Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Ércbe öntött életmű – Balatoni szobraival búcsúzunk Varga Imrétől

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 12. 15. 16:39

Siófok jó ideje tudatosan gyűjti a köztéri Varga Imre-szobrokat. Az elhunyt művész hét fontos városbéli alkotásával emlékezünk rá.

Már nyáron dilemmák jöttek elő bennünk, amikor a Balaton rejtettebb, de mégis fontos szobrait szedtük össze cikkünkben. Nyilván le kellett szűkíteni a listát, de a legnehezebb dolgunk az volt, hogy mit kezdjünk Varga Imre örökségével. Ha Egry Józsefet a Balaton festőjének nevezik, akkor illendő lenne Varga Imrét a Balaton szobrászának, aki csak Siófokon több alkotást hagyott az utókorra.

A dilemmából döntés lett, a cikk megszületett, most pedig szomorúan olvastuk, hogy Varga Imre 97 évesen, hosszas betegség után elhunyt otthonában. Nem kérdés, hogy ezért ismertebb siófoki szobrait gyűjtöttük össze ebben a cikkben, emlékművet állítva neki (a Balatonnál összesen 23 szobra tekinthető meg, 20 Siófokon, 3 Tihanyban).

Egy élet az ércek bűvöletében

Varga Imre 1923. november 1-én született Siófokon, középiskoláit pedig Székesfehérváron, Budapesten és Szombathelyen végezte. Tehetséges művész volt már fiatalon is, festményei és rajzai Párizsig eljutottak. Tanult a Műegyetemen, a katonai akadémián és a Képzőművészeti Főiskolán, miközben lezajlott a második világháború, ami nem tudta derékba törni az életét. Amerikai hadifogságba esett a repülőtisztként szolgáló Varga, de ép bőrrel hazatért.

Az 1950-es évekre bontakozott ki a művészete, ekkor végleg a szobrászat felé fordult, Vasmunkás című szobrát az I. Országos Képzőművészeti Kiállításon is bemutatták. Egyre nagyobb sikereinek csak az 1956-os forradalom vetett rövid időre véget, nagy bűnt nem követett el, géppisztoly viselésén kapták, ezért elhallgattatták egy időre. Lassan kialakuló saját stílusában több zsánerszobrot készített, 1969-től pedig záporoztak rá a díjak: Munkácsy-, Kossuth-, Érdemes Művész-, Herder-díjakat is kapott. Tíz éven át országgyűlési képviselő volt (1980-90), 1983-ban állandó kiállítása lett Óbudán. Magyar, német, francia, olasz és brit kitüntetéseket is kapott, világszerte mintegy 300 alkotása áll.

Bronzba öntött Balaton

A hazai operettek császára volt Kálmán Imre, Siófok máik híres művész szülötte, így stílszerű volt, hogy Varga Imre emeljen szobrot neki. A Kálmán Imre sétányon, a Zenepavilon közepén lévő bronzszobrot 1997-ben avatták fel. A zeneszerző, a Csárdáskirálynő megkomponálója egy méretes fotelban ül egy kis asztalka és egy méretes állólámpa társaságában, botra támaszkodva.

Fotó: Kőrösi Tamás

Az öreg Krúdy címen kapott saját szobrot a kis fiákeren ülő idős író, Krúdy Gyula. Eredetijét 2003-ban állították fel Nyíregyházán, a rákövetkező évben került a siófoki Krúdy sétányra a másodpéldány. A 800 kilós krómacél remekmű a turisták egyik kedvenc helyi szobra, hisz kialakításának köszönhetően bárki leülhet az írószobor mellé és pózolhat egy fotó erejéig. Krúdy pedig morcosan elfordítja orcáját.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Károlyi Mihály egészalakos szobrának története mindent bemutat, ami miatt még mindig nem sikerült lezárnunk a 20. századot. Az ellentmondásos szerepű gróf, az első magyar köztársaság államfője először a Kossuth téren kapott helyet, 1975-ben avatták fel a hatalmas boltív alatt görnyedező alakot. Végül 2012-ben hosszan tartó politikai viták után az újjáépítendő Kossuth térről eltávolították a szobrot, majd Varga Imre saját kezű felújítása után egy csendes balatonszéplaki parkban helyezték el még ugyanabban az évben.

Fotó: Kőrösi Tamás

A Mártírok-szoborcsoportnak csupán töredéke, négy alak látható a városban, a Tanácsház úton. A szoborcsoport eredetileg Kaposváron állt, és Leninnek és a tanácsköztársaság alakjainak állított emléket, de a rendszerváltáskor eltávolították. Végül 1993-ban Siófok kérésére kerülhettek az addig raktárban porosodó szobrok a városba, de addigra a csoport több darabja eltűnt.

Fotó: Kőrösi Tamás

1988-ban avatták fel a siófoki Fő téren Varga különleges, "vizes" szobrát, a Vénusz születését. A korabeli leírás szerint három elemből, a szélből, a vízből és a napból épül fel a kompozíció. Az egyik alak a nap, amit Vénusszal egy vitorla köt össze. Az egész szobor egy szökőkút fölé került, ezt 2005-ben felújították, és a tér másik pontjára helyezték.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Óbuda Fő terén található a Várakozók elsődleges példánya, a régi térre helyezett esernyős alakok már több filmben és videóban szerepeltek. A szoborcsoport egy másodpéldánnyal is rendelkezik Siófok Fő terén, amit 2003-ban helyeztek el a Víztorony közelében.

Fotó: Kőrösi Tamás

A La Charogne című szobor a francia költő, Charles Baudelaire Une Charogne (Egy dög) című versének állít emléket. A fekvő nőalak fő példányát Mezőberényben állították fel, a siófoki, Fő téri verzió másodpéldány. A szobor bronzból és krómacélból, eredetileg az 1970-es IV. Európai Plasztikai Biennáléra készült.

Fotó: Kőrösi Tamás

Hasonló tartalmak

Admin mode