Borászat, birtokközpont, borbár, étterem és bemutatótér - elkészült és még jobban felpörgeti Badacsonyt a felújított Hableány. A település ikonikus épületét, ahol egy mini kiállítás és egy hatalmas, modern borászati üzem is helyet kapott, bejártuk a föld alatti "pincétől" a panorámás irodáig.

Tavaly sokan hiányolták Badacsony gasztronómiai palettájáról és éjszakai életéből a Kishableányt, a street food-bisztrót, ami 2015-17 között az épület  teraszán kapott helyet. Üzemeltetését eredetileg is átmenetinek szánta a Laposa család (erre utalt a „kis” jelző is). A hosszú távú cél azonban már akkor egy olyan komplexum létrehozása volt, amely a hatalmas létesítmény belső tereit használná.

Az épület tavaly zárva tartott az építkezések miatt, korábbi cikkünkben megnyugtattunk mindenkit, hogy továbbra is Badacsony fontos közösségi tere marad, csak a Kishableányhoz képest teljesen más formában.

Borászat, borbár, birtokközpont és még sok minden más

A Hableány Badacsony ikonikus, csaknem 140 éves múlttal rendelkező épülete, és nagyon jó, hogy sok év után ismét a teljes komplexum "életre kel", és nem egy használaton kívüli létesítmény marad. A június 14-i átadóra közel 2 éves felújítás és átépítés után került sor.

Az összesen 1 milliárd forintból megújult épületre nagyon sokan kíváncsiak voltak, a megnyitón beszédet mondott Laposa Bence, a Laposa Birtok Kft. ügyvezetője, dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere is. A polgármester a település nevében egy emléktáblát ajándékozott az újranyitás alkalmából a sikeres együttműködés reményében.

A Hableány ugyanis amellett, hogy étteremként és borbárként nyitott újra, Badacsony egyik közösségi tere lehet a jövőben. Az épület a Laposa Borbirtok 21. századi birtokközpontja lesz, ahol a borkészítés teljes folyamatát bemutatják az érdeklődőknek. A borbárban a pincészet mind a 20 tételét megkóstolhatjuk, az étteremben pedig a street food helyett egy elegánsabb bisztrókonyha lett az irány. (Aki street foodra és strandpapucsos lazaságra vágyik, annak érdemes a frissTerasz felé vennie az irányt).

Az épület 2300 négyzetméteres – a hatalmas ablakok és a központi tartályteret láttató üvegfalak miatt belülről is érezhető az épület nagysága.

A felújítás során figyelembe vették az épület eredeti értékeit és állapotát, megőrizték Kumpos Éva 1965-ös hableányt ábrázoló mozaikját is, amely a homlokzaton látható.

Egy család- és helytörténeti kiállítás is helyet kapott a bemutató térben - megtudhatjuk, mivel foglalkoztak a Laposa család felmenői, és az épületet üzemeltető Barabás-család történetét is megismerhetjük.

A Hableány bemutatótérként is funkcionál, ahol a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig végigkövethetjük a bor készítésének folyamatát. Laposa Bence vezetésével bejártuk az egész komplexumot, az első állomáson megnéztük, hol fogadják majd az üzembe érkező szőlőt.

Az épület lelke a központi, üvegfalú tartálytér, amit az étteremből is láthatunk. Az egész építészeti koncepciót e köré tervezték. 2500 hektoliter bort képesek befogadni a már bent álló hatalmas tartályok, az egész épületben pedig összesen 4000 hektoliter tárolható. Egy pezsgőüzem is helyet kapott a Hableányban.

A fahordók számára kialakított térbe folyamatosan érkeznek majd a hordók - a kéknyelű, a furmint és a juhfark is itt készül majd. Az egész borászati üzem kapacitása évi félmillió palack lesz.

A föld alatt is található egy palackos érlelő raktár, itt 100 ezer palack fér el majd. Laposa Bence elárulta nekünk, hogy kedvenc helye az emeleten található iroda, ahonnan az üzemben folyó munkálatokra és a Badacsonyra is rá lehet látni.

Jókai és Erzsébet királyné is járt itt

A Hableányhoz rengeteg személyes történet kapcsolódik. Volt már szálloda, étterem, rendezvényhelyszín és bolt is, a helyiek szülei, nagyszülei is tudnak mesélni a Hableányról, mint bulihelyszínről. A Laposa szülők, Eleonóra és József, a birtok alapítói itt tartották az esküvőjüket.

Már az 1800-as évek közepétől vendéglátóhely működött ezen a helyen: a telek, amelyre a Hableány-szálló épült 1857-ben Holzeri János zirci lakos tulajdonában volt. A szállót 1883. július 14-én nyitották meg, az akkor még vízparti telken. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált. A szálló vendége volt Jókai Mór, és megfordult itt Erzsébet királyné is 1896-ban. Volt idő, hogy minden a Hableány nevét viselte a környéken: 1909-ben a Badacsony-Hableány nevet kapta az új vasúti megálló, egy év múlva pedig az egész településrész is. Az épületben régen posta is működött, innen jött az ötlet, hogy most is lehessen  képeslapokat küldeni a Habelányból.

1964-ben a kétszeresére bővítették a helyet Raáb Ferenc építész tervei alapján. Kivételesen nagy vendéglátó létesítmény lett a 120 négyzetméteres teraszával. Mindig is fontos szerepet játszott a régió életében, esküvők, születésnapok, nagy beszélgetések helyszíne volt - a tulajdonosok pedig e múlthoz méltón szeretnék folytatni az épület történetét. Tervben van még egy 17 szobás panzió építése, ami a komplexum felett kap helyet majd.