Több fedett és interaktív teret kap a Szigligeti Vár a jelenleg is zajló felújítás során, amely 2020 tavaszára készülhet el. A vár nyáron még látogatható, ősztől azonban bezárnak, és a tervek szerint húsvétkor nyitnak ki újra. A felújítás után sajkás csatát élhetünk majd át, páncélba öltözhetünk, buzogányt forgathatunk és interaktív térben nézhetjük végig a vár történetet. Balassa Balázs polgármesterrel jártuk végig a helyszínt, ő mutatta be, hogy milyen újdonságok készülnek jövő tavaszra.

A kora reggeli, még kevésbé perzselő nyári órákban másztuk meg a szigligeti Várhegyet Balassa Balázs szigligeti polgármesterrel, ahol nagy munkálatok kezdődtek. A 2013-as grandiózus felújítás után ugyanis újabb fejezetéhez érkezett az erődítmény újjáépítése, ezt mutatta be nekünk a község első embere. (Nemrég foglalkoztunk a Balaton Várának is nevezett építmény múltjával is egy cikkben, azt itt érheted el.)

A vendégek szempontjából legfontosabb hír, hogy a vár jelenleg látogatható, alig akad lezárt terület, és ez szeptember 2-ig így is marad. Őszig az a cél, hogy az építkezés ne zavarja a turistákat, így a nyitvatartási idő alatt például nem szállítanak az egyetlen felvezető úton építőanyagot, sittet. A vár tehát ősszel, télen és tavasz elején teljesen bezár 2020 húsvétjáig, így programokat sem tudnak itt rendezni ebben az időszakban.

Új mosdó és kronoszkóp

"Ahogy beérünk a várba, az első beruházási elem már itt fogadja a látogatókat" - mondta a bejáratnál Balassa Balázs, majd rámutatott a Lengyel Tóti kapura, ami gyakorlatilag a főkapu. A tervek szerint befedik és egy ejtőrácsos kaput szerelnek be, amit csak rendezvények idején mozgatnak majd. Egy szép címer is kerül majd a kapura, a vár utolsó tulajdonosaié, a Lengyel Tótiaké volt.

Feljebb sétálva az alsó várudvarban találjuk magunkat, Balassa mutatja is a felásott térséget: "ez az új beruházás, amin elkezdtünk dolgozni". Ez egy vizesblokk lesz, amit pont olyan helyen építenek, ahol nem zavarja a látogatókat. Szükség volt már erre, "tavaly több mint 150 ezer látogatónk volt, egyes rendezvényeken 2-3 ezren vannak", az eddigi vécék kapacitása kevés volt ehhez. Az új blokk melletti Török Bálint-toronyra fel lehet majd menni, oda ún. kronoszkópot helyeznek, amibe belenézve egy balatoni sajkás vízicsatát követhetünk végig a török korból (a felső várban van még ilyen szerkezet, ott a villámcsapást mutatják be, ami egykor felrobbantotta a lőportornyot).

Lövedékek és ólomplombák a földből

Miközben a 2013-ban felépített szabadtéri színpadot (ami alá tűzivíz tárolót építenek majd) és nézőteret nézzük, megjelenik a vizesblokk miatti ásatást vezénylő régész, Győrffy-Villám Zsombor. "Egy olyan részen folyik most a munka, ahol nem volt még feltárás" - mondja, és egy 15-16. századi rétegben vannak most a munkatársak. Innen szép kerámiák, fémtárgyak, ezüstérmék, rengeteg lövedék került elő. Hozzátette, a sziklás altalajig ásnak le, mivel idáig reális, hogy leleteket találjanak. A legérdekesebb leleteik késő középkori, angol típusú textilplombák voltak (ez egy ólomtárgy, aminek egyik oldala le van pecsételve).

Az is kiderült, hogy "sajnos kevés irat maradt fenn" a vár lőporrobbanás előtti állapotáról, így metszetekből, régészeti emlékekből kellett rekonstruálni mindent. De így is jelentős a fejlődés Balassa szerint: "aki 40 évvel ezelőtt feljött a szigligeti várba, szinte semmit sem látott itt", csak pár falmaradvány akadt. A várat tehát gyakorlatilag a nulláról építették újjá. Mára, 30 év felújítás után szinte minden épületrész felépült egy bizonyos szintig, ráadásul abból a tufás bazaltkőből, ami korábban is itt volt, de a falubeliek elhordták régebben (a köveket apránként visszavásárolta vagy felajánlás után elhozta az önkormányzat, pl. elbontott épületekből).

A felsővár interaktív csúcsa

A Szigligeti Várat 1260 körül kezdték építeni, majd a 18. századig folyamatosan bővítették, de a szíve és központja mindig a felső várudvari rész volt. Innen a legszebb a kilátás, túránk pedig itt folytatódik. A sokat emlegetett 2013-as felújításkor itt is rengeteg új falat építettek, de fedett terek nem igazán létesültek. Pedig Balassa Balázs szerint programokra és interaktív kiállításra is szükség van, ez pedig fedett helyiségek nélkül nem megy. A tervek szerint több tető nélküli teret is befednek majd, bár teljesen nem lesznek zártak, stilizált ablakokat tudnak csak berakni.

Kialakítanak egy középkori fegyvertárat is, ahol "a vértezeteket is fel lehet venni", de kézbe fogva érezhetjük egy pallos vagy buzogány súlyát. Terveznek még egy Balaton alakú asztalt, aminek a padlóján a 16. századi tó rajza kínál majd összehasonlítást (akkoriban Szigliget valóban sziget volt a magasabb vízállás miatt). A környező végvárak makettjeit is el fogják helyezni, de a vár mindennapjait is bemutatják majd egy másik helyen.

Az ún. Bencés-torony még két szintet fog kapni. Itt a vár építésének időszakait mutatják majd meg digitális-interaktív módon. Meg lehet nézni, kik voltak a várkapitányok, valamint IV. Béla király életét is tanulmányozhatjuk. A palotarész kapni fog egy boltozatot, ott 3D-s vártörténeti filmekre lehet majd beülni. "Mindezektől eszméletlen más hangulata lesz a várnak", a polgármester szerint megfoghatóbb lesz a kor hangulata. A 21. századiságot erősíti, hogy létezik egy applikáció (Androidra és iOS-re), ami megmutatja, milyen volt a vár egy adott évben.