Sopronban a Tűztornyon túl is van élet? Tokaj környékén túrázni is van olyan jó, mint bort kóstolni? Debrecenbe pedig nemcsak menni kéne, de legalább 2-3 napot maradni is? Idén nyáron is összegyűjtöttük hazánk nagy turisztikai régióinak különleges helyeit.

Újra felkerekedtünk és összeírtuk Magyarország 6 kiemelt turisztikai régiójának (Sopron és térsége, a Mátra és a Bükk, Tokaj-Zemplén és a Felső-Tisza vidéke, Debrecen és környéke, Szeged és térsége, valamint Pécs és környéke) nyáron és kora ősszel is kihagyhatatlan látnivalóit, programjait és ízeit.

Természetesen, ahogy eddig, ezúttal is helyet kaptak kiadványukban a térség új gasztro és kulturális helyei a nagy klasszikusok mellett, amelyeket a térséget jól ismerő szakemberek válogattak össze nagy gondossággal. A tavaly nyári kiadványhoz képest két új régióval (Pécs és környéke, valamint Szeged és környéke) bővült az útikönyvünk és a már jól megszokott grafikák és interjúk mellett minden terület történelméből is kiragadtunk egy-egy részletet. Bemutatjuk például, hogyan újult meg Szeged az 1879-es nagy árvíz után, mit adtak a törökök Egernek, de kitérünk arra is, hogyan kötődik egy-egy híres személyiség a városhoz, így elmondjuk Csokonai Vitéz Mihály Debrecenhez fűződő viszonyát, vagy azt, hogy Pécs számára mit jelentett Zsolnay Vilmos munkássága.

1 könyv, 6 régió, számtalan élmény

Sopronban és környékén a nyár a nosztalgiáról és az ünneplésről is szól. A Páneurópai piknik idén jubilál, amire több helyszínen is emlékezhetünk a hűség városában. A Fertő tó hazai szakasza nagy mértékben megújul, így a tavi élményekért érdemes lesz áttekerni a sógorokhoz. Sopron körül Käsz Judit és Rokob Csaba csapata, a Sign kreatív ügynökség kalauzolt el bennünket.

Akinek a nyár nem a strandolást jelenti, annak a Mátra és a Bükk tökéletes helyszín. Kirándulni, kultúrát magunkba szívni, jó vendéglátóhelyeket találni jó eséllyel tudunk e térségben. De ha mégis hiányozna a víz közelsége, akkor sem kell kétségbe esnünk, rengeteg fürdő közül választhatunk.

Debrecenben
tényleg nemcsak a Nagytemplomot fedezhetjük kell, hanem akár a MODEM is mindig tartogat valami izgalmat, és a gasztrohelyeket tekintve sem kell ácsingóznunk más hazai tájegység felé. Ha kiruccannánk a környékre, a Hortobágy élővilágát és végtelenségét mindig érdemes felfedezni, ahogyan Hajdúszoboszló és a Tisza-tó is megér akár több vizes fürdőruhát. A mátrai, a bükki és a debreceni térségeket Jászberényi Attila újságíró térképezte fel évtizedes tapasztalatával.

A finom borok kóstolása mellett Tokaj-Hegyalján és a Zemplénben szintén érdemes felhúzni a túrabakancsot, vagy akár vízre is szállhatunk. Ha a nagy meleget inkább a hűs erdőkben töltenénk, vagy remek borokkal ismerkednénk meg, akkor biztosan segítségünkre szolgál majd az a sok hasznos információ, amit a környék egyik legjobb ismerője, a Tokaj Guide írója, Ripka Gergely gyűjtött össze. Séra Zsanett újságíró pedig a Felső-Tisza vidékét mutatta be első kézből.

Szegeden a szecesszió és a halászlé mellett is van még mibe belekóstolni: a nyári fesztiválszezon egyik legfontosabb helye a dél-alföldi város. Ha kiruccannánk Szegedről, akkor a környéken is találunk szépségeket vagy vizes helyeket, amelyek összeválogatásáról Toldi Nóra újságíró gondoskodott.

Egyik igazán mediterrán városunk ilyenkor mutatja talán a legszebbik arcát. Kulturális barangolásaink közepette érdemes többször is megállni Pécsen egy-egy finom ételre vagy italra, de a környéken autózva is találunk igazi gasztronómiai különlegességeket. A pécsi, mecseki és villányi ízeket, színeket és programokat egy helyi szerző, Kóger Sára gyűjtötte össze a térség régi-új felfedezőinek.

Hol lelhető fel a kiadvány?

Nyári és kora őszi turisztikai füzetünk magyar és angol nyelven készült el idén. A legkönnyebben a budapestiTourinform-irodákban lehet beszerezni, de az útikönyvben szereplő régiókba történő terjesztés is hamarosan elindul. Igaz, hogy limitált számban, de Budapesten és a Balatonnál a We Love Budapest és a We Love Balaton útikalauza mellett is megtaláljátok, online pedig ezen a linken lapozhatjátok végig a kiadványt.