Vulkáni hegy, rajta bazaltsapka, a bazalton kis tavak lánca és egy szilárdan álló kilátótorony, ahonnan lehengerlő a panoráma. Ez a Fekete-hegy.

Még tavasszal beszélt nekünk egy vérbeli vulkanológus, Jankovics M. Éva arról, mennyire fantasztikus vulkáni képződmény a Káli-medencét északról szegélyező Fekete-hegy. Az erdővel borított, bazaltsapkás magaslat fennsíkján csodálatos környezet alakult ki, amely részben az időszakosan vízzel borított kis tavaknak, lápoknak köszönhető. Ezek a lefolyástalan tavak elindultak a feltöltődés útján, de pár évszázada még halásztak is bennük.

1950-ben a hegy csúcsára építették fel bazaltból az Eötvös Károly-kilátót, melyet aztán egy faszerkezetre cseréltek le 1978-ban. A vörösfenyőből épült, 369 méter magasan álló kilátóból tíz kilométerekben mérhető a panoráma: Káli-medence, Bakony, tanúhegyek és persze a Balaton tisztább időben mind látszanak. Ráadásul, ha az ember újra leereszkedik a medencébe, valamelyik forrás vizével vagy valamelyik borászat borával üdülhet fel.

Hogyan jutok ide?
Szentbékkálla peremén, a kőtengertől az Országos Kéktúra jelzését érdemes követni, de Köveskálról, a sárga háromszög jelzését követve is felmászhatunk. Balatonhenyéről is indulhatunk, innen szintén az Országos Kéktúra nyomvonalát járhatjuk végig.