Toronyházak és betonüdülők nőttek ki a földből, eltűnt a legendás fürdőház és a Gomba, beépült a hegyoldal, eltűntek a jampecok. A Fortepan képeinek segítségével nézzük végig Balatonfüred 20. századi történetét.

A viharos 20. századi történelem rajta hagyta ujjlenyomatát szinte az összes magyarországi településen. A Balatonnál sincs ez másképp, úgyhogy igyekszünk bemutatni a Fortepan fotóin keresztül, milyen változásokon ment át az élet az egyes nagyobb tó menti településeken cirka 1900-tól az enyhülő nyolcvanas évekig. Érdekes, de Balatonfüred esetében nem találtunk világháborús fotókat: minden képen mindenki örömittas, kiegyensúlyozott, vidám. Mindez független attól, hogy a fotó a Monarchia idején, a Horthy-korszakban, a háborúk alatt vagy a szocializmus idején készült. Fürdés van, vitorlázás van, élet van, miközben a város épül-szépül. Ennek áldozatul estek olyan jellegzetes épületek, mint a tavon lévő fürdőház is, miközben olyan modern monstrumok épültek, mint az Annabella Hotel. Lássuk, milyen volt a füredi élet fotókon, 1894-1982 között.

"Kilátás az egykori Papsoka település Szent Mihály-templomának romjaitól a Balaton felé. A felvétel 1894-ben készült" - írja a Fortepan oldala a képről. A papsokai romok a Balatonszőlős felé vezető úton találhatóak, elképesztő panorámát kínálnak, amit a fenti urakból és hölgyekből álló társaság sem hagyott ki. Érdemes a 19. század végi viseleteket alaposan tanulmányozni, és ha az ember erősen koncentrál, egyszer csak Jókai jut az eszébe.

"A kikötő és a fürdőház a mai Tagore sétányról nézve. Baross gőzhajó." Az alábbi kép 1911-ben készült, a háttérben látszik a már nem létező fürdőház (ld. lentebb).

"A parton a lehorgonyzott hajó mögött a Yacht Club épülete (a későbbi Vitorlás étterem)." Ekkor még szépen látszottak a villák is a tóról. 1917-et írunk, amikor bedőlt a cári Oroszország, áttörte a Monarchia a caporettói vonalakat és a világháború legreménytelenebb évét éltük így is.

Királyi Magyar Yacht Club épülete 1930-ban. Manapság a Vitorlás Étterem és Vitorlázeum található a szép épületben, amely a füredi vitorlázás egyik inkubátora volt.

Az alábbi 1931-es fotó a vasútállomáson készült, középen Cholnoky Jenő földrajztudós látható. Cholnokynak emléktáblát is szenteltek Füreden, a városban, ahol átvészelte a második világháborút, felesége, Fink Ida azonban nem élte túl a szovjet inváziót.

Íme az említett épület, amely évtizedekig meghatározta Balatonfüred tópartját (1933-as fotó). 1889-ben adták át a Czigler György tervezte épületet, amely 1945-ben, tisztázatlan körülmények között felrobbant. Az önkormányzat pár éve kitalálta, hogy újjáépítik a Tagore sétány elé az egykori gyönyörű faépületet. A projektből jelenleg még nem látszik semmi.

"Kossuth Lajos (Ferencz József) savanyúvízforrás az Erzsébet szanatórium (ma Szívkórház) előtt." Az 1938-as fotó jól mutatja, hogy Füred egyes részei csak annyiban változtak, amennyiben más ruhákban járnak oda az emberek.

"Deák Ferenc (Csányi) utca, a Liliom étterem terasza. Háttérben az Esterházy strand. A középső asztalnál Naszódy Sándor és Pethes Ferenc színészek." A fotó 1940-ben készült.

"Kikötő a Yacht Clubnál, balra a móló" - szól a szolid képaláírás. A lobogók láttán nem is szükséges többet mondani az 1942-es, tehát a második világháború közepén készült fényképről.

"Blaha Lujza utca és a Kerektemplom a Jókai Mór utcából nézve." A képet 1943-ban készítették, jól látható, hogy azóta csak az utak padkája és az autók változtak.

Az 1947-es fotóba sok mindent bele lehet látni, talán azt is, mekkora megkönnyebbülés volt a társadalomnak, hogy kisütött a nap, átvitt értelemben is.

A lenti kép azt sugallja, hogy a Yacht Clubban még a Rákosi-korszak idején, 1952-ben is ugyanúgy zajlott az élet, ahogyan mindig szokott.

"Vásártér utca, háttérben a Fehér templom." Miközben mostanság egyre kevésbé különül el Füred két központja, az alsó- és felsőváros (elég csak a Sparheltre gondolni), régen két tökéletesen különböző világ élt egymás mellett. Az alsó fürdőtelep már akkor modernizálódott, nemzetközi közönsége volt, miközben a felsővárosban még 1955-ben is mindennapos volt a kép, hogy a sáros utcákon, zsúptetős házak között teheneket tereltek a helyi gazdák.

Arácsi út 94., Gombás-kúria, Füred egyik legszebb, 18. századi műemlék épülete, amely 1955-ben nem volt még olyan kifogástalanul felújítva, mint most.

Az 1956-os fotón jól látszik, hogy Füredet még ekkor is inkább falunak lehetett mondani, sehol sincsenek a pár évvel később megjelent betonszállodák és vállalati üdülők, és persze a beépítettség is jóval korlátozottabb.

"Kikötő, a Révész és a Halász szobra (Pásztor János)." Ekkor, 1963-ban még a móló sem volt olyan zöld, mint napjainkban.

"A befagyott Balaton a hajóállomásnál. A parton a Yacht Club és a Vitorlás étterem épületei." A jégvitorlázás már régóta jelen van a tavon, 1966 hideg tele pedig bőven alkalmas volt pár körre.

"Kilátás a Hordó Csárdából a Tihanyi-félsziget felé, középen a Marina szálló." Egy mai bisztrónak is becsületére válna pár ilyen rönkülőhely, hát még egy 1970-es vendéglátóhelynek. A háttérben pedig már látszik a felépült modern Füred, a város egyik felhőkarcolójával.

Hihetetlen, de ez a Blaha Lujza utca 7-es szám alatti Kedves cukrászda, amely jelenleg is működik, bár jóval kisebb alapterületen, mint egykor. Korábban a lépcsősor felőli sarok is a Kedvesé volt, manapság a Kredenc működik ott. A fantasztikus enteriőr már a múlté persze, habár úgy tudjuk, a csillogó bárpult még létezik. (A kép 1972-es.)

Ez nem Fiume/Rijeka, nem Arhangelszk, de nem is Hamburg, hanem a Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregysége a maga pompájában, fénykorában. Az azóta bezárt üzem 1972-ben még hatalmas darukkal rendelkezett, valóban egy tengerparti hajógyárnak nézett ki. Ki hitte volna, hogy egyszer Nagy Feró fog itt bomlasztót zenélni?

Urbán Tamás csodálatos, a korszellemet kiválóan átadó fotóinak Fortepanra kerüléséről tavaly több lap is megemlékezett, nem hiába. Urbán tűpontosan elkapta a szocializmusban élő emberek világát, elég csak megnézni a lenti, 1973-ban, a füredi mólón lőtt képét. A háttérben a korszak ikonikus épülete, a Gomba is látható. (Mellesleg a hajógyári fenti kép is Urbán munkája.)

1973-ban adták át Balatonfüred új monstrumát, az új pályaudvari főépületet (melynek környékét pont az utóbbi években rendezték át az intermodalitás elvárásainak megfelelően). A fotó az átadást követő évben készült.

"Gyógy tér, Nagyszálló (ma Anna Grand Hotel). A felvétel a 150. Anna-bálon készült." És 1975-ben. A bált még a szocializmus sem iktatta ki a balatoni öröknaptárból.

"A Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységének üzemcsarnoka. Új hullámos együttesek fesztiválja  1982. augusztus 7-én. Csíkos nadrágban Nagy Feró." A legendás minifesztiválon fellépett a Rolls Frakció, a Modells, a Sikátor és az Agydaganat is, a színpadon Wahorn András és Lugosi László tépte a húrokat.