A hetedik szezonnál tart a MOL Nagyon Balaton, a legnagyobb tó környéki fesztiválokat tömörítő rendezvénysorozat. Az éves szinten közel másfél millió látogató a technófesztiváloktól a jazzpikniken át a családias hangulatú eseményekig sokféle program közül választhat. Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a MOL Nagyon Balaton ötletgazdái elmesélték, mit tartanak a legnagyobb sikersztorinak az idei nyáron, melyik volt a legemlékezetesebb pillanat, és mi hiányzik nagyon a szezon meghosszabbításához. Az is kiderült, a 2. Balaton Piknik melyik előadóját várják nagyon.

Mi volt a legnagyobb koncertélményetek az idei MOL Nagyon Balatonos fesztiválokon?

Lobenwein Norbert:
Sablonosnak tűnhet a válasz, de nem tudnánk egyet kiemelni. A MOL Nagyon Balaton májustól-október végéig harmincnál is több eseményt ölel fel. Ezek egy részét – a Balaton Soundot, a STRAND-ot, a B.my.Lake-et és a kompkoncerteket – mi szervezzük. Ezeken az eseményeken 50-60 világsztár és 2-300 hazai fellépő szerepelt, szinte kivétel nélkül hatalmas sikerrel. Eközben Paloznakon, a VeszprémFesten, a Művészetek Völgyében vagy éppen a KultKikötőben is nagy hazai és nemzetközi nevek koncertjein és emlékezetes estéken lehettünk jelen. Tényleg nem lehet egyet kiemelni. Büszkék vagyunk arra, hogy a Balaton ilyen kínálatot tud felmutatni pár hónap alatt.

Hogyan értékelitek az idei nyarat? Mi okozta a legnagyobb meglepetést az idei fesztiválszezonban?

Fülöp Zoltán: Az egész évünk azzal telik, hogy laptopok és íróasztalok mellett tervezünk és megpróbáljuk elképzelni, mi történik majd a nyáron a különféle balatoni helyszíneken. Hatalmas munka volt abban, hogy valami újat, valami meglepőt és emlékezeteset mutassunk a Balaton Soundon. Az indokoltnál is önkritikusabbak vagyunk, de úgy látom, ez jól sikerült. A másik idei sikersztori a STRAND, amely nemcsak a nézőszámban ugrott hihetetlen szintet, de ami a legfontosabb: a közönség, a fellépők és a résztvevők egyértelmű visszajelzése szerint egy minőségi fesztivál lett, ami a szezon legvégén vonzott százezres közönséget a déli partra.

Mi a kedvenc történetetek az idei nyári szezonból?

L. N.: Mindig nehéz egyet kiemelni, de amin az utóbbi időben a legtöbbet nevettünk, az a STRAND első napján zajló Petőfi Zenei Díj egyik backstage-pillanata. Hide the Pain Haroldot, vagyis a leghíresebb magyar mémet elhívtuk, hogy adjon át egy díjat. Az várható volt, hogy hihetetlen ováció fogadja, de azt csak kevesen látták, amikor a színfalak mögött John Newman odalépett hozzá és megkérte, hogy szelfizhessen vele...

Van-e olyan dolog a fesztiválokkal kapcsolatban, amin változtatnátok jövőre?

F. Z.: Persze, rengeteg. Mindketten 45 évesek vagyunk, egy nap különbséggel születtünk. Noresszel a gimnázium óta vagyunk barátok és azóta szervezünk fesztiválokat, vagyis közel három évtizede. Még nem volt olyan év, amikor azzal zártuk volna a szezont, hogy „minden klappolt, így tovább”, még a legsikeresebb években sem. Mindig azon dolgozunk, hogy még jobb legyen a következő. Most, szeptemberben éppen arról egyeztetünk nap mint nap, hogy min tudunk még javítani, mi az, ami nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, vagy mi lehetne még jobb.

A Balaton Soundnál idén egyáltalán nem lehetett panaszokról hallani, de a B.my.Lake és a STRAND esetében Tihanyból és Füredről is a Facebookon kifogásolták a helyiek a hangerőt. Van erre szerintetek hosszú távú megoldás, hogy a helyiek ne hallják a túlpartról a fesztivált?

L. N.: A környező települések vezetőivel állandó kapcsolatban vagyunk, a fesztiválok alatt is, és ugyanezeken a helyeken 24 órában mérjük a hangot. Ha valamire, erre igazán nagy hangsúlyt kell fektetnünk a jövőben is. Köztudott, hogy milyen turisztikai hatása van a balatoni eseményeknek, idén 1,4 millióan vettek részt a MOL Nagyon Balaton programjain, de az is természetes, hogy az itt élők nyugalma legalább ennyire fontos. A Balaton Sound után felhívott az északi part több polgármestere és megköszönte, hogy ennyire nyugodtan ment le ez az öt nap. A STRAND és a B.my.Lake jóval kevesebb színpaddal működik, mégis voltak napok, amikor zavaróak voltak a koncertek Füreden és a környező helyeken, pusztán az időjárás okán. A B.my.Lake-en sikerrel teszteltünk hangfogó falakat, úgy látjuk, ezek segíthetnek azon, hogy minimálisra csökkentsük a hallható zajt. A balatoni fesztiválok egyik legfontosabb vonzereje az a kulissza, amit maga a tó és a látvány jelent, így a mi dolgunk az, hogy együtt tudjanak élni a fesztiválozó turisták és azok, akik ebben az időszakban pihenni szeretnének.

A 2019-es, eddigi legerősebb strandételverseny mezőnye is jelzi, hogy a déli part nagyon belehúzott az utóbbi években, és ez nem csak a gasztronómiára vonatkozik. Milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?

F.Z.:
2012-ben találtuk ki és egy évvel később indítottuk el a MOL Nagyon Balatont. Az alapötlet arról szólt, hogy a Balatont a legvonzóbb produkciókon keresztül mutassuk be azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy hol töltsenek pár napot a nyáron. Fesztiválszervezők vagyunk, ezért elsősorban kulturális eseményekben gondolkodtunk, de éppen veletek, a We Love Balatonnal közösen próbáltuk számba venni a legjobb helyeket, ahol lehet egy jó lángost, pisztrángot enni, vagy ahol akár egész évben megbízható gasztronómiai kínálatot találnak a vendégek. Nem kis öröm látni, hogy ez a kör minden évben bővül és alig akad olyan, aki feladja. Szerintem ma már el lehet tölteni 15-20 napot a Balatonon úgy, hogy akár naponta más-más gasztronómiai élményeket élj át.

A szezonhosszabbítás évek óta újból és újból felmerülő téma a Balatonnal kapcsolatban. Ti mit gondoltok, hogyan lehetne ősszel is a Balatonhoz csábítani az embereket?

L. N.: Ezzel kapcsolatban csak korlátozott eszközeink vannak... Kulturális programokra vágyó és fizetőképes kereslet akkor várható a Balatonon, ha a mostaninál nagyobb számban érhetőek majd el minőségi szálláshelyek. A balatoni nyaralók zöme a nyári szezonra épült, augusztus végén a legtöbben lehúzzák a redőnyt, ahogyan a szolgáltatók legnagyobb része is. Persze vannak kezdeményezések, amelyek kisebb-nagyobb sikerrel próbálnak ősszel, vagy éppen tavasz elején a Balatonra csábítani vendégeket, ilyen például a Gasztro Füred, de ilyennek tervezzük a Balaton Piknik idei évét is. Sokan nem értik, hogy azt a kínálatot, amit szeptember közepén hozunk Balatonboglárra, miért nem nyáron tesszük. Nem veszélytelen próbálkozás, de éppen abban hiszünk, hogy ez a program és ez a fíling az utószezonban hiánypótló lehet.

Milyen újdonságokra számíthatunk a 2. Balaton Pikniken? 

F. Z.: A tavalyi egy pilot-év volt. Elképzeltük, hogy a Balaton egyik legikonikusabb helyszínén hogyan működhet egy Piknik, ahová 2018-ban a Kruder & Dorfmeister párost hívtuk el. Az induló év pár gyerekbetegsége mellett azt láttuk, hogy a helyszín és a hangulat folytatásért kiált, ezért turbóztuk fel az idei évet ennyire. Kétnapos lett a Balaton Piknik, naponta 5 fellépővel, kivétel nélkül olyanokkal, akiket a fűben ülve, fröccsözve, bámulva a panorámát, jó lesz meghallgatni, közben pedig balatonozni. Nem célunk, hogy olyan tömeg legyen Balatonbogláron, mint egy fesztiválos nagyszínpad előtt, sokkal inkább az, hogy szuper élménnyel várjuk majd pár ezren a következő nyarat. Ennek a programnak a költségvetése szinte kigazdálkodhatatlan a befogadóképesség tükrében, de hiszünk benne, hogy a jelenlévőknek két boldog napot adunk majd.