látnivalók & kultúra

szerkesztés

"Nem cél, hogy olyan tömeg legyen Bogláron, mint egy fesztiválos nagyszínpad előtt"

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 09. 11. 19:13

A hetedik szezonnál tart a MOL Nagyon Balaton, a legnagyobb tó környéki fesztiválokat tömörítő rendezvénysorozat. Az éves szinten közel másfél millió látogató a technófesztiváloktól a jazzpikniken át a családias hangulatú eseményekig sokféle program közül választhat. Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a MOL Nagyon Balaton ötletgazdái elmesélték, mit tartanak a legnagyobb sikersztorinak az idei nyáron, melyik volt a legemlékezetesebb pillanat, és mi hiányzik nagyon a szezon meghosszabbításához. Az is kiderült, a 2. Balaton Piknik melyik előadóját várják nagyon.

Mi volt a legnagyobb koncertélményetek az idei MOL Nagyon Balatonos fesztiválokon?

Lobenwein Norbert:
Sablonosnak tűnhet a válasz, de nem tudnánk egyet kiemelni. A MOL Nagyon Balaton májustól-október végéig harmincnál is több eseményt ölel fel. Ezek egy részét – a Balaton Soundot, a STRAND-ot, a B.my.Lake-et és a kompkoncerteket – mi szervezzük. Ezeken az eseményeken 50-60 világsztár és 2-300 hazai fellépő szerepelt, szinte kivétel nélkül hatalmas sikerrel. Eközben Paloznakon, a VeszprémFesten, a Művészetek Völgyében vagy éppen a KultKikötőben is nagy hazai és nemzetközi nevek koncertjein és emlékezetes estéken lehettünk jelen. Tényleg nem lehet egyet kiemelni. Büszkék vagyunk arra, hogy a Balaton ilyen kínálatot tud felmutatni pár hónap alatt.

Fotó: MOL Nagyon Balaton

Hogyan értékelitek az idei nyarat? Mi okozta a legnagyobb meglepetést az idei fesztiválszezonban?

Fülöp Zoltán: Az egész évünk azzal telik, hogy laptopok és íróasztalok mellett tervezünk és megpróbáljuk elképzelni, mi történik majd a nyáron a különféle balatoni helyszíneken. Hatalmas munka volt abban, hogy valami újat, valami meglepőt és emlékezeteset mutassunk a Balaton Soundon. Az indokoltnál is önkritikusabbak vagyunk, de úgy látom, ez jól sikerült. A másik idei sikersztori a STRAND, amely nemcsak a nézőszámban ugrott hihetetlen szintet, de ami a legfontosabb: a közönség, a fellépők és a résztvevők egyértelmű visszajelzése szerint egy minőségi fesztivál lett, ami a szezon legvégén vonzott százezres közönséget a déli partra.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Mi a kedvenc történetetek az idei nyári szezonból?

L. N.: Mindig nehéz egyet kiemelni, de amin az utóbbi időben a legtöbbet nevettünk, az a STRAND első napján zajló Petőfi Zenei Díj egyik backstage-pillanata. Hide the Pain Haroldot, vagyis a leghíresebb magyar mémet elhívtuk, hogy adjon át egy díjat. Az várható volt, hogy hihetetlen ováció fogadja, de azt csak kevesen látták, amikor a színfalak mögött John Newman odalépett hozzá és megkérte, hogy szelfizhessen vele...

Van-e olyan dolog a fesztiválokkal kapcsolatban, amin változtatnátok jövőre?

F. Z.: Persze, rengeteg. Mindketten 45 évesek vagyunk, egy nap különbséggel születtünk. Noresszel a gimnázium óta vagyunk barátok és azóta szervezünk fesztiválokat, vagyis közel három évtizede. Még nem volt olyan év, amikor azzal zártuk volna a szezont, hogy „minden klappolt, így tovább”, még a legsikeresebb években sem. Mindig azon dolgozunk, hogy még jobb legyen a következő. Most, szeptemberben éppen arról egyeztetünk nap mint nap, hogy min tudunk még javítani, mi az, ami nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, vagy mi lehetne még jobb.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

A Balaton Soundnál idén egyáltalán nem lehetett panaszokról hallani, de a B.my.Lake és a STRAND esetében Tihanyból és Füredről is a Facebookon kifogásolták a helyiek a hangerőt. Van erre szerintetek hosszú távú megoldás, hogy a helyiek ne hallják a túlpartról a fesztivált?

L. N.: A környező települések vezetőivel állandó kapcsolatban vagyunk, a fesztiválok alatt is, és ugyanezeken a helyeken 24 órában mérjük a hangot. Ha valamire, erre igazán nagy hangsúlyt kell fektetnünk a jövőben is. Köztudott, hogy milyen turisztikai hatása van a balatoni eseményeknek, idén 1,4 millióan vettek részt a MOL Nagyon Balaton programjain, de az is természetes, hogy az itt élők nyugalma legalább ennyire fontos. A Balaton Sound után felhívott az északi part több polgármestere és megköszönte, hogy ennyire nyugodtan ment le ez az öt nap. A STRAND és a B.my.Lake jóval kevesebb színpaddal működik, mégis voltak napok, amikor zavaróak voltak a koncertek Füreden és a környező helyeken, pusztán az időjárás okán. A B.my.Lake-en sikerrel teszteltünk hangfogó falakat, úgy látjuk, ezek segíthetnek azon, hogy minimálisra csökkentsük a hallható zajt. A balatoni fesztiválok egyik legfontosabb vonzereje az a kulissza, amit maga a tó és a látvány jelent, így a mi dolgunk az, hogy együtt tudjanak élni a fesztiválozó turisták és azok, akik ebben az időszakban pihenni szeretnének.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

A 2019-es, eddigi legerősebb strandételverseny mezőnye is jelzi, hogy a déli part nagyon belehúzott az utóbbi években, és ez nem csak a gasztronómiára vonatkozik. Milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?

F.Z.:
2012-ben találtuk ki és egy évvel később indítottuk el a MOL Nagyon Balatont. Az alapötlet arról szólt, hogy a Balatont a legvonzóbb produkciókon keresztül mutassuk be azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy hol töltsenek pár napot a nyáron. Fesztiválszervezők vagyunk, ezért elsősorban kulturális eseményekben gondolkodtunk, de éppen veletek, a We Love Balatonnal közösen próbáltuk számba venni a legjobb helyeket, ahol lehet egy jó lángost, pisztrángot enni, vagy ahol akár egész évben megbízható gasztronómiai kínálatot találnak a vendégek. Nem kis öröm látni, hogy ez a kör minden évben bővül és alig akad olyan, aki feladja. Szerintem ma már el lehet tölteni 15-20 napot a Balatonon úgy, hogy akár naponta más-más gasztronómiai élményeket élj át.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A szezonhosszabbítás évek óta újból és újból felmerülő téma a Balatonnal kapcsolatban. Ti mit gondoltok, hogyan lehetne ősszel is a Balatonhoz csábítani az embereket?

L. N.: Ezzel kapcsolatban csak korlátozott eszközeink vannak... Kulturális programokra vágyó és fizetőképes kereslet akkor várható a Balatonon, ha a mostaninál nagyobb számban érhetőek majd el minőségi szálláshelyek. A balatoni nyaralók zöme a nyári szezonra épült, augusztus végén a legtöbben lehúzzák a redőnyt, ahogyan a szolgáltatók legnagyobb része is. Persze vannak kezdeményezések, amelyek kisebb-nagyobb sikerrel próbálnak ősszel, vagy éppen tavasz elején a Balatonra csábítani vendégeket, ilyen például a Gasztro Füred, de ilyennek tervezzük a Balaton Piknik idei évét is. Sokan nem értik, hogy azt a kínálatot, amit szeptember közepén hozunk Balatonboglárra, miért nem nyáron tesszük. Nem veszélytelen próbálkozás, de éppen abban hiszünk, hogy ez a program és ez a fíling az utószezonban hiánypótló lehet.

Fotó: We Love Balaton

Milyen újdonságokra számíthatunk a 2. Balaton Pikniken? 

F. Z.: A tavalyi egy pilot-év volt. Elképzeltük, hogy a Balaton egyik legikonikusabb helyszínén hogyan működhet egy Piknik, ahová 2018-ban a Kruder & Dorfmeister párost hívtuk el. Az induló év pár gyerekbetegsége mellett azt láttuk, hogy a helyszín és a hangulat folytatásért kiált, ezért turbóztuk fel az idei évet ennyire. Kétnapos lett a Balaton Piknik, naponta 5 fellépővel, kivétel nélkül olyanokkal, akiket a fűben ülve, fröccsözve, bámulva a panorámát, jó lesz meghallgatni, közben pedig balatonozni. Nem célunk, hogy olyan tömeg legyen Balatonbogláron, mint egy fesztiválos nagyszínpad előtt, sokkal inkább az, hogy szuper élménnyel várjuk majd pár ezren a következő nyarat. Ennek a programnak a költségvetése szinte kigazdálkodhatatlan a befogadóképesség tükrében, de hiszünk benne, hogy a jelenlévőknek két boldog napot adunk majd.

Fotó: Balaton Camino Facebook

Kinek a koncertjét várjátok legjobban a Gömbkilátó alatt?

L. N.: Újra jöhet a sablonválasz: mindenkit másért várunk. Morcheeba, José González és Róisín Murphy koncertje iránt a legnagyobb az érdeklődés, de személy szerint én Bebel Gilbertót érzem leginkább idevalónak. Nicola Conte régen járt nálunk, nagyon kíváncsi vagyok, mivel lep meg minket, Csiszár Virág, programfőnök barátunk pedig arra esküszik, hogy a Nubiyan Twist lesz a legnagyobb siker... Inkább ti mondjátok meg utólag, hogy mi volt a legjobb... Előre ez nehéz.

Várható, hogy ti is részt vesztek az idei Balaton Caminón? Ti melyik szakaszokat járnátok be gyalogtúrán a Balatonnál?

F. Z.: Lépésszámlálót ne szereljetek ránk, de ott leszünk, ezt megígérjük!

(A We Love Balaton a MOL Nagyon Balaton partnere és médiatámogatója.)

Hasonló tartalmak

Admin mode