Egy ágytakaró nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, és persze emellett gyönyörű is. Éppen ezért, mindenkit csak rábeszélnénk, ha abban gondolkodik, hogy beszerez egyet, hiszen a szoba díszévé válhat, ha megtaláljuk a megfelelőt.

Védelem és dekoráció

Az egyik nagy előnye a franciaágyra szánt ágytakaróknak, hogy rendkívül szépek, hiszen régen, amikor divatba jöttek, akkor csak a külcsín volt a meghatározó igény. Ebben ma sem változtak, hiszen rengeteget adhat hozzá a hálószoba látványvilágához egy jól megválasztott darab. Fontos, hogy az ágytakaró mindig harmonizáljon a szoba többi berendezésével, azaz ne üssön el sem stílusban, sem színek tekintetében.

A másik nagyon fontos, hogy egy jó minőségű ágytakaró védi az ágyat és az ágyneműt a szennyeződésektől. Így egy ráömlő narancslé sem hagy maradandó nyomot sem az ágyon, sem az ágyneműn, arról nem is beszélve, hogy mennyivel könnyebb az ágytakarót betenni a mosógépbe, mint mondjuk a matrachuzatot vagy a paplant.

Ide tartozik még az is, hogy mivel nem kell zárt térbe pakolni az ágyneműt alvás után közvetlenül, így jó eséllyel kiszellőzik az éjszakai nedvesség az ágyból. Ennek köszönhetően pedig nem telepednek meg benne az atkák, sem egyéb mikroszkopikus lények. Ez az allergiásoknak nagyon jó hír, hiszen sokkal nyugodtabb éjszakáknak nézhetünk elébe.

Milyen anyagból készülnek az ágytakarók?

Az ágytakarók többsége különböző anyagokból készül, így mindenki megtalálja a magához illő darabokat.

A pamutból készült ágytakarók a lista élén állnak általában, mivel könnyű őket tisztítani, nem nyúlnak ki, így sokáig megőrzik méretüket és formájukat. Az egyetlen hátrányos tulajdonsága, hogy nehezen szárad meg, így a legjobb döntés, ha beszerzünk egy váltás ágytakarót.

A microfiber anyag szintén nagyon népszerű, hiszen könnyen szellőzik, így az ágyneműk is frissek maradnak alatta. Mivel gyorsan száradó anyag, így hamar vissza lehet tenni a helyére, emellett pedig rugalmas és maximálisan bőrbarát. Kellemes a tapintása, így előszeretettel heverészhetünk rajta akár napközben is.

Végül pedig a taft, szatén, selyem mellett sem mehetünk el, ezek igazi eleganciát kölcsönöznek a szobának, bár ehhez egy hasonló légkörű helyiség is kell. Hűs tapintású, gyorsan száradó anyagok.

Az ágytakaró mérete sem elhanyagolható, hiszen nem mindegy, hogy teljes egészében befedi-e az ágyat. Az ideális méret mindig legalább 50 centivel hosszabb és szélesebb, mint az ágy felülete. Azaz egy átlagos 160 x 200-as mérethez akár egy 250 x 250-es ágytakarót is választhatunk, a hatás csodaszép esésű lesz.

Hasznosnak találta a cikkünket? Ossza meg másokkal is!