A grillezett borda igencsak ikonikus fogás, ha a grill ételekről beszélünk. Bár azt hihetnéd, hogy a népszerűsége oka nemcsak az ízében és állagában keresendő, hanem bizonyára hozzájárul ehhez az elkészítésének hihetetlenül egyszerű módja is. Sajnos kissé kiábrándító, hogy a tökéletes grillezett bordát korántsem egyszerű elkészíteni, de van pár trükk, amivel megkönnyíthető a folyamat.

A hús megfelelő előkészítése

Először is fontos, hogy a húst a megfelelő helyről szerezd be. Bár vannak olyan áruházak, melyek húskínálata kielégítő, de ha biztosra akarsz menni, látogass el egy környékbeli henteshez, és tőle kérd az oldalast. A legtöbb hentes ráadásul nagyon szívesen feldarabolja neked a húst a kívánt méretre egy pillanat alatt, így nem kell majd otthon küzdened a késekkel és a fűrészekkel, hogy átvágd a kemény csontokat.

Az otthoni előkészítés első fázisa a hús megmosása után annak hártyázása. A hús felületén található ezüstös hártyát szúrd fel egy éles késsel, és húzd le róla. Ezzel egyrészt a fűszerek aromája jobban behatol a húsba, másrészt a hús omlósabb lesz.

Az előkészítés második fázisa a fűszerezés. Bátran használhatsz az egyéni ízlésednek megfelelő fűszereket, vagy a boltban készen kapható grill fűszerkeverék szintén jó választás lehet. A fűszerezésnél figyelj oda arra, hogy a hús minden oldalára jusson a választott fűszerekből, hiszen csak így garantálható, hogy minden porcikájában ízletes fogássá váljon.

Végül a befűszerezett húsokat tekerd alaposan folpackba, és tedd a hűtőbe néhány (de legalább egy) napra, hogy az ízek átjárják a húsdarabokat.

Alacsony hőfok, indirekt sütés

Akkor lesz igazán ízletes a borda, ha alacsony hőfokon, vagyis maximum 130 fokon sütöd lecsukott fedő alatt. Így biztosíthatod, hogy az elkészült hús puha és omlós legyen.

Tovább fokozhatod az ízélményt és a hús szaftosságát, ha a sütés félideje környékén barbecue szósszal megkenegeted a készülő bordákat.

Menj biztosra, használj húshőmérőt!

Az ínycsiklandó illatok megjelenése nem mindig esik egybe az étel elkészültének idejével. Hogy tudd, mikor veheted le a grillrácsról a finom falatokat, használj húshőmérőt. Ezt az eszközt nem csak azért célszerű bevetni, nehogy túl hamar vedd el a hőforrástól a húsokat, hanem ezzel arra is figyelhetsz, hogy véletlen se süsd túl. A sertésborda ideális maghőmérséklete 85 fok, ha ennyit mérsz, már tálalhatod is az omlós fogást.

Azonban ha nincsen húshőmérőd, akkor sem kell kétségbe esni, ugyanis van egy egyszerű módja az elkészült hús ellenőrzésének. Ehhez egy grillfogóval mozgasd meg a csontokat, és ha a hús könnyedén leválik a csontról, vagyis gond nélkül tudod forgatni és esetleg ki is tudnád húzni, akkor biztosra veheted, hogy a borda elkészült.