A szaunázás egy nagyon kellemes szabadidős tevékenység, aminek nem mellesleg számos pozitív élettani hatása van. Azonban a szaunában eltöltött időre nem árt előzetesen felkészülni, ami azt is jelenti, hogy ne csak azokat a lépéseket tedd meg, melyek szükségesek a szaunázáshoz, hanem kerüld azokat, melyek tiltottak.

Ne fogyassz alkoholt!

Akinek gyűlt már meg a baja a meleg és az alkohol párosításával, azoknak biztosan nem kell mondani, hogy a szaunázás előtti és alatti alkoholfogyasztás nem jó ötlet. Egyrészt a szaunában lévő meleg és az alkohol is tágítja az ereket, így enyhébb esetben rosszullét, de akár ájulás is előfordulhat. Másrészt a szaunában eltöltött idő kissé dehidratálja a szervezetet, az alkohol úgyszintén, így a kiszáradás tüneteivel szintén számolni kell.

Ha a nap folyamán már fogyasztottál némi alkoholt, akkor legkorábban az utolsó korty legurítása után 2 órával veheted használatba a szaunát. És bármennyire csábítónak tűnik a forró kabinban élvezni egy pohár hideg sör kortyolgatását, inkább várj vele még pár órát.

Teli gyomorral ne ülj be a forró kabinba!

A teli gyomor és a meleg hasonlóképp ki tudja ütni az embert, mintha csak alkoholt fogyasztott volna, azonban itt más áll a háttérben. Ugyanis a teli has nem csak teltségérzetet okoz, hanem a szervezetet emésztésre készteti, ami igencsak felemészti az energiáidat. Bár a szaunázás jótékonyan hat a szervezetre, valamilyen szinten mégis megterheli azt. Így a kabinba lépés előtti nehéz fogások elfogyasztásával dupla megterhelésnek teszed ki a szervezeted.

Ezért szaunázás előtt 2 órával lehetőleg kerüld a tartalmasabb ételek fogyasztását, azonban ha mégis éhes vagy, néhány könnyű falatot bekaphatsz.

Fontos még megjegyezni, hogy ne csak teli gyomorral, de éhesen se kezdj szaunázni, hiszen az üres gyomor is komoly problémákat tud okozni. Ugyanis ha éhesen teszed ki a szervezeted a melegnek, akkor számolnod kell a vércukorszinted csökkenésével, ami enyhébb esetben fejfájást, súlyosabb esetben görcsöket vált ki.

Tiszta bőrrel ülj be a szauna kabinjába!

Szaunázás során tedd félre a hiúságod, és moss le magadról mindent, amire nincs szükség a szauna jótékony hatásainak kifejtéséhez. Többek közt gondolunk a sminkre, a dezodorra, a parfümre és a testápolóra, hiszen ezek az izzadás miatt amúgy is lefolynának, ráadásul csak magaddal tolnál ki.

Ugyanis a bőrön lévő plusz réteg akadályozza az izzadást, vagyis így a hőfelvevés és a hőleadás sem valósul meg rendesen, ezáltal pedig a szaunázás hatékonysága szintén jelentősen csökken.

Ezért szaunázás előtt lehetőleg tusolj le, töröld magad szárazra, és úgy lépj a kabinba. A szaunázás végeztével ismét vehetsz egy gyors zuhanyt, majd 5-10 perc pihenőidő elteltével felviheted a bőrödre a bőrszárazság elkerülésére szánt krémeket.

Amennyiben kedvet kaptál a szaunázáshoz, de a privát szeánszokat részesíted előnyben, szerezd be a saját kabinod a SpaTrendtől!