Sok tóparti önkormányzat próbálja a tömegeket a strandok és parkolók lezárásával távol tartani. Íme a lista.

A koronavírus okozta magyarországi járvány tetőzése még nem látszik, és több balatoni település már jó előre aggódik a húsvét miatt. Normál esetben ilyenkor tömegek indulnak meg a - nagypéntekkel együtt - négynapos ünnepen a családhoz vagy épp üdülni, de a kijárási korlátozások és a bezárt vendéglátóhelyek és szállások miatt ez most eleve nehézkes.

Azonban az utóbbi egy hétben nagyon sokan használták ki azt a lehetőséget, hogy rekreációs céllal lehetővé teszi a rendelet a kimozdulást. Emiatt népszerű turisztikai helyszínek - így balatoniak is - teltek meg turistákkal, ami a járvány terjedése szempontjából nem előnyös. A négynapos húsvéti hétvégére készülve ezért több balatoni önkormányzat komoly korlátozásokat vezet be, ezeket szedtük össze tömören. (FONTOS: a járványhelyzet miatt a kulturális és szórakoztató létesítmények, így mozik, színházak, galériák, múzeumok, látogatóközpontok nagy része eleve zárva tart, ezeket nem is soroljuk fel.)

A lezárások listája

Balatonfűzfőn már korábban, március közepén lezárták a strandokat, sportpályákat, fitness-parkokat és játszótereket.

Balatonalmádiban péntektől lezárják a Szent Erzsébet ligetet, az Óvári kilátót és környékét, a szökőkút előtti teret és parkolót, a Pannónia parkolót, a strandokat és parkolóikat, valamint a játszótereket és kültéri fitnesz parkokat. Aki mégis használja e tereket, 10-200 ezer forintos bírságot kockáztat.

Alsóörs nagypéntektől lezárja a Községi Strandot, a Sirály parkolót, a református templom alatti parkolót, a kilátókat, valamint a faluvezetés kéri, senki se látogasson most ide.

Csopakon a polgármester a húsvét idejére (április 10-13.) bezáratta a strandot.

Balatonfüreden lezárják a város 71-es főút alatti parkolóit, valamint a Jókai, Táncsics és Szabadság utcák bizonyos szakaszait is a nem célforgalomból érkezők előtt. Az Esterházy és a Kisfaludy strandok sem lesznek látogathatók. Fokozott rendőri és közterület-felügyelői jelenlét is lesz a városban.

Tihanyban is lezárták a látogatók elől a település központi parkolóit, a játszóterek zárlatáról már márciusban rendelkezett a faluvezetés.

Balatonudvari polgármestere az udvari és fövenyesi strandok területét, valamint a játszótereket záratta le. Ezen kívül 8 főben maximálták a fövenyesi mólón lévő emberek (zömmel horgászok) számát.

Balatonakalin csütörtöktől keddig lezárják a strandot, valamint limitálják a további partszakaszokon (pl. kikötő) az ott-tartózkodók számát.

Révfülöpön még márciusban lezárták az összes játszóteret.

Kővágóörs-Pálkövén még március 19-én lezárták a strandot.

Badacsonytomajon április 9-től visszavonásig lezárták a város parkolóit.

Vonyarcvashegyen lezárták március végén a Lidó strandot és a játszótereket is.

Keszthely is arra kér mindenkit, ne utazzon most a városba. Nyomatékosításul lezárják a város Balaton-partját, még a helyiek elől is, sőt őket arra kérik, ne vigyék játszótérre sem a kicsiket.

Balatonlellén az összes városi tulajdonú parkolót és a strandokat is lezárták.

Szántódon március 20-tól lezárták a község összes strandját és játszóterét.

Zamárdi a település kikötőjének megnyitását tiltotta meg, bár április 15-től érvényes a rendelkezés. E nap után nem köthet ki itt hajó.
 
Siófokon lezárják az autósok és gyalogosok előtt (de valószínűleg a kerékpárosokra, motorosokra stb. is vonatkozik ez) a hajóállomást és parkolóját, a mólót, a Rózsakertet, a Petőfi sétányt.

+1: Veszprém

Nem tóparti város, de mégis a legnagyobb település a Balaton szűk vonzáskörzetében, ezért ideírjuk Veszprémet is. Porga Gyula polgármester április 10-13. között lezárja a Gulya-dombot, a Séd völgyét, a Benedek-hegyet és a parkerdőt, a játszótereket és fitnesz-parkokat, a sétálóövezetben csak áthaladi lehet (Kossuth utca, Erzsébet-liget, Szabadság tér, Vár utca, Színház utca). Babakocsis és kutyasétáltatásra van lehetőség, a távoltartási szabályok betartásával. 

Amint további korlátozásokról tudomást szerzünk, frissítjük e cikket. 

Címkék