Igen, Irán, jól olvastad. Sokakban téves kép él róla, mivel összekeverik Irakkal, ahol formálisan 2011-ben véget ért a háború. Irán gazdag múlttal és lenyűgöző természeti értékekkel rendelkezik. Lássuk, mi az, amit indulás előtt feltétlenül tudni kell erről az országról!

Sokszínű társadalom

Irán 84 milliós lakosságát kurdok, lúrok, beludzsiak, azeriak, arabok, türkmének és más kisebb etnikai közösségek alkotják, köztük egy körülbelül 500 ezer főt magába foglaló nomád közösség, a baktijári törzs. A törzs családjai az ország délnyugati - nyugati tartományaiban a Zagrosz-hegységben élnek, és az ország történelmének alakulásában is jelentős szerepük volt, ugyanis a XX. századi alkotmányos sikere a törzs politikai elitjéhez köthető.

Egyre erősödő befolyásukat Reza Kán, a Pahlavi-dinasztia első képviselője erőszakos módszerekkel igyekezett letörni, és nomád életmódjuktól megfosztva a városba kényszerítette őket. Reza Kán száműzetése után a baktijári törzs visszatért a hegyekbe, és folytatták vándorló életmódjukat. Az utolsó iráni sah együttműködésre törekedett a törzzsel (második felesége baktijári származású volt), ám a városba telepítésükről ő sem akart lemondani, tevékenysége révén pedig több törzsi család is felhagyott a vándorlással.

Állomások

A WanderWell csapatával egészen különleges élményben lehet részed, hiszen ellátogathatsz a Zagrosz-hegységbe a törzshöz, és megismerkedhetsz a mindennapjaikkal. Kipróbálhatod a nomád életet testközelből, részt vehetsz a törzs életében, velük főzhetsz, alhatsz és készíthetsz szőnyeget.

Emellett számtalan élmény vár rád a 11 napos túra (amely hosszabbítható) alatt, például Shiraz, a sós és rózsaszín vizű Maharloo-tó, a Nasir al-Mulk mecset, a Perzsa-kertek legszebbike, a ma botanikus kertként is funkcionáló Eram kert, a Korán kapu, Háfeznek sírja, amelynek szomszédságában található kertben Háfez költeményeinek megzenésített változatát hallgathatod, Perszepolisz, egy fantasztikus tradicionális masszázs (nők és férfiak külön), a Jászberény emlékmű (igen, az a Jászberény), az iszfaháni nagymecset és egy élő koncert a Zenemúzeumban, ahol örmény zenészek játszanak tradicionális perzsa muzsikát, ezt követően pedig megismerkedhetsz a perzsa hangszerekkel.

Ha kedvet kaptál a kalandhoz, akkor irány a WanderWell oldala, ahol megismerheted a teljes útitervet. Fedezd fel a világot kalandtúráik segítségével!