Az egészségügyi maszkok kapcsán gyakran merül fel kérdésként, hogy a házilag készített darabokkal kiváltható-e a kereskedelmi forgalomban beszerezhető maszkok védelmi szintje? A cikk keretei között erre a kérdésre igyekszünk választ adni. Egyrészt rávilágítunk tehát a koronavírus terjedésének módjára, illetve méretére. Ezt követően pedig kifejtjük, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkező maszkot célszerű viselni a fertőzés elkerülése végett.

Amit a koronavírus méretéről alapvetően tudni érdemes

A legújabb releváns kutatási eredmények alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron között van. A fertőzéssel kapcsolatban pedig fontos tudnivaló, hogy légúton is képes továbbterjedni, mégpedig a levegőben szálló apró kórokozók belégzése által.
A fentiek ismeretében tehát egyértelmű, hogy olyan egészségügyi maszkot javasolt alkalmazni, ami a koronavírust bizonyítottan képes kiszűrni az általunk belélegzett levegőből. Vagyis a használat ne járjon együtt indokolatlan egészségügyi kockázattal.

Amiért a házilag készített maszkok alkalmazása nem jelent 100%-os védelmet

A házilag elkészített maszkok használata kétféle okból sem felel meg az ide vonatkozó előírásoknak. Egyrészt ezek a változatok rendszerint nem illeszkednek elég szorosan az arcra, ezért a száj és az orr környéki réseken a kórokozók bejuthatnak a szervezetbe.
A házilag készített maszkok kapcsán a másik potenciális hibapont a felhasznált anyagok minőségében keresendő. Az arc felületéhez illesztett maszk esetében ugyanis elengedhetetlen a levegőben terjedő kórokozók maradéktalan kiszűrése.
Egy otthon készített maszknál semmiféle vizsgálat, teszt vagy garancia nem bizonyítja azt, hogy ez a fajta szűrés valóban megvalósul használat közben. Ennek megfelelően bizonyos mértékű rizikót mindenképpen magunkra vállalunk abban az esetben, ha ilyen változatot viselünk.

Milyen besorolású maszkot célszerű használni a fertőzéssel szembeni védekezés jegyében?

Az egészségügyi szájmaszkok hatékonyságának mérésére egységes nemzetközi szabványok szolgáltatnak egyfajta útmutatót. Ezek a szabványok pontosan azt mutatják meg, hogy az egyes maszkok mekkora arányban szűrik ki a belélegzett levegőből az apró kórokozókat.
Ennek megfelelően csakis olyan változatok beszerzésére érdemes törekedni, amelyek legalább az amerikai N95-ös, vagy pedig az európai FFP2-es szabványnak megfelelnek. Ezek a maszktípusok ugyanis már biztosítják a védelem elvárható szintjét.
Persze ettől függetlenül is célszerű felelősségteljes, körültekintő magatartásra törekedni. Csakis akkor menjünk emberek közé, ha ez elkerülhetetlen, a maszkot viselve pedig ne nyúljunk az arcunkhoz, illetve mossunk kezet rendszeresen és alaposan.