Téged is érdekelt gyerekkorodban a bűvészkedés? Ugye Te is mindig megpróbáltad kitalálni, mi lehet a csodák mögött? A kis tudósok kísérletei hasonlítanak a bűvésztrükkökhöz, csak van rájuk köztudott magyarázat, ami ráadásul nem is titok. Alább összegyűjtöttünk pár bámulatos kísérletet, amikhez egyszerű alapanyagokra van csak szükség, és amiből a gyerekek játékosan tudnak tanulni. Közben pedig csodásan szórakoznak.

Hallottál már a táncoló gumicukorkígyókról és színes virágokról?

Hogy táncra perdüljenek a gumicukorfigurák, elég pár egyszerű alapanyagot előkészíteni. A gumicukorkígyókat nedves késsel negyedeld el, majd 3 evőkanál szódabikarbónát tegyetek egy pohár meleg vízbe. Ezt már a gyerekek is csinálhatják. A kígyókat tegyétek bele, és 15 perc múlva emeljétek át őket a másik, ecettel megtöltött pohárba. Néhány perc múlva életre fognak kelni. Próbáljátok ki, nagyon vicces, ahogy úszkálnak.
Másik érdekes kísérlet a többszínű virágok készítése. Ha szeretnéd szeretteidet színes virággal meglepni, készíts elő 3-6 szál vastagabb szárú fehér virágot. A gerbera vagy a margaréta ajánlott. 4 kis vázára vagy pohárra, ételfestékre is szükség lesz, de használhattok folyékony akvarellfestéket is.
A vázákat töltsd fel vízzel, válaszd ki, milyen színeket szeretnél, és abból a festékből tegyél a kívánt színmélységnek megfelelő festékmennyiséget a vízbe. Vágd be a virágok szárát alulról, és helyezd bele a szorosan egymás mellé helyezett poharakba, amikbe mindbe más-más színt tettetek. Ahogy telik az idő, a fehér virágok átváltoznak, elkezdik felvenni a festék színét. Érdemes legalább egy éjszakára benne hagyni a virágokat a festékben. Meg lehet figyelni, melyik szín jelenik meg a leghamarabb a szirmokban. Ha elég sokáig benne maradnak a festékben, a különböző színek elkeverednek egymással, amiből sok érdekességet lehet megtanulni.
Nézz körül a KreatívJáték.hu-nál kapható kézműves játékok között!

Léggömbvarázslat apró tudósoknak

Készíts elő egy műanyag palackot, és félig töltsd fel meleg vízzel. Tegyél bele egy csomag élesztőt, kavard fel, és adj hozzá egy teáskanálnyi cukrot. A palack szájára húzz rá egy lufit. A lezárt palackban pár perc várakozás után be fog indulni a bugyogás, mivel szén-dioxid képződik, ami felfújja a lufit. Ugyanezt szódabikarbónával és ecettel is kipróbálhatod. Ekkor az ecet a palackba, a szóda pedig a lufiba kerüljön, és csak akkor engedd bele az ecetbe, ha a lufit már ráhúztad a palack szájára, különben kipezseg a kezed között az értékes anyag, és a kísérlet elveszti a varázsát.
Reméljük, ettől a kis ötletbörzétől Ti is kedvet kaptatok a gyerekekkel egy kis közös kísérletezéshez! További észrevétlen tanulást segítő játékokat találtok a KreatívJáték.hu-n. Vagy kereshettek további, otthon fellelhető alapanyagokból készülő érdekes kísérleteket. Akár esős napokon is elfoglalhatjátok magatok ilyen érdekes tevékenységekkel. Csak neki kell állni, a többi már jönni fog magától. Jó szórakozást!