A fidget spinner tulajdonképpen egy kézi búgócsiga, mely az 1990-es évek első felére eredeztethető vissza, ugyanakkor ez idő tájt még nem örvendett nagy népszerűségnek, csak 2017-ben lett világszerte ismert. Egyes szakemberek szerint stresszoldó és koncentrálássegítő hatása van.

A fidget spinner története

A kézi búgócsiga elnevezés igen találó, bár véleményem szerint ez jobban illene a peonza nevű játékra, amely egy korábbi évben volt nagy sláger. A fidget spinnert Catherine Hettinger 1993-ban találta fel, de csak 2017-ben lett sikeres játék. Eredeti célja, hogy segítse a gyerekek fölösleges energiáját levezetni. Egyesek szerint ez a játék javíthat a koncentráción az autista és ADHD-s gyerekek esetében, de ez szakmailag nem bizonyított állítás, olyannyira, hogy az Egyesült Államokban néhány iskolában be is tiltották ezt a játékot.

Miért is jó ez?

Az ujjpörgettyűnek is nevezett játékszer közepén található egy golyóscsapágy, amely alul-felül műanyaggal be van fedve, körülötte pedig van egy három- vagy többágú, többnyire műanyag felépítmény. A fidget spinnert kézben vagy egy sík felületre helyezve kell megpörgetni, és az a menő, ha minél tovább pörög. Minél jobb a csapágy, annál tovább tart a pörgés. Az egyszerűbb változatoknál 80 másodperc volt a rekord, a legjobb spinnerek azonban akár a 180 másodperces pörgést is elérték.

A fidget spinner 2017-ben hódított a játékpiacon, eleinte csak a fiatalok körében, majd felbukkant az irodákban is a gumilabda, peonza és hasonlók alternatívájaként, azaz legyen valami a kezükben azoknak, akik folyton babrálnak valamivel.

Az egyszerűbb változatok meghódították a szupermarketek polcait, a különleges darabokat inkább webshopokban lehetett rendelni. Magyarországon eleinte hiánycikk volt a fidget spinner, ezért 1000 forint alatt nem is igen lehetett kapni, de a spéci darabokért akár 5-6 ezer forintot is elkértek. Ma már nem lehet úton-útfélen kapni, de ha kipróbálnád, a Phonelinestore-nál kapható fidget spinnerek között nézz körül!

A műanyag spinnerekből a háromágú a klasszikus, később azonban megjelentek 4-5-6 ágú változatok is. Acél-, titán- és rézötvözetekből is készítettek pörgettyűket. Kaphatók dollár, denevér, virág, pók vagy kormánykerék alakú spinnerek, valamint világítós, színváltós változatok is.

Fidget spinner trükkök

A kezdő trükk a pörgettyű 1 ujjon való egyensúlyozása. Ennél kicsit bonyolultabb, ha az orrodon, a szemüvegeden vagy a homlokodon pörgeted a kütyüt. A bonyolultabb mutatványoknál úgy kell a spinnert egyik pozícióból a másikba juttatni, hogy közben a pörgés nem áll le, például egyik ujjról a másikra vagy a levegőbe feldobva és elkapva. Tovább lehet fokozni a mókát, ha egyszerre több pörgettyűt tartasz mozgásban.

Összegzés

A fidget spinner egyszerű és talán éppen ezért kiváló játék. Mindegy, hogy oldja-e a stresszt, a lényeg, hogy pörgess, ha éppen ahhoz van kedved!