Mióta világ a világ, az emberek szeretik figyelemmel kísérni az idő múlását. Persze ez az idők folyamán változott is, de a lényeg megmaradt. Figyelni, hogy miként telik el és hogyan közeledik egy-egy esemény.

Az órák története

Már az ókorban is használtak szerkezeteket az idő múlásának megfigyeléséhez, amihez azok árnyéka funkcionált, és arról lehetett leolvasni az időt. Később, a XVI. században megjelentek a hordozható órák is, amiknek hála az emberek már minden időben tisztában lehettek azzal, hogy éppen hogyan telik-múlik a nap. Az állóórák is majdnem minden nappali díszének számítottak, hiszen nem csak mutatós, de rendkívül hasznos szerkezet is volt.

A karórák azért készültek el, mert a hajózásban óriási hiány volt belőlük, és egy jó, másodperceket is mérő órának a segítségével könnyen meghatározhatóvá váltak a különböző szélességi és hosszúsági fokok.

Manapság a többség az okosórák világában él, így nagyon ritkán találkozni a hagyományos karórákkal. Mivel a telefonok kijelzője kiszorította az akár ékszerekhez is hasonlatos karórákat, így azok sajnos egyre inkább tűnnek el az ifjabb generáció ismereteiből.

Amit még ma is használunk: falióra

A falióra ellenben még a mai napig nagyon szépen tartja magát, hiszen a lakások többségében helyet kapott egy-egy kedves vagy épp trendi változat. A falióra is meglehetősen sokszínű, akárcsak a korábbi változatok, mivel van, aki az extrémebb darabokat kedveli, míg mások a letisztultabbakkal díszítik az otthonukat.

A nappaliba meglehetősen jó választás egy vidám falióra, ami akár feliratokkal díszített is lehet, vagy épp egy felirathalmaz egyik betűje az óra. A legnépszerűbb a HOME esetében az O betűt megjelenítő falióra. Mégis, talán egy színes darabbal dobhatjuk fel leginkább a nappalit.

Ha konyhába keresünk egy dekoratív faliórát, akkor érdemes valamilyen odaillő motívummal díszítettet választani. A Háztartásikisgépeknél kifejezetten szép darabok közül válogathatunk igen jó áron. Sőt, olyan is akad a kínálatban, ami nem csak a pontos időt mutatja, hanem képes a hőmérséklet és a páratartalom meghatározására is. Igazi sokszínű dekorációja lehet otthonunknak.

Ezeken felül találhatunk még hagyományos és elegánsabb darabokat is, amiket nem csak lakásba, hanem éttermekbe, szállodákba vagy akármilyen elegáns helyre is felszerelhetünk, garantáltan csodájára járnak majd.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a különböző faliórák sokasága, akkor ne habozz, díszítsd az otthonodat te is egy stílusos darabbal! Hiszen nem csak az aktuális időt fogod tudni, ha ránézel, de jó érzéssel fog eltölteni, ha neked tetsző darabot választasz!