Amikor a jövő házairól van szó, sokan futurisztikus formájú, teljesen automatizált épületekre gondolnak. Szerencsére nincs szükség ilyen erős képzelőerőre, hiszen a jövő már elkezdődött. Ez leginkább az intelligens és energiatakarékos megoldásokban érhető tetten. Cikkünkben megmutatjuk ennek egyes elemeit.

Megújuló erőforrások hasznosítása

A megújuló erőforrások hasznosítása egyre inkább teret nyert az elmúlt évtizedben, hiszen nem csak az új, hanem a régi épületeken is egyre gyakrabban tűnnek fel a modern napkollektorok. Legnagyobb előnyük, hogy általuk károsanyag-kibocsátás nélkül lehet energiához és meleg vízhez jutni. Mellettük szól, hogy a rendszerek kiépítésének egyszeri költsége után gyakorlatilag nullára csökkenthető a rezsi. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy a helyben megtermelt árammal nagyban csökkenthető az energiafüggőség.

Hatékony energiafelhasználás

Az érem másik oldala, hogy az épület energiafelhasználását is csökkenteni kell. Ennek első lépése a falak megfelelő szigetelése és a korszerű nyilászárók beépítése. A fűtési rendszer korszerűsítése és a megújuló energiát biztosító technológiával való összekapcsolása is jelentősen csökkenti az épület energiaigényét. Hőszivattyúk telepítésével szintén csökkenthető a fűtéshez és hűtéshez szükséges áram mennyisége, míg hővisszanyerős szellőztető berendezés használatával a hagyományos szellőztetés során keletkező hőveszteség küszöbölhető ki.

Enerigatárolás

A helyben megtermelt és aktuálisan fel nem használt energia megfelelő tárolásáról is gondoskodni kell, hogy a későbbiekben is hasznosítható legyen. Ennek legmegfelelőbb módja az akkumulátorba történő visszatáplálás, amelyhez egyre nagyobb kapacitású és hatékonyságú energiatárolók állnak rendelkezésre. A megtermelt, de fel nem használt áram hasznosításának másik módja a vízmelegítés, azonban a hatékony működéshez minden esetben a rendszer elemeinek összekapcsolása szükséges.

Az energia menedzselése

A legideálisabb eset az, ha a helyben termelődött áram, azonnal hasznosul, de a valóságban ez nem mindig valósul meg. A fentiekben is láthattuk, hogy gyakran indokolt lehet az energia ideiglenes tárolása, amelyhez nem csak a termelő és tároló modulok összekapcsolása szükséges, de a rendszer elemeinek összehangolt vezérlése is. Szerencsére ez ma már lehetséges, akár távolról, okoseszköz segítségével is.

A STIEBEL ELTRON minőségi termékei között a napelemeken, napkollektorokon és hőszivattyűs rendszereken kívül megtalálható minden olyan épületgépészeti berendezés, amely az energiatakarékos és környezetbarát otthonok kialakításához elengedhetetlen.