Amit legelőször mindenképpen tisztázni kell, az nem más, minthogy az ásott kút szivattyúk nem egyenlőek a mélykútszivattyúkkal. Az ásott kút szivattyúkhoz a kialakításuknak köszönhetően nem szükséges köpenycső a megfelelő hűtés eléréséhez.

Mi a különbség a mélykút szivattyúk és az ásott kút szivattyúk között?

A mélykútszivattyú egyfajta fantázianeve a búvárszivattyúnak. Ezeknek a szivattyúknak a géptörzse két fő részből áll: a motorrészből és a hidraulikából, azaz hidrofejből.
 
A valódi különbség a mélykút szivattyú és az ásott kút szivattyú között a szerkezet felépítésében van. Búvárszivattyúknál a hidrofej alatt található a motorrész, az ásott kutakhoz használatos szivattyúknál pedig hidrofej van alul és a motorrész van felül. A búvárszivattyúk a vizet felfelé nyomják, a víz nem megy át a szivattyútesten. Az ásott kutakhoz használatos szivattyúk esetében, amelyeknek a nyomása lehet kicsi, illetve közepes is, a víz áthalad a szivattyútesten.
 
A járókerék megforgatásával a motor örvényt hoz létre, ami beszívja a vizet, a lapát szélén pedig felgyorsulva kilép. A motor hűtéséről a dupla falú köpenyrész gondoskodik. Van lehetőség mélykút szivattyút is telepíteni ásott kútba, azonban ez a legtöbb esetben egyedi megoldásokat kíván meg.
 
Amennyiben éppen minőségi szivattyú vásárlásán gondolkodsz, akkor mindenképpen érdemes lehet szétnézned a Szivattyúvilág weboldalán.

Az ásott kút szivattyúk telepítése

Törekedni kell arra, hogy a szivattyú ne helyezkedjen el túlságosan közel a talphoz, de ne is legyen túl magasra függesztve, az a legoptimálisabb, ha az ásott kút szivattyúk a kút talpától 30-50 cm-re vannak telepítve.
 
Ezeknél az eszközöknél is elengedhetetlen a méretezés, ami azt jelenti, hogy meg kell mérni a vízhozamot. A vízhozam lemérésének eredményei alapján meg lehet állapítani a kút vízadó képességét. Az ásott kutakat az esetek többségében a talajvíz gyűjtésére használják, emiatt nem meglepő, hogy szárazabb időszakban (például a nyári hónapokban) leapad a kút vízszintje, viszont a fordítottja is bekövetkezhet, azaz esős időben megemelkedhet a kút vízszintje.

Az ásott kút szivattyúk védelme és biztonsága

Az ásott kút szivattyúknak van úszókapcsolós, valamint úszókapcsoló nélküli változata is. Mivel az úszókapcsoló megvédi a szivattyút akkor is, ha esetleg a vízszint lejjebb menne, ezért ajánlatos ilyet választani.
 
Az úszókapcsolós változat akkor is használható, ha öntözőrendszerre van kötve a szivattyú, azonban ilyenkor szárazra futási védelmi rendszer és áramlásvezérlő is alkalmazható. Ebben az esetben nem igaz az a mondás, hogy a kevesebb néha több, ugyanis több védelemmel nagyobb biztonságot lehet elérni, aminek köszönhetően a szivattyú élettartama is meghosszabbodhat.