A medence vizének alacsony hőmérséklete sok esetben kellemetlen meglepetésként érhet bennünket, ha nem vagyunk rá felkészülve. Pedig jó, ha tudjuk, hogy a medence vizének nem kell lehűlnie, van rá megoldás, hogy szinten tartsuk, mégpedig a medence fűtésnek köszönhetően. Nézzük, mit kell tudni a szolár és elektromos fűtésről!

A medence szolár fűtése

A napelemmel történő fűtés igen gazdaságos és ráadásul környezetbarát megoldás is, amihez nem kell elektromos áramot igénybe venni, tehát a villanyszámla összege sem fog emelkedni.

Ilyen megoldást nyújt a fűtőszőnyeg. A medence közelében elhelyezett szőnyeget napfény éri, ami feltölti az elemeket energiával, és így a szolárpanelen átáramló víz képes felmelegedni, legalábbis néhány fokos hőmérséklettel melegebb lesz. Nagyon praktikus eszköz, igény szerint bővíthető, és hosszú távon is használható, mivel nehéz benne kárt tenni. Csak arra kell ügyelni, hogy ne érje semmilyen szúró eszköz, tehát jól megválasztott füves részre alkalmas lehelyezni a szőnyegeket. Ha pedig nincsenek használva, száraz, fénytől védett helyiségben jó őket tárolni, ahol nem érheti semmilyen sérülés a szolárpaneleket.

Elektromos fűtés a medencénél

A szolár fűtés mellett szóba jöhet még az elektromos fűtés, ami szintén nagy segítség, ha szeretnénk, hogy a medence vizének hőmérséklete magasabb legyen. Nagyon egyszerű beüzemelni, csupán annyi a dolgunk, hogy az elektromos vízmelegítőt a vízforgatóhoz csatlakoztatjuk. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a medence méretének megfelelő teljesítményű eszközt vásároljuk meg, hiszen egy nagyobb méretű medencéhez magasabb teljesítménnyel üzemelő elektromos fűtési rendszert kell választani.

Van még egy rendszer, amit érdemes megemlíteni, ez a hőcserélős vízfűtés, amikor is a nagy hőmérséklet-különbségből nyert energiával lesz felmelegítve a medence vize.

Mi jöhet még jól, ha a medence vizének hőmérsékletéről van szó?

Egyértelmű, hogy mindenki szeretne mindig kellemes vízben csobbanni, ehhez pedig keressük a legpraktikusabb eszközöket. Sokat segíthet még az is, ha medence szolártakaróval fedjük a medence vizét, ha az éppen nincs használatban. A medencetakaró fólia és még számos hasonló termék mindig kedvezményes áron érhető el a Medence Óriás webáruházában. Ez az eszköz arra nem alkalmas, hogy számottevően melegítse a medence vizét, arra viszont igen, hogy lassítsa a medence vizének kihűlését.

Érdemes lehet még egy jól mérő, precíz medence hőmérőt vásárolni, amit használva mindig pontosan tudhatjuk, hogy éppen hány fokos a víz, és szükség van-e külső beavatkozásra a felmelegítéséhez.