A szellőzők nagyon komplex rendszerek, amelyekben minden komponensnek megvan a maga feladata. Ezek nélkül korántsem működnének úgy a folyamatok, ahogy azoknak kellene. A következő pár sorban szeretnénk kicsit jobban megismertetni Önnel az egyes légcsatornatípusokat és azok legfontosabb tartozékait.

A légcsatorna szerepe

A légcsatorna gyakorlatilag a szellőzőberendezés azon része, amely a ventilátort és a szellőzőrácsot összeköti egymással. Mivel a levegőnek, a rendszer jellegétől és hosszától függően nagyon hosszú utat kell megtennie, ezért a légtechnikai csövek szereléséhez szükség van néhány speciális idomra, átalakítóra vagy szűkítőre. Ezeket egy hétköznapi külső szemlélő nem fogja észrevenni, mivel jórészt elrejtve kerülnek beépítésre, azonban elengedhetetlenek a mindennapi működéshez.

Hol használják? Nos, otthoni és ipari környezetben is előfordulhat, hogy a szellőzést kénytelenek vagyunk ilyen módszerrel megoldani, ilyenkor jönnek képbe a légcsatornák.

Flexibilis légcsatorna

Ha a műanyag légcsatornák típusait szeretnénk elemezni, akkor két csoportra oszthatjuk azt. Az első csoport az ún. flexibilis légcsatornák csoportja, míg a másik a merev légcsatornák tábora.

Az előbb említettek azok, amelyek acélszál-erősítésű PVC csőből állnak, és az átmérővel megegyező sugárban hajlíthatóak. Használatuk esetén az éles sarkoknál sem kell tartani az összenyomódástól. A háztartásokban a konyhai és fürdőszobai ventilátorokhoz való csatlakoztatásokhoz tipikusan ilyet használnak.

Merev légcsatorna

A merev légcsatornákon belül számos különböző típus van még. Itt van például mindjárt a műanyag, lapos légcsatorna, amelynek rögzítése csak kiegészítő idomokkal, rögzítőelemekkel történhet.

Illetve megemlíthető a műanyag, merev légcsatorna is, amelynek felszerelése kör alakú légcsatorna-rögzítő idommal oldható meg.

Amennyiben nehézségekbe ütközne az alkotóelemek beszerzését illetően, akkor az AeroVentil légcsatorna-átalakító kínálata segíthet megtalálni a hiányzó darabokat!

A szerelést megkönnyítő idomok, átalakítók

A legelterjedtebb kiegészítők közé sorolható a merev, lapos légcsatornához lapos felfogató elem, aztán a merev körcsatorna felfogatásához alkalmas kör légcsatorna rögzítő idom. Ezek közül mindkettő oldalfali vagy mennyezeti rögzítésre is alkalmas.

A könyökidom a kanyarokba való behelyezést teszi lehetővé, míg a szűkítőkkel a különböző méretű légcsatornák csatlakoztathatóak egymáshoz. Végül minden csatornatípushoz vannak még ún. toldóidomok és visszacsapó szelepek is. Nézzen körül a webáruház kínálatában, és válassza ki az igényeinek megfelelő darabokat!