Már az ókorban is ismert volt az arany, mint a fényűzés és pompa egyik szimbóluma. Akkoriban az ötvös mesterek igen aprólékos munkával, kizárólag kézzel készítették a csillogó ékszereket, ezért borsos áron mérték, így nem mindenki engedhette meg magának. A leggazdagabbak természetesen előszeretettel viselték az aranyból készült láncokat, mint a rang szimbólumát.

Ma már a fejlett technológiának hála bárki magáénak tudhat egy vagy több arany ékszert, hiszen a kézi megmunkálás mellé a gépi folyamatok is a mester emberek segítségére siettek - mindenki nagy örömére. Ez nem azt jelenti hogy kizárólag gépekkel gyártják tömegével a ma létező aranyláncokat, ugyanis vannak olyan típusok, melyeket még mindig bonyolult kézimunka jellemez.

Gyártási technológia

3 különböző eljárást ismerünk, ahogyan a mai aranyláncok készülnek.

  • A gépkötéssel készült darabok a legkedvezőbb árfekvésűek, ugyanis ennél az eljárásnál kell a legkevésbé használni kézimunkát a munkafolyamat során. Így súlyra is ezek a láncok a legkönnyebbek.
  • A kézi szövéssel készült láncok pedig a legdrágábbak. Ahogyan a neve is árulkodik, kézzel készült darabokról van szó.
  • A Casting pedig egy kézi és gépi munkákat is igénybe vevő művelet.

Az Ékszerkirály webáruház arany ékszerei között például mindhárom technológiával készült aranyláncok közül válogathatsz.

Aranyláncok típusai

  • Ovál anker: Ez a legismertebb, klasszikus lánc, amely ovális alakú láncszemekből áll. Különböző ékszerek ezen a típuson mutatnak leginkább jól.
  • Nyújtott lapított anker: Hasonlóan az előzőhöz, egyforma ovális láncszemek sokasága, a különbség csupán annyi, hogy laposabbak és nyújtottabbak, mint az első csoportba soroltak.
  • Reszelt Barbara: Gyémántköves medálok közkedvelt alaplánca. Tömör, összefüggő láncszemek alkotják.
  • Király lánc: Van hengeres és lapított változata is, egymásba fonódó hajlított szemek sokasága alkotja.
  • Kígyó: Szintén két fajtája létezik, van hengeres és szögletes. Sajátossága, ahogyan a nevéből is ered, a külleme, ami egy kígyóra emlékeztet.
  • Figaro: Unisex lánc, melyet férfiak is előszeretettel viselnek. 3 kerek és 1 ovális lánc egymásutánisága alkotja.
  • Bizánci: Nagyszemű lánc, melyet inkább férfiak hordanak előszeretettel. Az ovális elemek C alakú elemeket formálnak egymással szemben, melyek lapos, egyenes szemeken fekszenek.

Vásárlás előtt fontold meg!

Bármelyiket is választod, nem foghatsz mellé ha a megfelelő alkalomra a megfelelő személynek olyan helyről vásárolsz, ami megbízható és nem árul hamisítványokat, ahol nagy a választék, ahol informálódhatsz kiegészítőkről és használati útmutatóról egyaránt.