Szeptember 3-án startolt el a Művészetek Völgye stábja által szervezett Völgyhétvégék programsorozat Kapolcson. A négy hétvégét magában foglaló rendezvény koncertjein, kiállításain, filmvetítésein és beszélgetésein összesen 500 fő vehet majd részt. A megnyitón a település új főterét és kulturális központját is megnéztük, és az is kiderült, miért lett a magyar könnyűzenei örökség egyik fontos emlékpontja a legendás Királykő kocsma lépcsője.

Alig hittünk a szemünknek, amikor megérkeztünk a kapolcsi templom feletti térre. A korábbi parkoló helyén színpad, szépen felújított placc fogadott, és a teret az utcától elválasztó, egykor csak „kastélyként” emlegetett épület is újjászületett. Az új főtéren került sor a Völgyhétvégéket megnyitó sajtótájékoztatóra, ahol megtudtuk, hogy a tágas tér egyúttal fesztiválhelyszín is lesz az őszi eseménysorozat alatt, a Pajtaszínpad pedig a Hello Wood csapatának munkája. 

A völgyhétvégéken természetesen a Művészetek Völgye udvarai is megnyitnak: Harcsa Veronika kedvenc előadóit hívta meg, impró színházzal készül a Momentán Társulat, fiatal tehetségeket mutat be a Hangfoglaló Udvar, a MANK Artporta pedig az önkifejezés új művészeti formáival ismerteti meg a közönséget. A népzene és a néptánc rajongóit a Hagyományok Háza Folkudvara és a Muharay Udvar várja.

A Pest-Buda Udvarban egész napos lesz a játszóház, és ez a helyszín ad otthont a Világzenei Udvarnak és a Kaláka Versudvar programjainak. A koncertek előtt izgalmas beszélgetésekbe lehet bekapcsolódni, szó lesz a klímaváltozásról, a vírushelyzetről, az átrajzolódó turizmusról, a nagyvárosok jövőjéről. Kinyit a Diabelli, a Völgykomolyzene helyszíne is.

Természetesen a sport is főszerepben lesz: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a környék természeti adottságait bemutató kirándulásokat szervez, minden nap két kerékpártúra indul, és a Völgyhétvégéken debütál a Digitális Vándor túraapplikáció is. Aki pedig futóversenyen próbálná ki magát, annak lehetősége lesz a megmérettetésre egy 6,2 kilométeres távon vagy a Művészetek Völgye félmaratonon.

A MűvészVölgy Kúria egész évben kínál programokat

A Völgyhétvége nyitóeseményén került sor az új kulturális és közösségi központ átadására is. A Kapolcs központjában található MűvészVölgy Kúria az egykori Kuthy-kúria teljes felújításával született meg 320 millió forintos támogatásból, a Magyar Turisztikai Ügynökség, az OXO Properties Nonprofit Kft. és Kapolcs önkormányzatának együttműködésében.

Márvány Péter, Kapolcs polgármestere elmondta, a ház az 1920-as évek végéig a kisbirtokos Kuthy családé volt, későbbi tulajdonosától államosítással került a falu birtokába, és az 1980-as évekig TSZ irodaként működött. Az 1990-es évek elején közös összefogással sikerült elérni, hogy az addigra lerobbant épület ne magánkézbe, hanem a falu önkormányzatának birtokába kerüljön. A „kastély" pincéje, földszintje és padlástere különféle kiállítások, workshopok és performanszok helyszíne volt a fesztivál alatt. 1995-ben Tolvaj Ferenc völgymecénás és Kapolcs díszpolgára jóvoltából új tető került az épületre, amit nagyrészt a falu lakói tettek fel társadalmi munkában.

A felújított kúria földszintjén egy kávézó nyílt, és a jövőben egy turisztikai információs iroda is helyet kap majd itt. Az emeleten található a Művészetek Völgye Látogatóközpont, ahol ingyenes interaktív kiállítás mutatja be a rendezvény három évtizedes történetét. A látogatók régi újságcikkeket, fotókat böngészhetnek, és egy térképre tűzött cetlikre írhatják a legkedvesebb emléküket. A szomszédos kiállítóterem helyi képzőművészeknek biztosít megjelenési lehetőséget.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója kiemelte, hogy a Művészvölgy Kúria nemcsak a fesztivál ideje alatt ad majd otthont a zenei és filmes programoknak, hanem év közben is rendeznek itt irodalmi esteket, komoly- és könnyűzenei koncerteket, beszélgetéseket és filmvetítéseket, így a fesztiválon kívül is kulturális élményt nyújt a helyieknek és a turistáknak, az ide betérőknek egyaránt. A cél, hogy Kapolcs egész évben vonzó célpont legyen a Balaton-felvidékre utazóknak.

A kocsma és a lépcső, ahol legendák születtek

A Királykő kocsma – vagy ahogy a régebb óta Kapolcsra járók ma is emlegeti, „Cili néni kocsmája” – meghatározó fesztiválhelyszín, spontán koncertek, közös zenélések, világmegváltó hajnali beszélgetések helye. Ezen belül is fontos szerepet kapott a lépcső, ahol Cseh Tamás is üldögélt (eleinte vendégként), vagy később Hobo előadóként.

A történeteket Mohos József, Cili néni fia, a vendéglátóhely tulajdonosa mesélte a sajtótájékoztató második felvonásában. Több évtizedes sztorik elevenedtek meg. Megtudtuk, hogy Cili néni – aki ma már nem lehet velünk – segítette a művészeket, akik mindig szívesen emlékeznek vissza rá. És az is kiderült, hogy Galkó Balázs (előadóművész, színész) egyszer a szomszéd ház tetején is zenélt – amíg egy darázsfészek meg nem akadályozta ebben. Az itt elhangzó dalszövegek miatt pedig talán mondhatjuk azt, hogy talán valahol itt kezdődött el a rendszerváltás.  

Éppen ezért kapott itt helyet a legújabb Poptörténeti Emlékpont, amit Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program vezetője avatott fel a sajtóeseményen. Elmondta:

„Magyarország huszadik századi történetét a könnyűzene története nélkül nem lehet megismerni, és ehhez ez a lépcső és ez az ajtó – és valószínűleg Hobónak jó néhány programja – hozzátartozik.”

„Magyarország huszadik századi történetét a könnyűzene története nélkül nem lehet megismerni, és ehhez ez a lépcső és ez az ajtó – és valószínűleg Hobónak jó néhány programja – hozzátartozik.”

Hozzátette, hogy a könnyűzenei örökség eddig olyan helyszíneket tüntetett ki emléktáblával, mint az egykori Ifipark helye a mai Várkert Bazár helyén. "Ez az első olyan tábla, ami a rendszerváltás utáni időszaknak állít emléket, hiszen minden korábbi emlékhely az 1950-es, '60-as, '70-es években működő legendás helyekre, legendás zenekarokra próbált visszautalni" – emelte ki a kapolcsi helyszín jelentőségét. 
 

FONTOS: A járványügyi korlátozások miatt a Völgyhétvégék alatt minden helyszín kizárólag jeggyel látogatható, a létszámot pedig napi 500 főben maximalizálták. A helyszíneket úgy alakították ki, hogy a vendégek kényelmesen és biztonságosan tudják élvezni a programokat. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy tartsák be az aktuális előírásokat, vigyázzanak magukra, egymásra és Kapolcsra.

A 30. Művészetek Völgyét előreláthatólag 2021. július 23. és augusztus 1. között rendezik meg. További információ és letölthető műsorfüzet itt: www.muveszetekvolgye.hu

Címkék