A fehér lisztes termékek mellett van még egy olyan szénhidrátforrás, ami rendkívül káros az egészségre nézve. Sokan tudják, hogy mire gondolunk, és már valószínűleg nálad is dereng valami, hiszen a fehér liszt mellett a finomított cukrot szokták leginkább emlegetni, ami káros az egészségre. Lássuk is, hogy mi vele a baj!

Káros és egészségtelen

Mi az, amire először asszociálsz a tartós élelmiszerek, termékek címszó alatt? Természetesen a liszt, cukor, tészta, rizs, olaj… Nem meglepő hát, hogy az emberek jelentős része ezekből halmoz fel, ha az otthoni készletekről van szó. Sajnos manapság a szükségesnél jóval nagyobb mértékben készülnek belőlük ételek, és ezáltal az egészségre gyakorolt káros hatásai is jelentősek.

Persze a boltoknak, multiknak az eladás a kenyerük, így minden esetben a legfeltűnőbb helyen helyezik el a különféle cukros dolgokat. Nézz körül legközelebb! Szemmagasságban és a pénztárnál csak olyan dolog vár, ami bár finom és édes, de roppant egészségtelen. Nem is beszélve a gyerektermékekről... Ha pedig még otthon is cukorral készülnek a dolgok, akkor annak mindenképp következményei lehetnek.

Bár sokan tisztában vannak azzal, hogy milyen károkat okoz a szervezetben, mégis veszik, és boldogan készítenek belőle mindent a családjuknak. Pedig egy kis odafigyeléssel sokkal egészségesebben lehetne étkezni, amivel rengeteg probléma megelőzhető lenne. Például népbetegség az elhízás, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, amik a káros szénhidrátok fogyasztásához köthetőek.

Egészséges alternatíva

Mint minden más esetben, itt is van egészséges megoldás, csak némi utánajárást igényel, és még költségesebb is. De mire szánjon az ember pénzt és időt, ha nem az egészségére? Nem véletlen, hogy míg egy kiló cukrot 200 forint környékén megkapsz, addig az egészséges édesítőszereket, a nyírfacukrot vagy vagy épp a steviát, eritritet ennek többszöröséért tudod megvásárolni. Egyszerű a magyarázat, pusztán azért, mert jobbak.

Jogos a kérdés, hogy akkor el kell-e hagyni minden cukrot az egészséges életmód érdekében? Ha nincs semmi bajod, akkor értelemszerűen nem, DE nem mindegy, hogy milyen az a cukor. Bőven elegendő az a mennyiség, amit a gyümölcsökkel beviszel a szervezetedbe, azaz a fruktóz. A gyümölcscukor nem egy agyonfinomított dolog, így a szervezet számára jobban és hasznosabban felhasználható. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé dobja meg az inzulinszintet, mint a hagyományos cukor, így sokkal egészségesebb ebből a szempontból is.

Ha pedig édes nassolnivalóra vágysz, akkor a legjobb választás a különböző aszalványok rágcsálása, amik amellett, hogy finomak, csak fruktózt tartalmaznak, és még a vitaminokat is bejuttatod a szervezetedbe. Kell ennél több?