Az utóbbi egy évben a világ tisztább lett. Esélyt sem hagyunk a kezünkön megragadt baktériumoknak és vírusoknak, a kilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk és a legtöbb dolog, amihez hozzáérünk, patikatiszta. Gyakorlatilag mindent hatékonyan tisztítunk, de a legtöbben egy dologról bizony megfeledkeznek. Mégpedig a légtisztításról.

Mire használható a légtisztító?

Röviden: a levegő tisztítására. Kicsit bővebben pedig készüléke válogatja a használhatóságát. Léteznek olyan berendezések is, amelyek a polleneket, háziport – szinte bármely allergént – vagy akár a kémiai anyagokat is kiszűrik a levegőből. Aztán vannak a dohányfüstöt is semlegesítő légtisztítók, amelyek az allergéneket is éppúgy szűrik, mint többi társuk.
 
A legtöbb légtisztítóért az allergiások és asztmások rebegnek imákat, ám már megjelent a piacon az a légtisztító is, amely megsemmisíti hétköznapjaink megkeserítőjét, a koronavírust is. De a sort lehetne még folytatni számos légtisztítóval.
 
Milyen esetekben érdemes használni? Amikor egy lakás vagy iroda levegője könnyen elhasználódik, vagy a szellőztetés nemhogy kiűzné a kellemetlen szagokat, vagy felfrissítené a levegőt, de még ront is a helyzeten. Ez utóbbi gyakrabban előfordul forgalmas utak, gyárak közelében. Vagy a lakás túl hamar porosodik. No persze a portalanítást nem lehet megúszni a légtisztítóval sem, de legalább a szálló háziport, a poratkákat és más egyéb, akár asztmát előidézhető jelenséget megszüntet.
 
A helyiség levegője tisztább lesz, kellemesebb érzetet nyújt. De a legfőbb, hogy az egészségünk megőrzését is támogatjuk általa.

Észrevétlen működés

A korszerű légtisztítók már olyan halkan működnek, mint egy suttogás. Emellett egy átlagos szoba levegőjét képesek megtisztítani. Mivel a legtöbb termék könnyen áthelyezhető, vándoroltathatjuk is őket. A nap folyamán minden szoba levegőjét tisztává és egészségessé varázsoljuk. A tervezőknek hála ezek a berendezések olyan külsővel rendelkeznek, amelyek a mai modern otthonokban is megállják a helyüket. És a fogyasztásuk miatt sem kell aggódni.

Az elengedhetetlen extrák

A mobiltelefonról irányítható klímák már évek óta elkápráztatnak, és nincs ez másképp egyes légtisztítók esetében sem. Egy alkalmazás segítségével nyomon követhető a levegő szennyezettsége, beállíthatjuk rajta az üzemi sebességet vagy akár gyerekzárat is.
 
Némely légtisztítók különféle szűrőkkel rendelkeznek a különböző szennyezés kiszűrésére. Más filtert használunk a gyerekszobában és mást egy olyan helyiségben, ahol épp dohányoztak.
Nagyobb helyiségek – például irodák – szűrésére léteznek akár 70 m2-es terület levegőjét tisztítani képes gépek.
 
Nem csak az allergiások és asztmások számára nélkülözhetetlenek ezek a készülékek: az egyre szaporodó kórokozók elleni küzdelemben a légtisztítóknak nagy szerepük lesz a következő időszakban.