A felületkezelésnek, a festés előtti előkezelésnek, tisztításnak, zsírtalanításnak nagy szerepe van. Ha a festék nem tapad megfelelően, az eloszlása egyenetlen, akkor az rossz felületi minőséget eredményez, ez pedig minőségügyileg elég komoly problémának számít. Felületkezeléshez érdemes valamilyen fúvókával ellátott rendszert, például golyós fúvókarendszert vagy éppen memo fúvókarendszert alkalmazni.

A fúvókarendszerek rögzítése

A fúvókarendszereket klipszes, más néven rugós csőbilinccsel, valamint szerelőbilinccsel lehet rögzíteni. A bilincsek és a klipszek többféle méretben kaphatóak, a megfelelő kiválasztásához ismerni kell a cső átmérőjét, ez nagyon fontos, valamint valamennyi méret esetében többféle csapméret is található. Minden csőátmérő és csapméret esetében ugyanakkora a bilincsben és a klipszben található golyóülék, aminek köszönhetően szabadon lehet váltogatni a különböző térfogatáramú golyókat ezekben. Ráadásul a golyót minden irányba lehet mozgatni az ülékben, a megfelelő irány kiválasztása után a golyó pozícióját hollanderrel kell rögzíteni.

Fúvókarendszerek típusai

A golyós fúvókarendszerek fúvókarésze kétféle lehet. Az egyik típusban a golyó és a fúvóka egy egységbe van fröccsöntve, a másik típus esetében nem egyben van a golyó és a fúvóka, hanem a fúvóka bele van tekerve a golyóba. A fúvóka golyóba történő betekerésének két lehetséges változata van. Az egyikben a golyó és a fúvóka is menetes, a másik esetben a golyó és a beletekert fúvóka is memóriás. Az utóbbi esetben a rögzítés bajonettes csatlakozással történik.
 
Amennyiben fúvókát keres, akkor mindenképpen érdemes szétnéznie a Monojet fúvókakínálatában.

A memóriás fúvókák előnyei

A memóriás fúvókák egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség minden használatnál beállítani a szórásirányt, ugyanis ezek a fúvókák megjegyzik. A fúvóka és a golyó két külön egység, ezért a fúvókát el lehet távolítani anélkül, hogy a golyót is ki kelljen venni.

A fúvókák használata felületkezelésnél

A fúvókákat lehet használni úgynevezett szóróalagutas eljárás során. Ebben az esetben a fúvókák szórókoszorúkon vannak egy szóróalagútban. Jellemzően ennél az eljárásnál a fúvókák szóróképe lapos, amire azért van szükség, mert a kezelt munkadarab is állandó mozgásban van. Vannak azonban olyan alagutas eljárások is, amelyekben a munkadarabot időről időre megállítják, ezt szokás takt rendszernek is nevezni. Ebben az esetben telekúp fúvókák vannak a rendszerben.
 
A fúvókák használatának egy másik módja az úgynevezett KTL sor. A KTL sor abban az esetben indokolt, ha sok hasonló nagyságú munkadarab készítésénél van szükség az egyenletes felület kialakítására.