Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

infó balaton

A Gömbkilátó lett az év kilátója

Balatonboglár jelképe, a Xantus János Gömbkilátó nyerte meg az először meghirdetett év kilátója szavazást.

Az év kilátója pályázatot idén első alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. A verseny célja az volt, hogy minél többen ismerjék meg és látogassák Magyarország kilátóit, ezzel együtt népszerűbbé váljon a természetjárás és az aktív életmód -  olvasható a közleményükben.

A pályázatra 177 nevezés érkezett, amelyek közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije választotta ki a tíz döntős kilátót. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek, vagy jelentősebb felújításon estek át, számolt be az MTI.

A kiválasztott 10 kilátóra október 7 és 16. között az Aktív Magyarország közösségi oldalán lehetett szavazni. Több mint tizenhatezer szavazat érkezett a tíz kilátóra. Két kilátó - a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó - fej-fej mellett haladt a szavazás alatt, amelyet végül a balatonboglári épület nyert meg. Az 1950-es években készített kilátó 3901 szavazattal nyerte el a címet.

Balatonboglár jelképe nem a Balatonnál kezdte a karrierjét. Az 1958-as brüsszeli világkiállításig kell visszautazni az időben, hogy megértsük az eredetét: ekkor készült el a belga főváros modern jelképe, az Atomium építménye, amely a magyar mérnököket is megihlette. Terveik alapján székesfehérvári fémmunkások állították össze 1963-ra a jellegzetes alumíniumgömböt, amely aztán a Budapesti Nemzetközi Vásárba került, mint az Idegenforgalmi Hivatal pavilonja. A gömb 15 méter átmérőjű lett, 240 háromszöglemezből rakták össze.

Belső ponyvaborítását 1964-ben lehántottak róla, mert nagyon rosszul viselte az időjárás viszontagságait. 1966-ban jelentették be, hogy a Somogy megyei Tanács megvásárolta, és Balatonboglárra, a Várdombra kerül. Eredetileg üvegborítást kapott volna, de a szélnyomás miatt ezt elengedték.
 

A kilátó a hetvenes években vette fel Xantus János utazó, etnográfus, 1848-ban a somogyi nemzetőrség megszervezőjének nevét. A díszkivilágítást Zics László építész javaslatára kapta meg, így az esténként színes fényekben pompázó Gömbkilátó az északi partról látható panoráma része lett.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

?>

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

balaton

Végéhez ért a Sió-zsilip megújítása, hamarosan megnyitják bejárható „szigetét"

?>

Befejezték a Sió-zsilip átépítését, ami közösségi tér funkcióját 2024 tavaszától töltheti majd be, rajta kilátóval és egyéb látványelemekkel.

balaton

Vízminőségi kutatóállomásokat helyeztek a Balatonba

?>

Mérőműszerekből álló kutatóállomást helyeztek a Balaton négy különböző pontjára, mellyel a tó klímaváltozáshoz való alkalmazkodását is vizsgálják.

balaton

Így látszódott a sarki fény a Balatonról – Fotók

?>

Vasárnap este országszerte látható volt az északi fény, mutatunk néhány Balaton környéki felvételt a különleges és hazánkban ritkán látható jelenségről.

Neked ajánlott

A