A november 11-i kormányrendelet szerint a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése pedig a polgármester feladata. Összeszedtük, mit jelent ez pontosan a balatoni városok esetében.

A járványhelyzet miatt újabb szigorítással kell együtt élnünk: a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületeire csak maszkban léphetünk ki. Azt, hogy ezek a közterületek pontosan melyek, a polgármesterek feladata volt kijelölni. Sportolás során, valamint a parkokban, zöldterületeken a maszkviselés továbbra sem kötelező.  

A polgármesterek különbözőképp rendelkeztek a maszkviselési szabályokról. Nézzük, mi a helyzet a Balaton 10 ezer fősnél nagyobb településein:

Veszprém

Csütörtök hajnal 5 órától kötelező a maszk viselése a belvárosban, a buszmegállókban, a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a parkolókban és a vásárcsarnok területén. Az önkormányzati rendelet értelmében kötelező maszkot viselni pontosan:

1. a Vár utcában,
2. az Óváros téren,
3. a Rákóczi Ferenc utcában,
4. a Szabadság téren,
5. a Kossuth Lajos utcában,
6. a Főposta téren,
7. a Szent Imre téren,
8. a Mindszenty József utcában,
9. a Hoffer Ármin sétányon,
10. a Fortuna udvarban,
11. a Gizella udvarban,
12. a Sarolta udvarban,
13. a Bagolyvári úton,
14. az összes buszmegállóban és
15. a parkolókban, ideértve a nem kiépített parkolót is.

(Forrás: Veszprem.hu)

Balatonfüred

Balatonfüreden a legforgalmasabb közterületeken – azaz a Szent István téren, a Vásárcsarnok, a Rendelőintézet, a Kormányhivatal és az Ady Endre utcai Posta környezetében – kötelező a maszkhasználat, írja Bóka István polgármester közlésére hivatkozva a Balatonfured.hu. Egy letölthető térképet is készítettek, amelyen részletesen látható, mely utcákban kell felvenni a maszkot. Az önkormányzat egyébként várja az észrevételeket azzal kapcsolatban, hogy a város mely további területein lenne még életszerű bevezetni a kötelező szájmaszkhasználatot.

Ezenkívül minden önkormányzati fenntartású intézményben megtették a szükséges intézkedéseket, így bezárt többek között a Vaszary Galéria, a Jókai Emlékház és valamennyi városi kulturális intézmény. Zárva tart a mozi, a könyvtár. Elmaradnak a városi rendezvények, ahogy a hagyományos adventi programok is.

Tapolca

Tapolca közterein nem kötelező a maszkhasználat, kivéve a piacokat és a polgármester által kijelölt biztonsági pufferzónákat. Dobó Zoltán három olyan biztonsági "pufferzóna" kialakítását jelentette be, ahová csak maszkban lehet belépni: az egyik az Ady Endre utcában a kórház előtti járdaszakasz, a másik Deák Ferenc utca OTP előtti és az áruház közötti szakasza, a harmadik zóna pedig az Ady Endre u. 22. szám, az ideiglenes, PCR mintavételezésre kijelölt hely előtt van. A zónákra táblák figyelmeztetnek. 

"Viszont ajánljuk és tisztelettel kérjük, hogy azokon a helyeken, ahol sokan megfordulnak – elsősorban az idősek védelme érdekében – hordják az egyéni védőfelszerelést. Ilyen például az általános iskolák, bölcsőde, az óvodák környéke, a bevásárlóközpontok parkolói, különös tekintettel pedig a piac. Az egyéni felelősség most mindennél fontosabb, kérjük, hogy vigyázzanak egymásra, vigyázzanak magunkra" – fogalmazott Dobó Zoltán. (Forrás: Tapolcai Média)

Keszthely

Maszkot kell felvenni a Városi Piacon, a kültéri közösségi tereken (játszótereken, kültéri fitnesz parkokban, és a kutyasétáltatóban), buszmegállókban, temetőkben, illetve minden olyan esetben, amikor valahol várakozás, sorban állás történik közterületen (gyógyszertár, bank, posta stb. előtt), tájékoztatott Nagy Bálint polgármester a Facebook-oldalán.

A városban nem lesznek nyilvános programok, a karácsonyi vásárt, és a Fő térre tervezett, közös adventi gyertyagyújtásokat sem tartják meg

Marcali

Dr. Sütő László polgármester a piaci napokon a piactér területén, valamint a buszpályaudvaron és a buszmegállókban rendelt el kötelező maszkviselést november 11-én kelt Lakossági tájékoztatójában.  (Forrás: Marcali.hu)

Siófok

A november 12-én, csütörtökön, 13 órakor hatályba lépett önkormányzati rendelete alapján maszkot kell viselni 
a) a Fő tér teljes területén,
b) valamennyi közhasználatú parkolóban,
c) a helyi és távolsági autóbusz, valamint vasúti közlekedéshez kialakított várokozó helyeken, így:
ca) az autóbusz pályaudvarhoz tartozó autóbusz megállóhelyeken, közutak melletti autóbusz megállókban és várakozóhelyeken,
cb) a vonatközlekedéshez kialakított vasúti peronokon,
d) a kutyafuttatók területén.
A játszótereken tartózkodó 14 éven felüli személyeknek is kötelező a maszk. 

Siófok Város Önkormányzata ajánlja a város egész belterületén, de különösen az oktatási, nevelési, egészségügyi és szociális intézmények előtti, és közvetlen környezetükbe tartozó közterületeken a maszkkal történő orr és a száj elfedését.

Forrás: Siófok Város Önkormányzata Polgármesterének 46/2020. (XI. 12.) önkormányzati rendelete 

Balatonalmádi a hivatalos adatok szerint nem tartozik a 10.000 főnél nagyobb lakónépességű települések közé, ezért itt nem kötelező a maszkviselés a köztereken.

November 11-én, szerda este 8-tól az egész országban kijárási tilalom lépett életbe, nem lehet semmilyen csapatos rendezvényt tartani, a szállók csak üzleti vendéget fogadhatnak, és ami cikkünk szempontjából a legfontosabb: az éttermeknek és vendéglátóhelyeknek is be kell zárni, illetve át kell állni elvitelre.    

Címkék