A kerékpáros közlekedés segítése érdekében kötött megállapodást a MÁV-Start és a Magyar Kerékpárosklub. Az egyszerűbb kerékpárjegyek és a buszon való bringaszállítás lehetősége is szerepel az elképzelések között, ezenkívül már a netes kerékpárjegy megvásárlása előtt kiderülne, hogy mennyi hely van a kerékpárok számára a vonaton.

Az online kerékpárjegy megvásárlása előtt kiderülne a vonatok várható telítettsége a biciklikre vonatkozóan, például egy zöld-narancssárga-piros színskála segítségével. A kiemelt turisztikai úti célok felé egyszerűbb kerékpárjegy konstrukciót dolgoznának ki, valamint további cél, hogy az autóbuszokon, pótlóbuszokon is lehessen majd biciklit szállítani. Többek között ezek a tervek állnak a Magyar Kerékpárosklub és a MÁV-Start együttműködésében.

Az is cél, hogy 2021 nyarától a kerékpárszállításra kijelölt kocsikban többnyelvű tájékoztatók, edukációs anyagok és ábrák segítsenek a kerékpárosoknak a kerékpárjuk biztonságos és célszerű elhelyezésében. 

Az információk szerint az idei év végéig felmérik a vasúttal kapcsolatos kerékpáros utazási szokásokat és a vasúti kerékpárszállítási lehetőséget. A munkacsoport 2021 elején a kerékpárszállítási kapacitás hiányosságainak megoldására fog konkrét javaslatokat kidolgozni.

Idén egyébként rekordot döntött a kerékpárral utazók száma, közel 88 ezren vették igénybe a szolgáltatást a Balaton felé. A megnövekedett forgalom miatt augusztustól a Déli parti sebesvonatokon olyan kocsikat is állítottak forgalomba, amelyek több bicikli tárolására alkalmasak, de eltörölték a kerékpárhely-váltási kötelezettséget is. 

A további fejlesztések és az említett együttműködés célja még a B+R parkolók (közös autó- és kerékpárparkolók) és a kerékpáros-vonatos munkába járás népszerűsítése is.

Forrás: MTI, MÁV-Start Zrt, kerekparosklub.hu

Címkék