Aranyérmet nyert a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője a világ legrangosabb pezsgőversenyén, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A pincészet két ezüstérmet is elhozott.

Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több, 1027 nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével zajlott le idén a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships). A két héten át tartó vakkóstoló során csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki, és mindhárom bíra egyetértése szükséges az éremhez.

A zsűri aranyérmet adott a Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016-os Magnum pezsgőjének, a birtok két további pezsgője - a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum – pedig ezüstérmes lett. Utóbbi a Birtok legkiválóbb tételének évjáratos, hosszabban érlelt változata, írja közleményében a pincészet.

Az aranyérmes Brut Classic 2016 Magnum tradicionális módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. 70 százalék furmint és 30 százalék chardonnay házasítás, elegáns karakterét az alapborokra jellemző gyümölcsösség mellett a finom érlelési jegyek adják.

A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt Blanc de Blancs és Classic Brut pezsgőjükkel.

Mi az a magnum, és mire jó?

2016-ban súlyos jégkár sújtotta a dunántúli szőlőket, a minőség viszont kiemelkedő volt. A Kreinbacher Birtokon 10 ezer palack magnum, vagyis 1,5 literes pezsgő készült akkor – azóta is magnum palackba kerül a teljes leszüretelt mennyiség 20 százaléka, meséli Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

De miért annyira népszerű a magnum palack? „A 0,75 literes palack és a magnum palack nyakának ugyanaz az átmérője. Míg a hagyományos palackban 0,75 liter alapborra kerül egy egységnyi levegőmennyiség, a magnumnál kettő egységnyi alapborra kerül ugyanaz a levegőmennyiség” – magyarázza a marketingvezető.

Ez vezet a további különbséghez, miszerint   

a 0,75-ös palacknál a másodlagos erjedés 4-6 hét alatt lezajlik, a magnumnál 10-15 nappal hosszabb ez a folyamat, ez pedig elég ahhoz, hogy teljesen más aromák jelenjenek meg a pezsgőben. A hagyományos 24 hónap helyett a magnumban érlelt pezsgőt 36 hónapig tartják seprőn – bár a kiindulási pont ugyanaz az alapbor, a végeredmény teljesen más lesz.

Prisztavok Zoltán nagy reményeket fűz a most ezüstérmet nyert Prestige Brut pezsgőhöz is, sőt, még jobbnak is tartja, mint az aranyérmes Brut Classicot. A Prestige véleménye szerint még nem tudta megmutatni magát, nagyon frissen degorzsálva került a zsűri elé. (A degorzsálás a hagyományos pezsgőkészítési eljárás, a méthode traditionelle egyik utolsó fázisa. A palack nyakát fagypont alá hűtik, az érlelés során keletkezett, a kupakba rázott üledék pedig „jégdugóvá” fagy, és a koronazár eltávolítása után távozik a palackból.)

Jelenleg is komoly tételek érnek Kreinbacher Birtok pincéiben, a járványhelyzet után, az éttermek újra nyitásával az exportra is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd, ami jelenleg 5 százalék alatt van. Érdeklődés eddig is volt, de nem tudták kiszolgálni a potenciális vevőket, most viszont elegendő pezsgő van ehhez, teszi hozzá Prisztavok Zoltán.

Az abszolút győztest online hirdetik ki

A CSWWC nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszigorúbb nemzetközi verseny is, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. 2020-ban rekordszámú, 1073 nevezés érkezett be a világ mintegy 30 országából. Ebből mindössze 19 ország került fel az éremtáblázatra, összesen 128 arany és 237 ezüst született. A zsűri ezek közül választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7-11. között, ezúttal online hirdetik majd ki.

Kreinbacher József 2002-ben alapította a Kreinbacher birtokot. 2014-ben dobták piacra első pezsgőiket. A Birtok 2015 óta indul a pezsgők világbajnokságán, eddig összesen öt aranyérmet szereztek, amelyek közül négyet magnum palackkal érdemeltek ki.

Címkék