Bár most úgy fest, egy ideig újra búcsút kell intenünk a közösségi programoknak, fontos, hogy szuper példákról írjunk, ami tartja bennünk a lelket. Kapolcson a szabadidős rendezvények mellett szeptember 3-án ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a MűvészVölgy Kúria, mely egész évben számos újdonsággal, kulturális és közösségi programmal várja az oda érkezőket – január 23-ai kezdettel.

Ikonikus épületből közösségi tér

Kapolcs egy ékszerdoboz, ahova feltöltődés ellátogatni télen és nyáron egyaránt. A MűvészVölgy Kúria a korábban Kuthy–kúria néven ismert, Kapolcs központjában található karakteres épület felújításával született. A közel másfél éven át tartó építkezés során az épületet az új funkciók szerint renoválták, hogy falai között csupa izgalmas újdonsággal és meglepetéssel találkozhasson majd minden kapolcsi és ide látogató vendég. A MűvészVölgy Kúria azzal a céllal született, hogy a helyi művészek alkotásai és a termelők finomságai egész évben elérhetőek legyenek a látogatóknak, és egy vibráló közösségi tér fogadja őket. Az őszre tervezett programokat a járványhelyzet miatt átszervezték a jövő év elejére, január 23-ai kezdettel várják majd a kézműves programokkal a gyerekeket, illetve kulturális programokkal minden érdeklődőt.

Művészetek Völgye Látogatóközpontot a kúria emeletén találjuk, ahol a Völgy rajongók ingyenes, interaktív kiállítás keretében izgalmas történeteken keresztül ismerhetik meg a rendezvény harminc éves történetét. A gyerekek színezővel és fesztivál–tervezővel alkothatnak, amíg a felnőttek felidézik a kedvenc fesztiválhoz kötődő emléküket. A szomszédos kiállítóteremben helyi képzőművészeknek lesz lehetőségük a kiállításra, melyet szintén ingyenesen nézhetünk meg. A MűvészVölgy Kúria hosszabb távú céljai közé tartozik, hogy a Balaton-felvidékre érkezők számára egy izgalmas kiindulási pontot jelentsen, és a régió turisztikai központjaként működjön.

A kúria környezetének megújításával Kapolcs új főteret kapott. A rendezvénytér impozáns pontját a Pajtaszínpadot ami Völgyhétvégék könnyűzenei koncertjeinek volt a helyszíne – a Hello Wood csapata hívta életre, a város arculatához alakítva. A főtér épülethez közelebbi pontján egy korszerű és látványos fa játszótér épült, ami egész évben várja az örökmozgó csemetéket. 

Kóstold meg a Balaton–felvidéket!

A kulturális központ népszerű eleme a Kuthy-kávézó is, mely minden porcikájával a hely autentikusságához alkalmazkodik: árnyas teraszán helyben sütött pékárút, helyi termelők szörpjeit és termékeit kóstolhatjuk meg. A földszinten a Völgy Turisztikai Egyesület jóvoltából egy turisztikai információs iroda is helyet kap, ahol minden tudással felvérteznek minket a településről, és a Balaton–felvidék látnivalóiról, ha pedig haza is vinnénk egy darabot a kapolcsi csodából, az ajándékboltban biztos találunk valami szimpatikus termelői finomságot vagy egy gyönyörű alkotást, amibe beleszerethetünk.  

A MűvészVölgy Kúria programjaira a tervek szerint januártól csatlakozhatunk. Kövessétek figyelemmel honlapjukat és Facebook-oldalukat a részletekért!

Címkék

Elérhetőségek

MűvészVölgy Kúria 8294 Kapolcs, Kossuth u. 48. Facebook-oldal Weboldal