A Magyar Kajak-Kenu Szövetség célja, hogy egyre többen járják be vízitúrák keretében a tavat. A most lezárult, vízi turizmust fejlesztő projekt keretében Siófokon, Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban újultak meg a vízitúra-megállóhelyek.

Ha eddig nem szerepelt a nyári balatoni bakancslistátokon az evezés, itt az ideje, hogy kipróbáljátok, milyen érzés a hullámokat szelni, és közben csodálni a tanúhegyeket. A infrastruktúra megújult, 2021-től több és jobban felszerelt vízitúra-megállóhelyen kölcsönözhettek ehhez felszerelést.

Lezárult ugyanis "A Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztése" című projekt, amelyben 624,74 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással hét vízitúra megállóhely újult meg a Széchenyi 2020 program keretében – írja Kiss József, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség konzorciumvezetésével megvalósult projekt sajtófelelősének tájékoztatására hivatkozva  az MTI.

A projekt keretében Siófokon, Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban történtek infrastrukturális és eszközfejlesztések.

A vízitúra megállóhelyek üzemeltetői a helyi önkormányzatok, illetve egyesületek lesznek, kivéve Siófokon, ahol a Nemzeti Sportközpontok látja el ezt a feladatot. A túrázni vágyók a 2021-es vízitúra szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat.  

A siófoki Ezüstparton, a Deák Ferenc sétánynál található vízitúra megállóhelyen csónakház, öltözők, vizesblokkok épültek, ezenkívül túra-, illetve sit-on top kajakokat, surf skiket, sárkányhajókat, lapátokat, SUP-okat lehet bérelni. 

Zamárdiban 2020. júniusában nyílt meg a Margó Ede sétány - Harcsa utca sarkán, a szabadstrand területén a vízitúra kikötőállomás. A Bázison windsurf, kite-szörf, SUP, valamint kajak-kenu felszereléseket lehet bérelni és tárolni, írja a viziturapont.hu

Balatonszemesen a Berzsenyi strand ad otthont a megállóhelynek, így ezentúl nemcsak az élményfürdő, az úszómedence és strandröplabdapálya jelent majd alternatívát a csobbanás mellett, hanem egy Fonyódra vagy Zamárdiba induló vízitúra is. Mindezt a GPS alapú helymeghatározó rendszer és az online bérlési lehetőségek teszik még vonzóbbá.

fonyódi megállóhelyet, amely először készült el, a városi strandon alakították ki. Itt is lehetőség van számos sporteszköz kölcsönzésére, és nemcsak a Balatonon lehet evezni, hanem a település környéki csatornákon is.  

A Keszthelyi-öböl a Balaton egyik legjobb helye, ha a vízről fedeznénk fel a környéket. A keszthelyi városi strandon épült megállóhelyről többek között Szigligetre is átevezhetünk, miközben a tanúhegyeket csodáljuk.

Révfülöpön a vitorláskikötőben kell keresni a kajak-kenu pontot, Tihanyban pedig a Gödrösi strandnál.  

Címkék