Szókimondó rapperek, telt ízvilágú furmintok és lassan elfogyasztott falatok is színesítik majd a Balaton utolsó téli havának programkínálatát. Mert a régió a leghidegebb évszakban sem áll le, amiről több patinássá váló eseménysorozat is gondoskodik a gasztrorendezvénytől a síelős éjszakáig.

Bëlga, Dé:Nash (Veszprém, 02. 14.)

"Miénk a pálya, az autópálya" - dúdolgatja majd magában Bauxit, Marvin, Még5Milliárd és Titusz, miközben az M7-esen mennek Veszprém felé, mielőtt Bëlga-koncertet adnának az Expresszó közönségének. A Nemzeti Hip-hop felkent csapatának vendége is lesz, az újhullámos vonalat képviselő Dé:Nash is fellép velük a Valentin-napra időzített koncerten.

III. Sípályák Éjszakája (Eplény, 02. 14.)

A mátraszentistváni, a visegrádi és a sátoraljaújhelyi pályák mellett Eplényben is megrendezik a Sípályák Éjszakáját, épp Valentin-napon. Hosszabbított nyitvatartással várnak mindenkit, aki síelne vagy snowboardozna a kivilágított pályákon, de további akciókkal és programokkal is várnak. A hóágyúk pedig gondoskodnak róla, hogy legyen elég hó ebben a tavaszias télben.

DJ a Szőlőben - Love is in the Air (Paloznak, 02. 15.)

"Love is in the air, everywhere I look around" - énekelte anno John Paul Young, és ha már nyakunkon a Valentin-nap, a paloznaki DJ a Szőlőben eseménysorozata is felül erre a vonatra. A szervezők azért megnyugtatnak, nem fognak elveszni a giccsben, "nem készülünk szívecskés lufiban úszással, és csókmaratont sem rendezünk." Párban és páratlanul is lehet jönni és koccintani a Homola Borteraszhoz, ahol WINYL zenél majd, és foodtruckból lehet megtölteni a hasunkat a tábortűz mellett.

Gasztrohegy/12. • Disznóságok (Badacsony, 02. 15-16.)

Ahogy az éjjel soha nem érhet véget, úgy a badacsonyi Gasztrohegy programsorozata is (bár olykor egy nyári szünet félbeszakítja). Az aktuális, február havi gasztromóka a disznóvágás ősi intézménye köré épül, bár nem veri majd fel malacvisítás a borvidéket. "Disznótoros, füstölt illat, friss portékák" - írják a szervezők a 10 vendéglátóhelyet felsorakoztató seregszemlén. A megközelítést ismét a saját gasztrobusz könnyíti meg, ami a résztvevő helyek közt szállítja a vendégeket.

Pindroch Csaba: Segítség, megnősültem! (Balatonföldvár, 02. 20.)

A budapesti Thália Színházban mutatták be anno Pindroch Csaba egyszemélyes vígjátékát, amit nagy sikerként ad elő a színész vidéken és a fővárosban is. A darabot Sebestyén Elemér regénye alapán írták meg, Pindroch az előadás mellett társ-dramaturg és producer is benne, Radnai Márk rendezte azt. A Segítség, megnősültem! egy hagyományos bohózat és egy modern stand-up comedy keveréke, ami az esküvő előtti és utáni életet veti össze. Pindroch szerint „bár tele van csípős megjegyzésekkel és humoros szituációkkal, mégis olyan ez a darab, mint egy szerelmi vallomás."

Tihany Trail Repeat (Tihany, 02. 22.)

Közösségi terepfutásként hirdetik a Tihany Trail megismétlését, amire vagy azért várják a résztvevőket, mert lemaradtak az előző futamról, vagy azért mert dupláznának. Találkozó reggel 10-kor lesz a Belső-tó partján, a Levendula Ház Látogatóközpont mellett, majd neki lehet vágni a 15 kilométeres, 400 méter szintkülönbségű kocogásnak. A szervezők kérik, hogy mindenki hozzon frissítőt, ők arról csak a befutóban tudnak gondoskodni.

Slowfüred (Balatonfüred, 02. 22-23.)

Szépen. Lassan. Nyugodtan. Jó. Enni. Ez a slowfood mozgalom filozófiája dióhéjban, de persze a fast food és a "gyorsanbekapokvalamit" világában ez jóval többről szól. Erre érzett rá pár füredi és csopaki vendéglátóhely, amihez kiváló hátteret nyújt a belassult téli Balaton. A lassú reggelit baráti ebéd követi, majd pezsgős hangulatbárral zárnak. Több borászat, étterem, delikátesz és kávézó is részt vesz, a listát az eseményben találjátok.

Győri Filharmonikus Zenekar: Kikelet (Veszprém, 02. 28.)

Aki szeret beülni egy hangversenyterembe, becsukni a szemét és elmerülni egy csodás darabban, az a veszprémi Hangvillában találja majd meg a számítását, ahol a győri filharmonikusok lépnek fel. Egy első világháború korabeli Bartók-ciklussal nyitnak, hogy Dvořák A Vízimanó című szimfonikus költeményével folytassák, majd Schumann B-dúr „Tavaszi” szimfóniájával zárják az estet, amin Káli Gábor dirigál.

Gasztro Piknik (Balatonfüred, 02. 29.)

Szökőnapinak és tavaszvárónak is becézik az aktuális, hóvégi, füredi Gasztro Pikniket, amin szokás szerint bemutatkoznak a Balatoni KÖR minőségi vendéglátással hódító tagjai: 15 étterem, 12 borászat és egy pálinkafőzde lesz Füreden. Családi programokkal is készülnek egész nap a csúcsgasztro szerelmeseinek. Csak egy dolog nem stimmel: mivel a tél úgy tűnik, idén elmarad, a tavaszvárás helyett tavaszünneplés történhet meg ezen a napon.

Köveskáli Furmint Napok 2020 (Köveskál, 02. 29.-03. 01.)

Sétálós-borozgatós eseményt szerveztek össze a köveskáli gasztrofalu vendéglátói, ahol a furmintot akarják bemutatni a publikumnak. Azt a fajtát, amit már a sommelier-k is bátran ajánlanak és lassan exportra is jut belőle. A balatoni és tokaji borászok egymás közt is megvitatják a furmint termesztésének tapasztalatait, a borkedvelők pedig jegyet vehetnek, amivel kóstolón vehetnek részt a helyi művelődési házban.