Bár a nyár épphogy véget ért, a kiülős esti filmvetítések még nem lettek a múltéi, a Veszprém–Balaton Filmpikniken ugyanis szeptember 3–5. között, csütörtöktől szombatig leadják a legjobb magyar filmeket. Frissen díjazott alkotások vagy éppen örök filmklasszikusok, mindegyikre találtok – esetenként szabadtéri – vetítést Balatonfüreden vagy éppen Veszprémben a nyárutó szezonban.

Bár júniusra tervezték, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF) program legelső rendezvényeként szeptember 3-án, csütörtökön végül mégis elstartolhat a Veszprém–Balaton Filmpiknik. A filmfesztiválon a legjobb magyar filmek kerülnek a vászonra, a 2020-as Magyar Mozgókép Szemle díjazottaitól a különböző filmklasszikusokig, még mozipremierek is vannak kilátásban. De nemcsak mozizás, hanem közönségtalálkozók, szakmai konferencia, valamint koncertek és dj-estek is lesznek szeptember első hetén.

Két filmdíjat is bezsebelt idén az Akik maradtak. A kamaradráma a második világháború utáni Budapesten egy középkorú nőgyógyász és egy kamaszlány kapcsolatát mutatja be, akik a holokauszt után egyedül maradtak. Viszonyukat a környezetük gyanakvással szemléli, és közben az 1950-es évek politikai légköre is egyre fojtogatóbbá válik. A filmet a Szentháromság téren, Veszprémben vetítik szeptember 4-én, pénteken 20 órától.

A Bud Spencer-filmek ihlette A pogány Madonna című filmben Ötvös Csöpi, vagyis a filmrendező Bujtor István osztja a pofonokat, helikopterről is lóg, de még egy bűntényt is megold azért, hogy időben odaérhessen a balatoni vitorlásversenyre. A nagy klasszikust a balatonfüredi Tagore sétányon adják majd szeptember 4-én, pénteken 20 órától.

Premierek a pikniken

A Magdolna magyar történelmi filmdráma a filmfesztiválon debütál. A főszereplőt alakító színész Nagy Katica a második világháború idején élő Bódi Mária Magdolna életét mutatja be, egészen pontosan két napját: 1933-ban, amikor egy napon rejtélyes üzenetet kap, ami megváltoztatja az életét, és egy 12 évvel későbbi napot, amikor a második világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi. Magdolnának 2017-ben kezdeményezték boldoggá avatását a Vatikánban. A filmpremier a veszprémi Hangvillában lesz szeptember 4-én, pénteken 18 órától.

Egy restaurált film mozipremierjére is sor kerül a filmpikniken. A még Bródy Sándor Kaál Samu című novellája alapján készült 1961-es filmdrámát, a Katonazenét a Filmarchívum teljeskörűen restaurálta. A történet fő konfliktusát egy gyilkosság felelősségvállalása adja. A Katonazene már megjelenése idején megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját, a filmfesztiválon pedig kiderül, milyen megnézni a felújított változatot mai szemmel. A filmpremier a Balaton Moziban lesz Balatonfüreden, szeptember 4-én, pénteken 15:45.től.

A magyar sci-fi

A 2019-ben megjelent Egy másik életben az igen ritka magyar sci-fik közé tartozó film. Egy alternatív valóságban a gazdagok nyomon követhetik saját reinkarnációjukat, egy cég pedig arra szakosodott, hogy tehetős ügyfelei számára meg is találja azt a testet, amiben újraszületnek. Ezzel a lehetőséggel pedig szívesen élnek is az emberek: a legtöbben lemondanának a személyiségükről a pénzért cserébe. A fordulatos történet a legjobb tévéfilmes forgatókönyv kategóriájában nyerte meg a Magyar Filmdíjat idén. A vetítés szeptember 3-án, csütörtökön 17:45-től lesz a balatonfüredi Balaton Moziban.

A legjobb tévéfilm idén a Foglyok című dráma lett, aminek története 1951-ben kezdődik, amikor is a kommunista államvédelem, az ÁVH emberei berontanak egy társasházba, ahol idővel egyre többen zsúfolódnak össze, és ezzel párhuzamosan egyre jobban bontakozik ki a vásznon a Rákosi-diktatúra fojtogató légköre. A filmet a veszprémi Szentháromság téren szeptember 5-én, pénteken 20 órától nézhetitek meg.

Filmválogatás a Balatonról

Rengeteg felvételt őriz a Filmarchívum a régi Balatonról, a múlt század nyaralóiról, a nyüzsgő szezonról. Egy különleges összeállításnak köszönhetően pedig bepillanthattok ezekbe, az ötvenes évek balatoni hangulatát idézi meg a Filmek a magyar tengerről. A tömegüdültetés kezdetei, régi strandeszközök és ismerős helyszínek kerülnek vászonra szeptember 4-én, pénteken jelképesen a Balaton Moziban, Balatonfüreden.

Címkék