Három különböző helyszínen három különböző világban merültünk el a vadiúj filmfesztiválon. Érdemes elmenni az ingyen vetítésekre Füreden és Veszprémben is, hisz az alkotókkal is találkozhatunk. Akit pedig meggörbített a moziszék, az elmehet táncolni a veszprémi Óváros téren dj-re vagy koncertre.

A nézőket is beleszámítva kevés izgatottabb ember lehetett a 2020. szeptember 3-i napra ébredt Magyarországon, mint a legelső Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezőgárdája. Körömrágva feszülésük érthető, úttörő eseményt indítottak útjára, egy kis filmfesztivált, ami ráadásul – nagyon képletesen szólva – a kilövőállása az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektnek.

A Filmpiknik jól megmutatja, miről fog szólni a 2023-ban esedékes EKF-év: nem óriási infrastrukturális beruházásokról, hanem egy piramisszerűen felépülő programhegyről, a lakosok és látogatók bevonásáról, nagy közös mókázásokról.

Miről szól ez az egész? Filmszemlén elismert, illetve klasszikus hazai blockbuster mozik seregszemléje a Filmpiknik, ahol jó pár veszprémi és balatonfüredi helyszínen tud az ember mozizni. A veszprémi Hangvillában, Expresszóban, az Óváros és Szentháromság tereken, valamint a füredi Tagore sétányon és a Balaton Moziban lehet patinás és friss filmeket nézni. Ingyen.

Szép csendben

A nyitónapon Füreden kezdtünk, a Balaton Moziban a Szép csendben című nyomasztó, megváltást nem nyújtó, közhelyesen szólva elgondolkodtató filmet vetítették. A Nagy Zoltán rendezte film egy gyermekmolesztálási ügyről szól első blikkre, de a rendező igyekszik minket mindenben elbizonytalanítani az alkotás során, ami illeszkedik a #metoo-korszak világához. Nem spoilerezünk, nem is vagyunk filmkritikai oldal.

A lényeg, hogy a füredi helyszín még nem mehetett át a köztudatba teljesen, vagy az emberek a zárt helytől tartottak így vírusidőben, de relatíve kevesen ültek be mozizni. Ez kifejezetten vonzó is lehet azoknak, akiket lebilincsel a Covid-félelem (annyi fórunk volt, hogy EKF2023-as, csinos maszkot is kaptunk a szervezőktől).

Óvatos buli az Óváros téren

Átnéztünk utána a veszprémi Óváros térre, ahol Filmpiknik Cafe&Bar néven nyitottak helyszínt: egy kisteherautóban minden este dj ad Sunset Dj Setet (chilles muzsikaszó), utána pedig koncertek vannak (csütörtökön W.H. koncert, pénteken Van Zenekar koncert, szombaton Enikő Parti). A Sunset Dj Set alatt nyilván kár nagy bulit érteni, a számos nagy kerek asztalnál üldögéltek emberek ottjártunkkor és beszélgettek az aláfestő downtempóra.

A nyitófilm: Valan

Ugyan estére két város három helyszínén már elkezdték a filmeket vetíteni, a hivatalos megnyitót a várnegyed szívébe, a Szentháromság térre tették 19:30-ra. A palotákkal és templomokkal keretezett macskaköves tér moziteremmé alakult át, ahol végighallgathatta a nagyérdemű Till Attila felkonferálásait, az EKF művészeti és kreatív tanácsadójának, Can Togaynak a szavait, Porga Gyula veszprémi polgármester beszédét és Navracsics Tibor EKF-kormánybiztos megnyitását. Mielőtt elstartolt a film, a rendező Bagota Béla pattant a kis színpadra, és kiderült, a komor krimi-thriller alapötlete még egy vígjáték volt, de Bagota rajongása a krimikért átalakította azt.

Ismét spoilermentesen igyekszünk írni arról, mennyire masszív film a – teljes címén – Valan, az angyalok völgye. Végig a havas erdélyi tájban játszódik, szóval az ember még 40 fokban is automatikusan fázott volna, nemhogy a hűvös-pulcsis szeptemberi éjszakában. A Szentháromság tér tisztességesen megtelt helyi előkelőségekkel és az érdeklődő közönséggel, a film a végén még rövid vastapsot is kapott. Lecsengésül pedig jött az a rész, ami majd' minden film után jönni fog a Filmpikniken: Till Attila beszélgetett a színpadon a rendezővel, producerrel (Kántor László), zeneszerzővel (Márkos Albert) és persze a főszereplővel (Krisztik Csaba).

Ebből többek közt kiderült, hogy a színészek zöme erdélyi volt, hogy a rendező a film miatt járt életében először Erdélyben és hogy a hó megléte miatt lett nagyrészt forgatási helyszín, hogy a filmbeli Valant "alakító" Balánbánya települést a producer mutatta meg a rendezőnek először, hogy a zeneszerző csellóval improvizálgatott a rendező nappalijában, ebből alakították ki a fő témákat, de persze a Színművészeti Egyetem körüli balhé is szóba került (amit egy filmfesztiválon nehéz is lesz kikerülni).

Mi lesz még?

Ez még csak az első nap volt, és – a médiatámogatói létünktől függetlenül is – meleg szívvel ajánljuk e melegszívű fesztivált. Pénteken érdemes a gyerekeket elvinni a füredi Balaton Mozi délelőtt 10 órás János vitézére, 15 órától a Hangvillában a Veri az ördög a feleségét című klasszikust vetítik, 18 órakor a Veszprémben és környékén forgatott Magdolna című film látható majd ugyanitt. Füreden animációs filmblokk lesz 18:30-tól, de a Tagore sétány is beszáll a fesztiválba egy dokuval és egy Ötvös Csöpi-remekművel, a Veszprémi Várban pedig az Akik maradtak című tavalyi film kerül a vászonra. És még így is kihagytunk pár alkotást.

Szombaton 14 órakor a Hangvillában A létezés eufóriájában merülhetünk el, ugyanekkor a Lilit játsszák a füredi Balaton Moziban, mindkét nap adják az Alvilág című sorozat darabjait az Expresszóban. A Vár ezúttal 20 órakor a Foglyokkal vonzza a nézőket, a fesztivál záróakkordjaként pedig 23.15-től vetítik a Hangvillában az Egy másik életben című magyar sci-fit.

Részletes programért irány a honlap! Itt lent pedig további képeinket görgetheted végig.

Címkék