Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: Somogyvári kilátó

A több mint 30 méter magas, páros tornyú kilátóból egyszerre látunk a múltra és a jelenre: az egyik irányban az I. (Szent) László által alapított bencés apátság romjait, a másikban a fonyódi és a boglári magaslatokat, valamint a Tapolcai-medence tanúhegyeit csodálhatjuk.

A Koppány vezér egykori birtokán létrejött Somogyvár a középkori Magyarország egyik legfontosabb közigazgatási és kulturális központja volt. A legenda szerint I. (Szent) László király a szlavóniai hadjáratából hazatérve tett fogadalmat Kupavár-hegy alatt arra, hogy monostort épít. Az ígéretét betartotta: monumentális, háromhajós, kéttornyos bazilikát emelt, 1091-ben bencés apátságot alapított Szent Péter és Szent Pál apostolok, valamint Szent Egyed tiszteletére.

Somogyvár történetét a Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontjában egy interaktív kiállításon lehet megismerni, innen soklépcsős erdei sétaút vezet az apátság lenyűgöző romjaihoz. A műemléki területet aszfaltúton is meg lehet közelíteni, ha valamiért a lépcsőzés nem opció.

A romterület keleti végében egy 30 méter magas, páros tornyú kilátó áll. Innen látszik igazán az egykori monostor monumentalitása és az egész komplexum alaprajza. Nem csak a romokat érdemes innen megcsodálni: a fonyódi és a boglári magaslatok látványával szép időben a Tapolcai-medence tanúhegyeinek panorámája veszi fel a versenyt.

Hogyan jutok ide?

A fonyódi lehajtónál hagyjuk el az M7-es autópályát, így Lengyeltóti után érkezünk meg Somogyvárra. A kilátót a Szent László Nemzeti Emlékhelytől induló sétaösvényen vagy az innen induló aszfaltúton is megközelíthetjük.

A kilátó a műemlék nyitvatartási ideje alatt (keddtől vasárnapig 9–17 között) látogatható. Parkolni a bejáratnál vagy a főút melletti parkolóban lehet.

Fontos: A somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely 2020. november 10-i közleménye szerint a romterület a járványügyi korlátozások idején is látogatható. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A