A Balaton Sound idén is elmarad, de tucatnyi fesztivál közül választhattok, ha szeretnétek bepótolni a bulizást és a koncertélményeket. Elő a sátrakkal, pokrócokkal és táncosszettekkel, összeszedtük, milyen fesztiválokat rendeznek meg biztosan a Balatonnál az idei nyáron.

A járványhelyzet miatt a cikkben szereplő információk változhatnak (ezeket frissíteni fogjuk). Vegyétek figyelembe, hogy augusztus közepéig a belépés – és a szállásfoglalás  feltétele a védettségi igazolvány megléte is, a későbbi időpontokra vonatkozó szabályokról időben tájékozódjatok! Kísérjétek figyelemmel az aktuális jogszabályokat, és tartsátok be azokat! Vigyázzunk egymásra!

Bondoró Fesztivál, Kapolcs, június 11–13.

Az utcaszínházi fesztivál idén is elhozza Kapolcs utcáira a maskarások, gólyalábasok, mesemondók, cirkuszosok és bábművészek világát. Lesz kirakodóvásár, felvonulás, álarckészítés és rengeteg gyerekprogram, esténként pedig a swing, a jazz és más műfajok uralják majd a színpadokat. Fellép többek között a Sena Band, a Firkin és Mark & Jason a MÖRK-ből

A belépőjegyeket itt lehet online megvenni.

Everness Nomád, Töreki, június 17–20.

A spirituális minifesztivál egyik fő jelszava a kapcsolódás a természethez (és ezáltal önmagunkhoz). Ebben nem lesz hiány, a helyszín ugyanis a Dharma Lómenedék farmkempingje, ahol menett lovak, kecskék és más állatok közelében, egyszerű szálláshelyeken lehet mindezt megélni. Annak ajánlott a program, akinek „fontosabb a szellő, mint a légkondi, aki néha hideg vízben zuhanyzik és utána mosolyog”. A programok között jóga, hangterápia, különféle workshopok, világzenei koncertek és chillzenét játszó DJ-k fellépései szerepelnek. A szervezők 500-ban maximálták a résztvevők számát.

További infót itt találtok!

Örvényeshegy Piknik, Zalacsány, július 9–11.

Örvényeshegy Zalacsány része, a zalai dombok között megbújó, erdővel határos, nyugodt terület. A helyszín miatt logikus, hogy egy „ereszd el a hajam” típusú fesztivál helyett egy családias, piknikezős összművészeti eseményre számíthattok, koncertekkel, színházzal, irodalmi előadásokkal és sok gyerekprogrammal, többek között Dés László, Laposa Julcsi és Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjével.

Művészetek Völgye, Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, július 23. – augusztus 1.

A 30. Művészetek Völgye tágasabb terekkel és új helyszínekkel várja a fesztiválozókat. Vigántpetenden és Taliándörögdön is új udvarok indulnak, valamint átalakítják a vásár helyszínét, hogy elkerüljék a sokadalmat. A szokásosnál is több irodalmi program várható, a színpadokon pedig az Erik Sumo Band, Dés László, a Margaret Island, a Csík Zenekar, a Bohemian Betyars, Rúzsa Magdi és a 75. születésnapját ünneplő Hobo is látható lesz.

A progamokért ide kattintsatok, a jegyeket és a bérleteket itt lehet megvásárolni (a 3 napos jegyek május 13-tól lesznek elérhetők).

Paloznaki Jazzpiknik, július 29–31.

A tavaly (kétszer is) elmaradt fesztivál a tervek és remények szerint idén megvalósul, nagy nevekkel készülnek a szervezők. Július 29-én Mario Biondi viszi a nyitóeseményt, őt követi a Level 42. Július 30-án a MÖRK lép fel, majd Rúzsa Magdi hangja tölti be a paloznaki dűlőket, ezután az est az MF Robots dallamaival folytatódik. A szombati záróest valódi megkoronázása lesz a három napnak: július 31-én a De-Phazz nyitja az estet, őket követi Candy Dulfer, majd a Kraak & Smaak zárja a programot. 

Jegyvásárlás és információ a honlapon

VeszprémFest, augusztus 17–21.

Veszprém nyári fő zenei attrakcióját a korábban meghirdetetthez képest később rendezik meg, és Jamie Cullum csak jövőre urgik fel a zongorára, de így sem érdemes kihagyni a három helyszínen zajló, ötnapos zenei fesztivált. Tom Jones mellett az idén kizárólag hazai művészek szerepelnek majd, színpadra lép a Jazz+Az is. A Jezsuita Templomkertben VeszprémFest Classic címmel, a Cziffra100 emlékév keretében Miklósa Erika, Tompos Kátya, Balázs János, Lendvay József, Szakcsi Lakatos Béla lép színpadra, újraértelmezett, izgalmas feldolgozásokkal. A fesztivál teljes programját május 15-ig jelentik be a szervezők.

Infomációk az esemény honlapján találhatók. 

10 NAP STRAND, Balatonvilágos, augusztus 18–22. és 25-29.

Zamárdi úgy döntött, hogy egyetlen tömegrendezvénynek sem ad otthont idén nyáron, a STRAND Fesztivál újratervezett: két etapban, 10 NAP STRAND néven Balatonvilágosra helyezik át a programjaikat, a helyszín pedig a Club Aliga lesz. A nemzetközi fellépők közül eddig a Lost Frequencies és Alle Farben igazolt át a 10 NAP STRAND programjához, a hazai fellépők közül többek között Ákos, a Halott Pénz, a Tankcsapda, Majka és Curtis, a Punnany Massif és a Bagossy Brothers Company is érkezik a programra.

A 2020-as Strand Fesztivál-belépők és -kempingjegyek automatikusan érvényesek az idén is, vagy természetesen a pénz visszatérítését is garantálják a szervezők. 

B my Lake – ELMARAD!

UPDATE: Zamárdiban nem lehet tömegrendezvény, és a szervezők végül úgy döntöttek, jövőre halasztják a fesztivált.

A dátumon kívül egyelőre nem találtunk más információt az underground elektronikus zenei fesztiválról, de ne felejtsétek el, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a szervezők, sok a bizonytalanság a vírushelyzet miatt. A honlap még nem frissült, a Facebook-on már bejelentették az eseményt, így bízhattok abban, hogy idén újra düböröghet a parton a basszus.

Veszprémi Utcazene Fesztivál, augusztus 25–28.

Túl sok információ még itt sem került napvilágra a részletekkel kapcsolatban, de az esemény Facebook-bejegyzése szerint biztos, hogy sor fog kerülni a rendezvényre, amelyre közel 40 nemzetközi fellépőt várnak. Ez az a fesztivál, amelyen egyébként sem elsősorban az ismert nevek, hanem a hangulat és a megismételhetetlen előadások és jammelések miatt érdemes részt venni.  

Újabb információkért figyeljétek a Facebook-oldalukat, és mi is frissítjük a cikkünket! 

Everness Fesztivál, Siófok-Sóstó, augusztus 25–30.

Új, erdős-fás helyszínen és új koncepcióval rendezik meg az idei Evernesst. A fesztivált 5 tematikus részre osztják, melyek egymástól területileg is elkülönülnek. A falvak tematikája: hagyomány/szakralitás (magyar és keleti tradíciók, iskolák), holisztikus/integrál szemlélet (nyugati filozófia, new age, tudomány), intimitás/kapcsolódás önmagunkhoz és másokhoz, környezettudatosság és szórakozás. A résztvevők számát 1000 főben limitálják, 11 óra után pedig kizárólag az erre kijelölt bulihelyen lesz hangoskodás.

Jegyek és programok itt.

Szent György-hegy hajnalig, Hegymagas és Kisapáti, szeptember 4–5.

A szervezők a biztonságos kikapcsolódás miatt szeptember elejére tolták az eredetileg június elejére tervezett eseményt, amelynek lényege, hogy borospohárral a kézben lehet bejárni a tanúhegy déli lejtőjének pincéit és csatlakozni a különféle programokhoz. A részt vevő borászatok listájáért érdemes figyelni az oldalukat.

...és ami elmarad: Balaton Sound

Március közepén jelentették be a szervezők, hogy a járvány harmadik hulláma közepette nem lehetséges a Balaton Sound (és a VOLT Fesztivál) megszervezése. Felmerült, hogy egy nyár végi, alternatív időpontot keressenek a két eseménynek, de erre a fesztiválok mérete miatt nincs lehetőség, csak 2022-ben.

Címkék