Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Sci-fi-drámától a balladáig – 8 magyar film premierje lesz látható a Mozgókép Fesztiválon

Négy nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm premierjét is láthatjuk a Magyar Mozgókép Fesztiválon, amit június 23–26. között rendeznek meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében.

A fesztivál nyitófilmjét, az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékot először Veszprémben láthatja a közönség, és premier előtt vetítik Nagy Dénes Ezüst Medve díjas alkotását, a Természetes fényt. Herendi Gábor új filmje, a Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló Toxikoma szintén a fesztiválon debütál, csakúgy, mint Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi-dráma-vígjátéka és Krasznahorkai Balázs apa-fiú története, a Hasadék és Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmje.  

A hazai filmek seregszemléje, a Magyar Mozgókép Fesztivál Varsics Péter romantikus vígjátékával, az Így vagy tökéletes díszbemutatójával kezdődik Veszprémben, június 23-án. A filmet június 25-én 21 órakor Balatonfüreden a Tagore sétányon is levetítik, utána közönségtalálkozó lesz az alkotókkal.

Június 24-én 21 órakor lesz Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. A Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló film a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az egoharcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián.

Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben, az Óváros téren a Toxikomáról és a drogfüggésről. Aznap 21:30-kor Balatonfüreden, a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Június 25-én, pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs első alkotása, a nemzetközi fesztiválokat is megjárt Hasadék premierjét, amely egy magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző apa-fiú történet. A film főszereplője Molnár Levente. 

Ugyanaznap 18.30-kor a füredi Balaton moziban hazánkban most először, premier előtt láthatják a nézők az első filmes Nagy Dénes Ezüst Medve díjas filmjét, a Závada Pál regénye alapján készült, a II. világháborúban játszódó Természetes fényt, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal.

Június 25-én 20 órakor a veszprémi Hangvillában debütál a szintén első filmes Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi-dráma-vígjátéka Walters Lilivel és Takács Zalánnal a főszerepben, mely egy eszeveszett éjszaka történetét meséli el. Különc főszereplőik magukra vállalják a bolygó – és azon belül is főként Zalatnay Sarolta – megmentését. A július 1-én országosan mozikba kerülő film díszbemutatóján jelen lesznek a film alkotói, a vetítést pedig Freakin' Disco-koncert követi az Expresszóban.

Pénteken 16.15-kor a füredi Balaton moziban tartják Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjének premierjét, mely éveken át kíséri Éva és gyermeke történetét, aki tizenhat évesen transznemű férfiként a Tobi nevet választotta. 

Június 26-án 15 órakor lesz Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című dokumentumfimjének premier előtti vetítése, mely négy fiatal zarándok belső lélekútját mutatja be az El Caminón. (A cikk nyitóképén látható jelenet a filmből.)

Három tévéfilm is a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz először látható. Június 24-én 13 órakor Cseke Péter Csoportterápia című alkotása a füredi Balaton moziban debütál, 15 órakor a veszprémi Agórában lesz Paczolai Béla Pacsirta című tévéfilmjének premierje, Madarász Isti Ecc-pecc című munkáját pedig 22 órakor a füredi Balaton moziban vetítik. 

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni: www.mozgokepfesztival.hu.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A