Július 23. és augusztus 1. között, egy év kihagyás után, ismét vár minket a 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend idén is megtelik élettel: több mint 1800 program, könnyűzenei koncertek, színházi előadások, képzőművészeti és irodalmi események, kiállítások, biciklis és gyalogos túrák és rengeteg újdonság, na meg a megszokott Völgy-hangulat idén is kihagyhatatlan lesz.

A Művészetek Völgye különös helyet foglal el a Balaton-felvidék programtérképen: Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcái évről évre megtelnek jobbnál jobb programokkal, az épületek és az intézmények fesztiválhelyszínné alakulnak, a környező természetnél pedig nem is kell jobb díszlet a fesztiválhoz.

A Völgyben az a legizgalmasabb, hogy itt tényleg minden megtörténhet, az óvoda udvarából koncerthelyszín, a tűzoltószertárból galéria, a buszmegállóból múzeum, a templomból pedig hangversenyterem lesz. A helyi lakosok 10 napra a fesztivál házigazdáivá avanzsálnak, és az események motorjaiként navigálják a közönséget, szállást biztosítanak és etetnek-itatnak minden jóval minket. Garantált, hogy itt nem fogunk unatkozni, hiszen minden helyszín tartogat izgalmas meglepetéseket, igazi összművészeti kavalkádban lehet részünk, amit kár lenne kihagyni.

Jubileumi programok

Az idei év az újranyitás öröme mellett az emlékezésről, ünneplésről is szól. Harmincadik alkalommal valósul meg a Művészetek Völgye, a jubileum alkalmából különböző helyszíneken minden korábbi fesztiválévből újra műsorra kerül egy-egy népszerű program. Az 1989-es Művészeti Napoktól indulva a látogatók belekóstolhatnak az előző fesztiválévek egyedi légkörébe, többek között Galkó Balázs, Hobo, Bérczes László vagy Szőke András segítségével. Izgalmas adalék, hogy idén színpadra állítják a Művészetek Völgye első saját előadását, A tehetséges Mr. Ripley-t, melyet július 23-án láthatunk majd a fesztivál Színház Színpadán. A világhírű pszichológiai thriller Magyarországon most először kerül színpadra, Csiby Gergely rendező tolmácsolásában.

A Művészetek Völgye kerek évfordulója mellett számos egyéb jubileum is ünneplésre ad okot a Völgy tíz napja alatt. 75. születésnapját ünnepli Hobo, aki új, vigántpetendi helyszínén várja előadóestjeivel a rajongóit mindennap, július 28-án pedig a Panoráma Színpadon ad nagy koncertet a 30 éves a Quimby. Visszatér a Völgybe a 25 éves Fonó, a világzene izgalmas színeit mutatják be taliándörögdi helyszínükön, a Kocsor Házban, fellép az Aurevoir., Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák és a Dresch Quartet, a koncertek előtt fontos témákat boncolgató beszélgetésekre hívják a közönséget. 

A Kaláka Versudvar idén 10. alkalommal nyitja meg kapuit, a Völgy szívének is nevezett helyszín házigazdái az 50 éves Kaláka Zenekar és az idén 50. születésnapját ünneplő Lackfi János. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című verslemezének 10., jubileumi koncertje szintén a Művészetek Völgyében hallható majd, a színes zenei élményeket ígérő Harcsa Veronika Udvarban, ahol a Modern Art Orchestra, a Nagy Emma Quintet és a Kéknyúl is zenél.

Új helyszínek a láthatáron

Idén először nyit saját udvart Vecsei H. Miklós és a POKET-közösség, irodalmi és zenés programokat terveznek és együtt alkotásra hívják a fesztiválozókat. Szintén új helyszínt indít a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a Petőfi Udvarban lesz kortárs és klasszikus irodalom, koncertek, kiállítás, kertmozi és mese is. Magyar szerzők műveit viszi színpadra az Újszínház, az újSZÍNpadon könnyed nyáresti előadásokat láthat a közönség. Kapolcs új főterére költözik a kézművesvásár és a Nemzeti Filmintézet. Minden este a 120 éves magyar film kínálatából vetítenek régi és új alkotásokat a Hello Wood által épített Pajta-Mozgó filmszínházban, a felújított MűvészVölgy Kúria pedig a Filmarchívum otthona lesz. 

A Kapolcson egész évben működő, de első Völgyező Kalapos Kertbe a MANK Artporta költözik be, kortárs kiállításokkal, színházzal, képzőművészeti workshopokkal. Az Analóg Udvarban a fotózás alapjaival ismerkedhetnek az érdeklődők, alkotásaikból instant kiállítás nyílik. Egy napra az Operaház is a Völgybe érkezik, kamionon hozzák el Donizetti vígoperáját, a Szerelmi bájitalt. Új játékteret nyit kosaras körhintával, népi ügyességi játékokkal a Hagyományok Háza, és sokunk örömére visszatér a Művészetek Völgye programjába a Klastrom, az ikonikus templomrom fényfestészeti alkotásokkal minden este egyedi hangulatot kap.

Tíz nap, amikor mindenki a Völgyben lesz

Július 23. és augusztus 1. között az ország előadóművészeinek színe-javával találkozhatunk a Művészetek Völgyében, a nagyszínpadon fellép például a 30Y, a Csaknekedkislány, az Erik Sumo Band, az Irie Maffia, Dés László, az Elefánt, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Csík Zenekar, az Esti Kornél, Hobo, a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár, a Bohemian Betyars, az Anna and the Barbies, a Quimby, a Random Trip, a Szabó Balázs Bandája és Rúzsa Magdi. 

A Pest-Buda Udvarban zöldfejlesztésekről, a klímaváltozás hatásairól, városfejlesztésről indul mindennap beszélgetés, és kiállításokkal, zenével is várnak minket, de a Grecsó fivérek közös estjére vagy a Kaukázus koncertjére is ellátogathatunk. Kőbánya is a Balaton-felvidékre költözik, a fővárosi udvarban napközben a családoké a főszerep, lesz például babakocsma, este pedig a felnőttek a Fran Palermo, a Mörk és az Ivan and the Parazol koncertjeit hallgathatják meg. A Hangfoglaló Udvarban a feltörekvő zenekarok foglalják majd el a színpadot, fellép Perrin, Ohnody és a Ricsárdgír.

A Cirque du Tókertben lesz látható az Óbudai Danubia Zenekar és Janklovics Péter közös előadása, a Zenegyűlölő 2.0, és itt állnak színpadra a kortárs tánc és az újcirkusz legjobbjai. My Land című produkcióját hozza el a Recirquel, a Tünet Együttes szabadtéri nagytakarítást rendez, a Firebirds workshopjain bárki kipróbálhatja magát artistaként. Irodalmi programokkal készül a Magyar Írószövetség, és finom dallamokkal szórakoztat fákkal ölelt kapolcsi helyszínén a Muflon Jazz Udvar. A kapolcsi és a vigántpetendi templom a klasszikus zene kedvelőit várja, előbbiben koncertezik az Amadinda Ütőegyüttes, a Talamba, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Snétberger Központ. A Színház Színpadon a Művészetek Völgye saját darabja mellett az Art-Színtér, a Füge Produkció, az Orlai és az Ördögkatlan Produkció darabjait láthatja a közönség.

Az Aktív Magyarország Völgybázisáról e-bike- és gyalogos túrák is indulnak, a természet- és környezetvédelmi egyesületek, nemzeti parkok, mint a WWF, a Jane Goodall Intézet vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Művészetek Zöldje helyszínen vernek sátrat. A Tűzoltószertárban Silye Juli a transzgenerációs hatásokat összművészeti programokkal teszi átélhetővé. Debreczeny Zoltán veszprémi festőművész idén 21. alkalommal tart kiállítást a kapolcsi autóbuszváró-helyiségben. KAPOLCSXXX című alkotását árverésre bocsátotta a fesztivál közösségi oldalán azzal a szándékkal, hogy a kép értékesítéséből származó bevételt az autóbuszváró-helyiség korszerűsítésére ajánlja fel.

Helyi ízek és értékek

Nem is lenne Völgy a Völgy helyi termelők finom portékái nélkül, akik a Balaton-felvidék legfinomabb borait, házi sajtjait, lekvárjait, szörpjeit, tésztáit, mézeit hozzák el nekünk, mindezeket megtaláljuk az Éltető Völgyben. A Kék Abrosz-os helyeken pedig kertben termesztett alapanyagokból ízes, finom, házias, szívvel-lélekkel elkészített helyi ételeket kóstolhatunk.

A Művészetek Völgye Fesztivál három települése is abban a régióban helyezkedik el, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program körülölel, melynek célja, hogy meglévő és további eseményekkel bemutassa a térség kulturális sokszínűségét. Ehhez kapcsolódik például az Ősök Háza, mely helytörténeti, vallástörténeti és falusi szokásmódokat bemutató programokkal várja az érdeklődőket. A kirándulni vágyók a Digitális Vándor applikáció segítségével részt vehetnek egy kapolcsi mesetúrán, és két új, környékbeli túra is debütál az alkalmazáson belül, a Művészetek és titkok a Völgyben és a Pusztai vándorlás, Ararát teremtésvédelmi e-ösvény

Zölden a Völgyben

A Művészetek Völgye továbbra is nagy hangsúlyt fektet a zöld fejlesztésekre, repoharakkal, lebomló evőeszközökkel, szelektívhulladék-gyűjtéssel terveznek, valamint egy helyszíni komposztálót is telepítenek a Völgybe. Mint mindig, a Völgy idén is kutyabarát, így négylábú kedvenceinkkel együtt élvezhetjük a színes programkínálatot.

A további részleteket és a jegyvásárlási lehetőségeket a fesztivál megújult weboldalán találjátok!

Címkék