Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

90 magyar film, vízpart és koncertek – Június 23-án startol a Magyar Mozgókép Fesztivál

Négy nap mozi, koncertek, kiállítások és gasztroprogramok várnak Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban június 23–26. között, a Magyar Mozgókép Fesztiválon. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvényén közel 90 magyar filmet láthattok, találkozhattok a legújabb filmek alkotóival, de izgalmas kiállításokból és koncertekből sem lesz hiány.

Június 23–26. között Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra Kulturális Központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriáskivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek. Szerdán az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. A romantikus vígjátékban többek között olyan színészeket láthat a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

Június 24-én 21 órakor lesz Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve, Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben a Toxikomáról és a drogfüggésről. Aznap 21:30-kor Balatonfüreden, a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének a premierjét, 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt, hazánkban most először láthatják a nézők Nagy Dénes Ezüst Medve díjas Természetes fény című alkotását, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal, 20 órakor pedig a veszprémi Hangvillában debütál Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi-dráma-vígjátéka debütál, ahol az alkotók is jelen lesznek, amit Freakin' Disco-koncert követ az Expresszóban.

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre a János vitézzel. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tisztelegnek, az 50 éves Szindbádot pedig – melynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve született  a felújított kópia vetítésével és gasztroprogrammal ünneplik meg.

Koncertek és gyerekprogramok is lesznek

A fesztivál azonban nem csak a filmekről szól: lesz Anima Sound System-, DJ Cadik-, DJ Infragandhi-, Fran Palermo Akusztik-, Freakin' Disco-, Kellene Kis Kert- és Zséka-koncert is, ezenkívül a szabadtéri vetítések, a tartalmas beszélgetések, a gyermek- és ifjúsági programok, a kiállítások és a gasztroprogramok miatt is érdemes a hétvégén a régió felé venni az irányt.

A családosok is számos programot találnak a fesztiválon: pénteken Almádiban, a strandon Bogyó és Babóca, szombaton kuflik várják a gyerekeket, és míg délután Veszprémben, a Filmio Fröccsteraszon Kodzsugukila, a boszorkány történetét ismerhetik meg a Kabóca Bábszínház jóvoltából, addig a balatonfüredi Balaton moziban a legendás Macskafogót digitálisan restaurált képpel és hanggal vetítik, utána közönségtalálkozó lesz Ternovszky Béla rendezővel.

Szavazz a kedvenc filmjeidre!

Válaszd ki a kedvencedet a legjobb mozifilm, tévéfilm, animációs, kisjátékfilm, rövidfilm és egész estés dokumentumfilm kategóriákban versenybe jelölt alkotások közül, és szavazz a fesztivál weboldalán június 26-án 16 óráig! A legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgókép Fesztivál közönségdíját. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött, amit június 9-től a honlapon lehet megtenni: www.mozgokepfesztival.hu.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A