Kolodko Mihály gerillaművész három miniatűr alkotást is elhelyezett Veszprém belvárosában. Hogy könnyebb legyen megtalálni a szobrokat, most egy kihajtható, kézben fogható térkép is született.

Ernő, az őr, Ödön, az utcazenész, Leonóra, a kislány és az oroszlán, vagyis a három Kolodko-szobor már legalább annyira Veszprém látnivalóinak szerves része, mint a Tűztorony vagy a várnegyed. Mióta 2020-ban egymás után kihelyezték őket a város egyes pontjaira, nemcsak a helyiek látogatnak el hozzájuk szívesen, de a városba érkező kirándulók is keresik őket.

Az alkotó, Kolodko Mihály titokban kihelyezett szobrai már Budapesten is nagy népszerűségnek örvendenek – gondoljunk csak a nagy ho-ho-ho-horgász kukacára, ahogy a budai rakpartról kémleli a várost, vagy Ferenc Józsefre, aki a Szabadság hídon pihen függőágyában (a legújabb pedig a Mária Terézia eksztázizsa nevű szobor Vácott). Mivel gerillaalkotásokról van szó, mindenkiben felmerül a kérdés, vajon a veszprémi szobrok is ilyen módon kerültek-e a helyükre. A válasz ebben az esetben az, hogy nem, ezek megrendelésre készültek.

Galériánkban lapozgatva megnézhetitek mind a három szobrot:

A veszprémi A1-Sped Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. vezetője, Török Balázs kereste meg Kolodko Mihályt azzal az ötlettel, hogy Veszprémet is miniszobrok díszíthessék. Balázs és családja a város iránti szeretetből és kötődésből szerettek volna valamit adni az itt élő és idelátogató embereknek. Az együttműködés Kolodkóval 2019-ben kezdődött, a szobrok pedig 2020 júliusában és augusztusában foglalták el helyüket a Kossuth utcán, a várnegyedben és a Margit-romoknál, teljesen legálisan, engedélyeztetést követően.

A szobrok megszületése és kihelyezése után újabb mérföldkő az a színes grafikákkal ellátott térkép, ami ettől a héttől válik elérhetővé a város különböző pontjain, és amiben nemcsak helyileg kereshetjük meg az apróságokat, hanem olvashatunk is keletkezésük történetéről, sőt arról is, hogy miért épp úgy hívják őket, ahogy, és milyen titkokat rejtenek a nevek. Ez a zsebben is könnyedén elférő kiadvány már nemcsak a helyieknek és az ide kirándulóknak szól, hanem a külföldről érkezőknek is: a magyar mellett angolul és németül is elolvashatjuk a benne található érdekességeket. 

És persze arról se feledkezzünk meg, hogy tavaly nyáron a Balaton is kapott egy Kolodkót: Gombóc Artúr a tihanyi apátságnál ül, háttal a tónak, néha – amikor a turisták adnak neki – egy Balaton-szeletet vagy más édességet szorongatva. Jó tudni, hogy ez az alkotás teljes mértékben független a veszprémi miniatűröktől, és ahogy a budapestieket, ezt is gerillamódon helyezték ki, és azóta is rengetegen a csodájára járnak. 

A Veszprémi miniszobrok térkép az A1-Sped Kft. és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával született meg.

Címkék