A Balaton Sound idén is elmaradt, a BalatonPiknik Aligára költözött a Gömbkilátó alól, a STRAND Fesztivált pedig „nehezített pályán”, 2x5 napos koncertsorozatként rendezik meg. A nyitás is okozott meglepetéseket a 9. szezonjának derekán járó MOL Nagyon Balaton ötletgazdáinak, akik az idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek a gasztronómiára, a kertmozikra és a turisztikai programokra. Lobenwein Norberttel és Fülöp Zoltánnal beszélgettünk az újratervezés tapasztalatairól, egy új gasztrofilmsorozatról és a szezonhosszabbítás akadályairól.

We Love Balaton: Milyen tapasztalatokat adott nektek az elmúlt közel másfél év?

Lobenwein Norbert:
Azt hittem, hogy könnyű lesz összefoglalni a választ, hiszen sokan hasonló tapasztalatokat szereztünk ebben a másfél évben: örökös újratervezés, állandó készenlét a várt nyitásra, közben a bezártság sok hátránya és sok előnye, szomorú és szép pillanatok. Tapasztalat az is, hogy akár a saját jóslataim, akár a témában megszólaló szakértők előjelzései sok esetben keveset értek. A magam részéről még a nyitás előtt pár héttel is egészen más, sokkal nehezebb nyitást vártam, jóval több megkötéssel. Végül nem minden alakult úgy, ahogyan készültünk, amire vártunk. Persze a legfontosabb, hogy végre nyitva vagyunk, zenélhetnek a zenekarok, találkozhatnak a közönséggel.

WLBa: Mire gondolsz pontosan, amikor azt mondod, hogy nem minden úgy alakult, ahogyan vártátok?

Lobenwein Norbert: Bizonytalanság volt a hazai rendezvények szervezőiben, hogy a bezártság után hogyan reagál majd a közönség: megrohanják a jegypénztárakat és minden fullon lesz, vagy mérsékelt lesz az érdeklődés, vagy a kettő között valahol? Talán inkább az előbbire számított mindenki, de az eddigi tapasztalataink vegyesek. Ismerünk nagy eseményeket, amelyek a vártnál is jobban sikerültek, de sokkal több az ellenpélda – koncertek, fesztiválok, ahol nem úgy alakulnak a számok, ahogy azt várták. 

Sok összetevője van a miérteknek: nem mindenkinek van még védettségi igazolványa, sokan nem akarnak, nem mernek tömegbe menni, talán a szokások is megváltoztak kicsit. Nem tudni, melyik ok a legnyomósabb, de azt látjuk, hogy minden szereplőnek – szervezőknek, zenekaroknak – sokkal több munkát kell beletennie abba, hogy egy-egy esemény sikeres legyen. Nem 2021-ben tér vissza minden a megszokott medrébe, az látható.

WLBa: Mennyivel korábban kell lekötni a legnagyobb fellépőket? Hogyan lehet a pandémia idején leszervezni a koncerteket?

Fülöp Zoltán:
 Több fázisra bontanám az eddigieket, a pandémia kezdete óta eltelt időszakot. 2020-ban a sorozatos, mindenre kiterjedő lemondások a legtöbb esetben 2021-es „átbookolásokat” hoztak, az ügynökök és a művészek egy része – ma már azt mondom – reálisabban mérte fel a helyzetet, és 2021-et is törölte a naptárjából. A nagy többség azért azon dolgozott, hogy 2021-ben pótolja az elmaradt koncerteket, most pedig pár hónapja már mindenki 2022-re készül, a háttérben majdnem kész line-upokat lehet látni. Szóval ha hiszünk benne, hogy 2022-re érdemes tervezni, a szokottnál korábban lesznek készen a programok. Mi a STRAND esetében igyekeztünk átmenteni néhány nemzetközi produkciót idénre, az előadók egy darabig el se hitték, hogy felléphetnek.

WLBa: Mikor vált egyértelművé, hogy a Balaton Sound idén is elmarad?

L. N.: Némi hezitálás után tavasszal jelentettük be, és azt hiszem, jól döntöttünk. A Sound esetében a döntő érv a nagyszámú nemzetközi közönség volt, láttuk, hogy ők nem fognak tudni szabadon utazgatni idén. A mostani helyzet alapján egy ilyen méretű fesztivált valóban helyes volt lemondani. Igaz ez a VOLT-ra is, ahol jóval kevesebb a külföldi vendég, de a tömegrendezvények idei léte még nagyon bizonytalan volt tavasszal, a VOLT pedig a naptárban első a nagy fesztiválok közül.


WLBa: Felmerült-e bennetek, hogy egy nyár végi időpontra halasztjátok a Soundot?

F. Z.: A sok forgatókönyvünk között ilyen is szerepelt, de a megszokott formában nem tudtuk volna megoldani, hiszen a Soundon rengeteg a nemzetközi sztár, akiket nem tudtunk volna más időpontra átszervezni, és az említett utazási nehézségek eleve erős ellenérvet jelentettek. És persze Zamárdival is nyitott volt még a hogyan tovább kérdése.

WLBa: Több program helyszíne idén a Club Aliga. Végleg elköltöznek a fesztiválok Zamárdiból?

L. N.: Nagyon remélem, hogy nem. A Club Aliga, Balatonvilágos egy csodaszép helyszín, aki meglátja, biztosan beleszeret, de ez egy kisebb, kedvesebb fesztiválnak lehet csak az otthona, ezért lett az idei STRAND Fesztivál tíznapos, hiszen a megszokott tizenöt-húszezer vendég helyett naponta ötezret várunk idén. A program terén a teljességre törekedtünk, és nagyon izgalmasnak, hangulatosnak ígérkezik az idei, de a STRAND Zamárdiban egy más léptéket képviselt. Pár éve felzárkózott a nagy fesztiválok közé, idén ennek egy miniváltozatán dolgozunk.

A nemzetközi fellépőink egy részét 2022-re szerveztük át, de például a Lost Frequencies, Alle Farben, a Milky Chance és Martin Solveig vagy a Nouvelle Vague itt lesz a 10 nap STRAND-on, száznál is több hazai fellépő mellett.

Az idei STRAND több szempontból nehezített pálya, hiszen a 10 nap két, egymást követő fesztivál, amelyből a második abba a szakaszba esik, amikor már igazán ráfér a Balatonra, hogy érkezzenek turisták. Azon vagyunk, hogy valóban jöjjenek.

WLBa: Milyen programokkal készült idén a MOL Nagyon Balaton?

F. Z.: A legtöbbjüknek van tavalyról, tavalyelőttről „áthozott” kiemelt koncertje, vagy tervez hasonlót, közben elindultak a fesztiválok és más események, ahol ugyancsak közös érdek a siker. Most pár hete volt minden szereplőnek arra, hogy előkészüljön és beindítsa a rakétáit. Épp a tervezhetetlenség miatt mi a megszokottnál is több olyan produkciót indítottunk el vagy fejlesztettünk tovább idén, amelyek nem események. Ilyen a Balaton Magazin, amely harmadik éve az egyik zászlóshajónk, rengeteg gasztronómiai program vagy éppen a Best of Balaton (ezen az oldalon gyűjtik össze a tó legjobb helyeit műsorvezetők, zenészek és színészekkel segítségével – a Szerk.) amely számomra eddig a legnagyobb idei sikerünk.

WLBa: Olyan új programok is szerepelnek a MOL Nagyon Balaton fesztiválnaptárjában, mint a Séf a parton vagy a Balaton kertmozi turné. Hogyan jött az ötlet, hogy gasztronómiai és kultikus kertmozikra építő programokkal színesítsétek a kínálatot?
 
F. Z.: A fesztiválokon kívül feladatunknak látjuk azt is, hogy lehetőleg újszerű módon nyúljunk hozzá más területekhez is: gasztronómiához, klasszikus értelemben vett turisztikai programokhoz. Ennek keretében készülnek filmjeink, sorozataink és saját eseményeink, amelyekből idén sok új született, és jó pár még csak a közeljövőben lesz látható.

L. N.: Finom Balaton – ma, július 28-án induló gasztrofilmsorozat a YouTube-on – esetében arra vállalkoztunk, hogy évente 4-5 éttermet egy-egy hosszabb riportfilm keretében mutatunk be

Egy teljes napot töltünk el a hely gazdáival, a séfekkel, szakácsokkal, megmutatjuk, hogyan készülnek a helyi specialitásaik, hol vásárolnak be, hogy élnek. 

Minden helyen rendezünk egy vacsoraestet is, ahol egy meghívott zenész koncertezik, miközben a helyiek a vendégeiket fogadják. Idén három epizódot volt lehetőségünk elkészíteni, Pokorny Lia vállalta a házigazda-műsorvezető szerepét, a rendező pedig Könyves Dina, akivel rengeteg fillmes projekten dolgozunk együtt.

F. Z.: Idén három helyet látogattunk meg: a Papok Borozóját Balatonszőlősön, a Kővirágot Köveskálon és a balatonszemesi Kistücsök ÉttermetAz eredményt én nagyon-nagyon szeretem, de ennél sokkal fontosabb, hogy mit gondol majd a közönség, a nézők. Az első adás ma este lesz látható.

WLBa: Az utószezonban, szeptemberben jön a Balaton Piknik és számos kompkoncert is. Előbbi esetén a Gömbkilátó előtti terület helyett a Club Aliga területén található BalatonParton lép fel az európai elektroszíntér színe-java. Miért változott a helyszín, és milyen előadókat hallhatunk majd mindkét programsorozatban?

L. N.: A Gömbkilátó az egyik kedvenc helyszínünk a Balatonon, és a településsel, valamint Csiszár Szilárddal, a kilátó üzemeltetőjével is nagyon jó a kapcsolatunk. Viszont amennyire szuper az a helyszín, annyira nehéz is megteremteni ott a megfelelő körülményeket, hogy színpadot, vendéglátást, kommunális hátteret teremtsünk. Ezért döntöttünk idén Aliga mellett, ahol az egész nyáron működő BalatonPart kulturális központ tökéletes alap a MOL Nagyon Balaton Piknik szeptemberi megvalósításához. A line-up nemcsak az ínséges idők után tűnik parádésnak, hiszen olyan nagyágyúk lépnek fel, mint Monolink, Jan Blomqvist, a Kollektiv Turmstrasse vagy éppen a visszatérő Kruder & Dorfmeister páros.

F. Z.:
A kompkoncertsorozatunk egyidős a MOL Nagyon Balatonnal, kilenc év alatt húsznál is többen fordultak meg nálunk, mindig hatalmas sikerrel. Idén mind a négy kompkoncert szeptemberre jutott: a Hiperkarma, a Bëlga, ByeAlex és a Wellhello koncertezik idén a Balaton közepén.

WLBa: A szezonhosszabbítás már nem csak terv a Balatonnal kapcsolatban, egyre többen látogatnak a tóhoz tavasszal és ősszel is. Milyen szolgáltatásokkal lehetne még több vendéget a Balatonhoz csábítani a strandszezon előtti és utáni időszakban? 
 
L. N.: Ez a kérdés önmagában megérne egy hosszabb beszélgetést. 

Jelenleg nagyon sok fantáziát nem látok a szezonon túli, nagyobb tömegeket vonzó eseményekben a Balaton körül, hiszen még nem áll rendelkezésre az az infrastruktúra, amely ezt képes volna ellátni. 

Elég, ha megnézzük, mi történik az egész nyáron nyitva tartó éttermek, büfék zömével augusztus 20-a után: miközben még másfél hónapig bőven lenne miért balatonozni, úgy nagyon nehéz, ha bicajozás közben alig találsz egy nyitva tartó éttermet.

Azt remélem, más lesz a helyzet pár év múlva, ha szállodák, szálláshelyek nagy számban építenek majd arra is, hogy ősszel, télen, tavasszal is legyen élet a Balatonon. Erre lehet és kell is színvonalas kulturális eseményeket tervezni. Jelenleg az MTSZA CheckINN pályázatán éppen azt a feladatot adtuk a leendő jelentkezőknek, hogy javasoljanak programokat, ötleteket, amelyek a szezonon túl is működhetnek a Balaton környékén. Nagyon várom, hogy mi jut el hozzánk az ötletekből.

Címkék