A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton nevű, tehéntejből készült félkemény sajtja aranyérmes lett a Mondial du Fromage francia sajtversenyen. A megmérettetésre, amelyre 2021. szeptember 12. és 14. között Tours-ban került sor, több mint 950 sajtot neveztek a kiállítók.

Az 5. alkalommal megrendezett Mondial du Fromage versenyre 48 országból csaknem 200 kiállító érkezett, és összesen 952 sajtot kóstolt végig a zsűri. 153 sajt kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet.

A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként érdemelte ki a Mondial du Fromage-on való indulást. Az idei versenyen egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet – Balaton nevű sajtjáért.

A Balaton egy érlelt, zsíros, pasztőrözött tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, a sajt két hónapos koráig kétnaponta, majd hetente kétszer forgatnak kézzel, a kérgét pedig sós savóval mossák, olvasható a sajtműhely közleményében.

Az esemény keretében zajlott a „sajtok Bocuse d’Or”-ja is, ahol 11 versenyző készített a nézők előtt sajttálakat, sajtos ételeket.

A 2014 novemberében nyílt Vászolyi Sajtmanufaktúrában Reményik Kálmán irányítása alatt készülnek a finomabbnál finomabb fűszeres, fehérpenészes stb. sajtok és a tejszínes hatású krémsajtok. A manufaktúra Balaton sajtja már háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.

Címkék