Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

I. András király és családja csontmaradványait találhatták meg a Tihanyi Királykriptában

A Tihanyi Bencés Apátság Királykriptájának régészeti hitelesítő feltárása még nem ért véget, de már most is komoly hírekről számolhattak be a kutatók.

Olyan 11. századi csontmaradványokat vizsgáltak, melyekről kiderüIt, hogy I. András király és szűkebb családja földi maradványaihoz tartozhatnak, számolt be az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat az egy éve elindult, a Tihanyi Királykripta multidiszciplináris kutatása című projekt eredményeiről. A Tihanyi Bencés Apátság Királykriptájának régészeti hitelesítő feltárásával felülírták a legutóbbi, 1953-ban végzett régészeti munkák eredményeit.

A celebrált liturgia után felnyitott sírhely betonszarkofágjából három rossz állapotú faládát emeltek ki. Az egyik faládából (ezek őrzik az emberi maradványokat) előkerült, rossz állapotú, hiányos és töredékes csontokból néhány 11. században eltemetett felnőtt maradványait fedezték fel – ezek köthetők a laboratóriumi vizsgálatok alapján I. András királyhoz és szűkebb családjához.

A történelmi krónikák is azt igazolják, hogy András királyt – végakaratának megfelelően – a tihanyi bencés monostorban temették el 1060-ban. A csontmaradványok genetikai vizsgálata jelenleg is folyamatban van, az archeogenetikus szakemberek abban bíznak, hogy újabb adatokkal tudnak hozzájárulni az Árpád-házi királyi családhoz köthető maradványok értelmezéséhez.

Cimkék

Hasonló tartalmak

5 kedvenc ékszerészünk, akik hordhatóvá teszik a Balatont

?>

Ebben a cikkben 5 olyan, balatoni kötődésű ékszerészt gyűjtöttünk össze, akiknek a termékeivel nem lehet mellélőni!

Mutatjuk a 2024-es Balaton Sound első fellépőit

?>

Bejelentették a 2024-es Balaton Sound első fellépőit.

Borkóstolókkal és téli wellness-élménnyel vár a Hotel Vinifera Wine & Spa

?>

A Hotel Vinifera Wine & Spa Kreinbacher ambassador elismerést kapott, a közel 400 fajtából álló borgyűjteményüket kóstolók során fedezhetjük fel.

A jazz, a soul és az elektro-swing sztárjai érkeznek a 2024-es VeszprémFestre

?>

Július 16-20. között Gregory Porter, Toto, Paloma Faith, a Milky Chance és a Caravan Palace lép fel a VeszprémFesten.

Neked ajánlott

A