Vadregényes környezetben hatalmas sziklák őrzik a Bakony–Balaton Geopark geológiai és bányászattörténeti emlékét. A 20-25 méter mélységű árok falépcsőin egyre lejjebb ereszkedve ismerhetjük meg az Úrkúti őskarsztot. Nézzétek meg képgalériánkat a Csárda-hegyi tanösvényről.

A Bakony–Balaton Geoparkban lévő Úrkúti őskarszt (vagy Csárda-hegyi őskarszt) már 1951 óta természetvédelmi terület. Valójában egy több mint 100 millió évvel ezelőtti tenger emlékét őrzi, ezért hatalmas sziklatömbjei trópusi karsztnak számítanak. Az 1920-as, 30-as években végzett bányászati munkák során (mangánérc-kitermelés zajlott a területen) a tengeri élővilág mészvázas maradványaira bukkantak.

A bányaterületen 2005-ben alakítottak ki egy 1 km-es tanösvényt, ez lett a Csárda-hegyi tanösvény, mely része az Országos Kéktúrának is.

A két szintből álló, 20-25 méter mélységű árokba falépcsők vezetnek le a nem kisebb méretű sziklatömbök között. A mélyedések árnyékos zugaiban számos ritka és védett növényfaj él. A terület 2013-ban az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban címet is elnyerte

Mivel fontosnak tartják a földtani értékek megőrzését és bemutatását, a falu életében egykor fontos szerepet játszó bánya emlékének ápolását, vezetett túrákat is szoktak itt tartani. Az őskarszt Nagyvázsonytól negyed óra autóútra érhető el, és egész évben ingyenesen látogatható.

A falu (Úrkút) szélső házai mellett nyíló kapun besétálva pár méter után érjük el a tanösvény első állomását.  
 
Forrás
: Bakony-Balaton GeoparkBalaton-felvidéki Nemzeti Park, Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület

Címkék

Elérhetőségek

Úrkúti őskarszt 8409 Úrkút, Kossuth u. 29.