Magyarország egyik legnagyobb, mintegy 56 hektáros, kerítésfallal övezett római kori magánbirtokának egész területe – több fejlesztést követően – újra látogatható.

A balácai Villa Romana fejlesztésének első ütemében korszerűsítették az elektromos hálózatot, a világítást, új burkolatot kapott a padló és szellőztető rendszert alakítottak ki. Most pedig, a második ütem során a teljes tetőszerkezet újult meg, aminek köszönhetően – 3 év részleges látogathatóságot követően – ismét teljesen bejárható a római villagazdaság.

A padló felújításánál fontos szempont volt, hogy az eredeti római padló kinézetének megfelelő, de modern terrazzo lapokkal történjen, amelyek biztosítják az alattuk lévő eredeti, mintegy 1700 éves padló szellőzését. A belső udvari 1600–1700 éves falfestményt védő üvegfalat úgy alakították át, hogy a látogatók továbbra is közelről meg tudják nézni az alkotást, és az ne váljon steril vitrintárggyá. A legutóbb megújult, mintegy 2000 négyzetméter méretű fémszerkezetű és -héjazású védőtető pedig teljesen lefedi és védi az ország egyik legnagyobb római kori magánbirtok-központját.

„A balácai Villa Romana a megújulása után azoknak is új élményt fog adni, akik már korábban látták ezt a fantasztikus egyedi kulturális értéket" – mondta a hivatalos átadón a VEB2023 EKF vezérigazgatója, Markovits Alíz. Magyarország egyik legnagyobb, mintegy 56 hektáros, kerítésfallal övezett római kori magánbirtoka, mely a Magyar Nemzeti Múzeum védett műemléki telephelye, négy egyedülálló mozaikkal büszkélkedhet – ebből az egyik eredeti a múzeum Római Kőtárában található.  
 
A fejlesztést a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program biztosította 500 millió forint értékben.

Címkék