A 2020-as elmaradt verseny után végül idén tekernek Magyarországon a Giro d'Italia versenyzői. A települések, melyeken áthalad a mezőny, rózsaszínbe öltöznek, a szurkolók számára pedig különböző programokkal készülnek. Mutatjuk a Balaton környékére vonatkozó részleteket.

2022. május 6-án, pénteken a Budapest–Visegrád etappal kezdődik, majd egy Kaposvár–Balatonfüred szakasszal folytatódik a Giro d'Italia kerékpáros körverseny. A verseny magyarországi, 201 km-es szakasza tehát érinti a Balatont is, többek között Badacsonyon, valamint Tihanyon át Balatonfüredig tekernek a versenyzők.

Badacsonyon a tervek szerint május 8-án, vasárnap 15:53-kor haladnak át, Tihanyon 16:47-kor száguld át a mezőny, néhány perccel később, 17:03-ra pedig Balatonfüredre érkeznek meg a versenyzők. A teljes útvonalat itt tudjátok megnézni

Több mint verseny

Már a versenyre hangolódás sem zajlott átlagosan: az elmúlt hónapokban szerveztek a Balatonnál Giro d’Italia Roadshow-t, felvezető kerékpártúrákat, de rózsaszínbe borult több hajóállomás, templom és más épület is. A szurkolói kordonokon kívül természetesen a verseny ideje alatt is számíthattok más, izgalmas programokra és látnivalókra

Badacsonyon Giro fotófal, Giro traktorpáholy vár, Balatonfüreden (az említetteken kívül) zászlós üdvözlés, utcazenekar, Giro lufiengedés lesz a program 15:30-tól 17 óráig. Balatonudvariban a futballpályára várják a szurkolótábort, ezt megelőzően péntek és szombat estére visszahozzák a Rózsaszín Fények Éjszakáját és megvilágítják a település templomait, aminek kapcsán egy kellemes esti sétára invitálnak mindenkit, írták a település Facebook-oldalán.

Lezárások

A programokon túl persze jelentős forgalomkorlátozásokra is lehet számítani ezen a vasárnapon: a 71-es számú főutat előreláthatólag 14 órától 17:20-ig lezárják Zánkától Tihanyig, amíg a verseny ezen szakaszán áthaladnak a versenyzők. De már az is biztos, hogy Balatonfüreden például nem lehet majd parkolni a Borsos Miklós, a Huray, a Honvéd és a Zákonyi Ferenc utcai parkolókban. A lezárásokhoz kapcsolódó részletes térképet itt tudjátok elérni.

Címkék