A balatonfüredi Lóczy Lajos utcában található, felújított parasztház a Balaton-felvidék jellegzetes, archaikus épülettípusát idézi. A tájház különféle kulturális és hagyományőrző programoknak is otthont ad, július 1-ig pedig ingyen látogatható.

A Lóczy Lajos u. 101. szám alatt található tájházat május 21-én adták át. A Füredkult Kft. által működtetett épület új közösségi térként funkcionál, kulturális programoknak, foglalkozásoknak, népművészeti táboroknak, népdalkörnek, múltidéző eseményeknek ad helyet, számolt be a Balatonfüred.hu.

Balatonarács ősi magyar település, 1954-ben lett Balatonfüred része. A tájház Arács központjában található, a 19. század közepén már állt, építésekor kb. 600-an éltek a településen. Az épületben az elmúlt századok során folyamatosan laktak. A most látható épület a 20. század elejére érte el végleges formáját, többszöri átépítés és hozzáépítés során.

A Füred TV korábbi adásában elhangzott, hogy az utca felőli házrész a legidősebb, a ház hátsó része teljes értékűen idézi fel a Balaton-felvidék jellegzetes, archaikus épülettípusát, az íves nyílással áttört tornácpilléres parasztházat a 19. század elejéről. A házban eredetileg szabadkéményes konyha volt, ennek boltozata még most is látható.  

A lepusztult épület korábban magántulajdonban volt és autószerelő műhelyként használták, a balatonfüredi önkormányzat 2014-ben vásárolta meg a házat. A teljes felújítás 2020. nyarán kezdődött el.

A tájház bútorai, tárgyai és a kiállított dokumentumok egy 20. század első felében élt család lakóhelyét mutatják be. A tisztaszoba és konyha a századfordulótól a harmincas évekig jellemző berendezést idézi meg, mondta az átadó ünnepségen Miszlai Zsolt, a Magyarországi Tájházak Szövetségének Közép-dunántúli régiós elnöke.

Az Arácsi Tájház felújítása mintegy 70 millió forintba került, a beruházáshoz az önkormányzat harminc millió forintot biztosított, a többi forrást különböző pályázati támogatások fedezték.  

A tájház nyitva tartása: áprilistól októberig szerda-vasárnap 11-17h, novembertől márciusig csütörtök-vasárnap 10-16h. A tájház július 1-ig ingyen látogatható. 


Címkék

Elérhetőségek

Arácsi Tájház 8230 Balatonfüred, Lóczy Lajos u. 101. Facebook-oldal