Szinte el sem hisszük, de immár 10 éve minden augusztusban megszólal a jazz, funk, pop és soul Paloznakon, ahol a Jazzpiknik idén is jobbnál jobb koncertekkel tölti majd be a csillagfényes éjszakát. A különleges alkalomra igazi jazzlegendák érkeznek, a jubiláló fesztivált az ikonikus jazz-duó, a Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band nyitja meg augusztus 4-én. A külföldi és hazai sztárok fellépései mellett valódi Boogie Wonderlanddel és számos meglepetéssel készülnek a szervezők.

Négy színpadon több mint 40 koncerttel, a festői szépségű Balaton-felvidéken a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig, a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a jubileumi Paloznaki Jazzpikniken.

Az ünnepi évadban ráadásul különleges újdonsággal jelentkezik a fesztivál, JAZZPIKNIK 
címmel indul el saját lifestyle magazinjuk. Az első, 2022. nyári lapszám egy különkiadás, melyben az elmúlt tíz évet ünneplik.

„Az elmúlt évtizedben egy generáció nőtt fel a Jazzpikniken, aki gyerekként a szülőkkel jött el régen, az ma a barátaival piknikezik Paloznakon. A jubileumi piknik „Nagy találkozások” szlogenje jól szimbolizálja azt a generációk közötti hidat és életérzést, amit ma a Jazzpiknik jelent” – mondta Valde Orsolya fesztiváligazgató a jubileumi sajtótájékoztatón.

„Az elmúlt évtizedben egy generáció nőtt fel a Jazzpikniken, aki gyerekként a szülőkkel jött el régen, az ma a barátaival piknikezik Paloznakon. A jubileumi piknik „Nagy találkozások” szlogenje jól szimbolizálja azt a generációk közötti hidat és életérzést, amit ma a Jazzpiknik jelent” – mondta Valde Orsolya fesztiváligazgató a jubileumi sajtótájékoztatón.

Külföldi és hazai sztárok, jazzlegendák és vérbeli dívák

A fesztivál zenei felhozatala idén sem hagy kivetnivalót maga után, sőt augusztus 4-én egy legendás jazz-duó, a Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band fellépését élvezhetjük, akiket egy vérbeli díva, a világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző, Emeli Sandé követ. Augusztus 5-én Lisa Stansfield érkezik a Nagyszínpadra, majd az egyik legsikeresebb hiphop-tánczenei formáció, a Stereo MC’s pörgeti fel a piknikezők hangulatát. Augusztus 6-án a világhírű Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience látogat el a dűlőbe, majd a három nap megkoronázásaként az MF Robots 
utánozhatatlan hangjai töltik meg a balatoni domboldalt.

A jubiláló pikniken Paloznakon örömzenél a magyar jazzélet színe-java. A 2017-ben Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett ők is képviseltessék magukat. Idén – többek között – olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Random Trip, a Peet Project, a Szilárd Piano Projekt, az Aron Andras & the Black Circle Orchestra, a Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo, vagy a Solére.

Áron András Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadó, dalszerző nagyzenekari projektje az Aron Andras & The Black Circle Orchestra fellépése különleges zenei csemegének ígérkezik, a tőle megszokott country és blues hangzású szóló dalait, most bigband formációban, még színesebb hangzásvilággal adja elő, olyan zenészekkel együtt, mint a Blahalouisiana zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara, és billentyűse Pénzes Máté, a The Qualitons zenekar ritmusszekciója, Hock Ernő és Boros Levente, továbbá a The Pontiac zenekar gitárosa, Kiss Péter.

Ifjú tehetségek és a Random Trip fesztiválhimnusza

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Jazzpiknik szervezői az idei évben is kiemelt hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra. A Hangfoglaló Program keretén belül két fiatal formációt, a Pandóra Projektet és az Abel Marton Nagy’s Cosmos Bandet mutatják be a közönségnek. A Taittinger Pezsgőteraszon fog zenélni a Fülesbagoly Tehetségkutató idei díjazottja, az Ineffable. Az Ocsovay Damján Trió pedig elnyerte a 2022-es Jazz Showcase 10. Paloznaki Jazzpiknik különdíját, így augusztusban ők is zenélhetnek a jubileumi fesztivál közönségének.

A sajtótájékoztatón bemutatták (premier előtt) az idei fesztiválhimnuszt, melyet a Random Trip játszik el, Dárdai Blanka és Vavra Bence énekével kiegészülve. A himnusz dalszövegét Szepesi Mátyás írta, a zenei alapötlet Delov Jávoré, a producer Gerendás Dániel. „A zene mindig itt van benned, hogy megszelídítse a csendet” – emelte ki Szepesi Mátyás a dalból – „a zene egy kapaszkodó, egy segítőerő a mai világban”. 

 „Laza, nyári életérzés, amire mezítláb, pezsgővel a kézben fogunk táncolni a Nagyszínpad előtti domboldalon” – mondta Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettes.

 „Laza, nyári életérzés, amire mezítláb, pezsgővel a kézben fogunk táncolni a Nagyszínpad előtti domboldalon” – mondta Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettes.

Fókuszban a jó ügyek

A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés, és a korábbi évekhez hasonlóan a szervezők kollaborálnak a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá kibővítik jótékonysági akciójukat a Rejtett Kincsek Down Egyesülettel és a Csodalámpa Alapítvány célkitűzéseinek támogatásával.

Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről évre újra visszatérhessen a dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld és fenntartható megoldások iránti törekvést. A Jazzpiknik az első hazai rendezvények egyike, ami teljes egészében környezetbarát termékekkel dolgozik. Követendő példa, hogy a 2021-es fesztivál teljes hulladékának közel 70%-át újrahasznosították, a hulladékmenedzsment miatt 3616 kg CO2-kibocsátást spórolt a fesztivál, ezt a számot pedig idén még magasabbra szeretnék növelni.

A Jazzpiknikről itt találtok további infókat, a részletes programokról itt tudtok tájékozódni, a kedvezményes jegyeket pedig itt érhetitek el.

Címkék