A Hold és Csillag egyszerre dolgozik a jól bevált családi receptekkel és meri megújítani a hagyományos ételeket. A klasszikusok mellett magyar és ázsiai ízek randevújával, növényi alapú fogásokkal és világbajnok fagyival indítják a nyarat. Azt is megtudtuk, hogy néz ki a bakonyi sertésborda és a gőzgombóc szerelemgyereke, és azt is, hogy az elképesztő panoráma itt nem kiindulópont, hanem ráadás a minőségi alapanyagok mellé.

A Hold és Csillag nemcsak étterem, hanem fagyizó is, mától ugyanis megnyílik az étterem melletti kis terasz is, ahová be lehet ülni egy fagyira, kávéra vagy sütire, akár egy bringatúra egyik állomásaként. A panoráma egészen egyedülálló: a Szépkilátó az északi part egyik legnépszerűbb kilátópontja, ahonnan a Badacsonyt, Fonyódot és a Balaton egész nyugati medencéjét be lehet látni.

Tökéletes szpot egy vendéglátóhelynek, Tamási Ádám, a Hold és Csillag vezetője, séfje, egyik tulajdonosa azonban nem is foglalkozik a lenyűgöző panorámával. Nemcsak azért, mert tősgyökeres balatongyörökiként minden egyes nap láthatja, hanem azért, mert ő a vendéglátásra koncentrál és nem a kilátásra alapoz, meséli. 

Ádám az édesanyjától, illetve autodidakta módon tanult meg főzni, később pedig olyan budapesti éttermekben csiszolta a tudását, mint a Baraka vagy a Petrus, ezenkívül folyamatosan képzi magát, többek között a korábban Michelin-csillagot szerző Pesti István kurzusán is részt vett. De kezdjük a történet elején.

A Csókafészektől a Hold és Csillagig

A Tamási család a 2000-es évek elején vásárolta meg az épületet, ami eléggé leharcolt állapotban volt – meséli Ádám. 

„Időt, energiát, pénzt, szeretetet tettünk bele. Tamási módra csináltuk, ami azt jelenti, hogy az időnk legnagyobb részét itt töltöttük. Nem befektetésként tekintettünk rá, hanem családi fészek volt, ahová az emberek eljöhettek vendégségbe.”

„Időt, energiát, pénzt, szeretetet tettünk bele. Tamási módra csináltuk, ami azt jelenti, hogy az időnk legnagyobb részét itt töltöttük. Nem befektetésként tekintettünk rá, hanem családi fészek volt, ahová az emberek eljöhettek vendégségbe.”

2015-től 2017-ig vitték a Csókafészeknek keresztelt éttermet, és ott volt a balatongyöröki strandon a hely „kis testvére”, a 2004-ben megnyílt, street foodot és melegételeket is kínáló, lazább hangulatú, egész évben nyitva tartó Party Csóka. „Mindkét üzletünk népszerű lett, így egyszerűen eltűnt a minőségi idő a család életéből. Ezért úgy döntöttünk, csak egy üzletre koncentrálunk. A Csókafészket kiadtuk három évre, de nem lett jó vége” – folytatja Ádám. Nem volt elégedett az üzemeltetők munkájával, és úgy érzi, rontották a hely nevét.

A Tamási család végül 2020 májusában vette vissza az üzemeltetőktől az éttermet, és új koncepcióval nyitották újra, Hold és Csillag néven.

Világbajnok fagyik a kertben

Most kivételesen a fagyikkal kezdünk, tekintettel az újdonságra és a kánikulára. A Hold és Csillag fagyiját a Fazekas Cukrászda rétsági műhelyéből szállítják. A fagylaltot Fazekas Ádám, a Gelato Festival World Masters nevű nemzetközi verseny győztese készíti – a versenyt nyugodtan hívhatjuk fagyi-világbajnokságnak is. A kínálat kb. kéthetente változni fog, de az biztos, hogy lesz csoki, vanília, és a díjnyertes, tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyit is meg lehet kóstolni. Ezenkívül várható mangó, Nutella, cukormentes mák, mindenmentes csokoládé, franciakrémes és túrós-meggyes fagylalt is.

Ahogy látni fogjuk az ételeknél, Ádám mindenhol belecsempész egy meglepő csavart a történetbe. Lesz kovászosuborka-fagylalt is, ami állítólag tényleg hozza a kovászosuborka-élményt, de ezt nem lehet kérni, mondjuk, a csokifagyi tetejére. Az étteremben szolgálják fel, többek között a marhapörkölt mellé adják.

Bakony és Ázsia egy tányéron

Az éttermet körülölelő terasz bármelyik asztalától gyönyörű a kilátás, de ősztől tavaszig vagy szeles, hűvös időben a benti, tágas belső térből is nézhetjük a tavat, a hatalmas üvegfelületnek köszönhetően. Az étlap minden sora megerősíti, hogy ez egy családias hely, megtudjuk, hogyan szereti Ádám és a bátyja a borjúpörköltet, és a családtagok három kutyájáról készült rajzot is találunk a bal felső sarokban. (A család kérése, hogy akkor se etessük a négylábúakat, ha szépen néznek ránk.)

Kíváncsiak vagyunk az új, ázsiai vonalra, ezért elsőként a Vegázsia nevű levest (kis adag: 1990 Ft, nagy adag: 2990 Ft) rendeltük meg. Az étel a Tom Kha gai, a thai kókusztejes csirkeleves hazai és kizárólag növényi alapanyagokból készülő verziója. Ádám egyébként szívesebben használja a plant based, vagyis növényi alapú jelzőt a vegán helyett, az utóbbi szóhoz tapadt negatív jelentéstartalom miatt.

A cél az, hogy a tradicionális ételek növényi alapú változatait a húsevők is megkívánják, mondja Ádám. A Vegázsia „lelke” egy nagyon gazdag zöldséglevesalap, amit sokféle zöldségből főznek több órán át, majd zöldcurry-pasztával, friss gyömbérrel, fokhagymával, kókusztejjel készítik el, és frissen főtt házi tészta is kerül bele. A levesbetétre a vendég előtt öntik rá a tűzforró levest. 

Két gasztronómiai kultúra találkozik a bakonyi bao (wáoh) (3990 Ft) nevű fogásban, amit úgy tudnánk bemutatni, mint az ázsiai gőzgombóc és a bakonyi sertésborda szerelemgyereke.

A Philly sajtossteak-szendvics (4490 Ft) a burgereket váltja ki az étlapon. A nagyon vékonyra szelt steaket rostlapon sütik le, sóval, borssal és cheddar sajttal.

A nem szokványos párosítások mellett klasszikusokat is találunk az étlapon, ilyen például a halászlé (kis adag: 1990 Ft, nagy adag: 2990 Ft), a borjúpörkölt (4290–4590 Ft, nokedlivel, illetve dödöllével), a konfitált kacsamell (4290 Ft) vagy a cigánypecsenye Hold és Csillag módra (3790 Ft). „Szeretem, hogyha egy hús ki tudja fejezni azt, hogy milyen állatból készül, a szétfőtt, túlsütött húsok már nem hordoznak magukban sok ízt. Mi egészben készítjük el a tarját, sokáig hőkezeljük, fűszeroldatba kerül, és csak utána szeljük fel és sütjük meg” – mondja az ételről a séf. Az alapanyagokkal kapcsolatban pedig ezt vallja:

„Az alap, hogy egy étterem jó alapanyagokkal dolgozik. Szerintem ma már nem lehet úgy jó éttermet csinálni, hogy olyan termékkel dolgozol, amely mögött nem látod az arcot. Mi jelenleg több mint 30 beszállítóval dolgozunk.” 

„Az alap, hogy egy étterem jó alapanyagokkal dolgozik. Szerintem ma már nem lehet úgy jó éttermet csinálni, hogy olyan termékkel dolgozol, amely mögött nem látod az arcot. Mi jelenleg több mint 30 beszállítóval dolgozunk.” 

A sajtokat a Sümegtejtől szerzik be, a friss pisztráng Tapolcáról, a tokhal Szentgyörgyvárról, a bivaly-, a bárány- és a marhahúst pedig egy kelet-magyarországi gazdaságból szállítják, és csak balatoni pincészetek borait kínálják. Ez alól kivételt képeznek a cavák (spanyol pezsgők) – Ádám spanyolországi útján szeretett bele a műfajba.

A sütiválaszték viszonylag nagy az étlaphoz képest, ötféle desszert szerepel a kínálatban, ezek között van paleo és cukormentes is, az Eszterházy-torta (1490 Ft) például glutén- és laktózmentesen készül. 

Címkék

Elérhetőségek

Hold és Csillag - Étterem és Kávézó 8313 Balatongyörök, Eötvös Károly u. 153. Facebook-oldal