A balatoni nyár egyik legszebb pillanata, amikor a hullámokat szelő, fehér háromszögek hada népesíti be a tó felszínét, mint például a július 14–16. közötti Kékszalagon. A verseny idén is számos izgalmas pillanatot tartogat: egy szupergyors katamarán és szélsebes vitorlások szelik majd a vizet a 155 km-es távon.

Az indulók között van a Cofidis Sailing Team hajója is. Immár második éve a hitelintézet támogatásának köszönhetően Szénási Zsolt vezetésével a csapat azt próbálja elérni, hogy minél több fiatal tehetség kapjon lehetőséget a szupergyors katamaránon versenyezni. Az Extreme 40-et többek között a Vadnai és a Gyapjas testvérek is kormányozták, de vitorláztak már Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnokkal is.

Ilyen katamaránból 12 készült, 3 darab a Balatonra került az elmúlt években. Az Extreme 40 igazi pályaversenyekre lett tervezve, akár a szél sebességének kétszeresével is képes haladni. A vitorlázásba Szénási Zsolt 30 évesen szeretett bele, amikor 2007-ben Magyar Bajnokságot nyert hajóosztályában, aztán egyre gyorsabb hajókról álmodott. Rengeteg emléke kötődik már ehhez a katamaránhoz, de a mai napig emlegeti, amikor árbóctörést szenvedtek vele – ilyenkor a motoros kísérő hajó segítségével jut partra a hajó.

2022-ben fiatal csapat száll vízre a Kékszalagon, kapitányuk Héjja Marcell lesz. A hatfős teamben mindenkinek megvan a speciális feladata, s mivel ezzel a hajóval könnyű felborulni, bukósisakban, mentőmellényben versenyeznek a légvonalban 155 km-es távon.

Címkék